Brutális kaják

Kesudióscsirkecurry

Kesudiós csirke curry

Hozzávalók
300 g
kesudió
600 ml
zsíros kókusztej
600 g
csirkemell
4 g
nagyobb fokhagyma
1 ujjnyi
friss gyömbér
2 db
zöld chilipaprika
2 db
érett paradicsom
1 közepes
fej vöröshagyma
1 púpozott tk
jó fajta indiai curry-fűszerkeverék
A rizshez
200 ml
jázmin rizs
300 ml
hideg víz
1 marék
mazsola
7 - 8 szem
aszalt sárgabarack
1 rúd
fahéj
4 - 5 szem
szegfűszeg
1 db
csillagánizs
só, bors

Elkészítés
A rizst egy lábosba tesszük, és többször átöblítjük a csap alatt, majd hozzáöntünk másfélszeres mennyiségű hideg vizet. Beleszórjuk a mazsolát, az aszalt barackot, beledobáljuk az egész fűszereket, és sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon felforraljuk, majd amikor a víz már eltűnt, akkor lefedve pár percig kis lángon főzzük. A tűzről levéve újabb pár percig pihentetjük a fedő alatt és hagyjuk pergősre párolódni. A curryhez a kesudiót egy száraz serpenyőben alaposan lepirítjuk, a felét félretesszük, a másik felét a kókusztej felével teljesen krémesre turmixoljuk. A csirkét kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy tűzforróra hevített serpenyőbe löttyintünk két evőkanál étolajat, és a húst gyorsan körbepirítjuk. Nem sütjük meg teljesen, majd félretesszük. A fokhagymát, a gyömbért, a vöröshagymát, a héjától megfosztott paradicsomot és a zöld chilit aprítógépben gyorsan összezúzzuk (vagy akár az összes hozzávalót le is reszelhetjük egy reszelő legfinomabb oldalán, igen, még a paradicsomot is) és újabb 1 evőkanál olajjal együtt a serpenyőbe dobjuk. Az egész keveréket jól lepirítjuk, hozzáadjuk a curry-fűszerkeveréket, az elősütött csirkemellet, a kókuszos kesudiópürét, a többi kókusztejet és az egész kesudiót is. 15 percig együtt rotyogtatjuk az egészet, ha szükséges egy kevés vizet öntünk hozzá, hogy ne legyen túl sűrű a mártás.  Az illatos, fűszeres rizzsel isteni vacsora, érdemes többet csinálni, mert a maradék másnap tuti megy veletek a munkahelyetekre ebédre.   [/spoiler]

www.streetkitchen.hu

A curry bizonyos szempontból olyan kaja, mint a pörkölt: erre is igaz az “ahány ház, annyi szokás” mondás és ennél is szeretjük a különféle verziókat magunkévá tenni. Most jöhet is egy kókusztejes, kesudiós változat, amit minden curry kedvelőnek muszáj tesztelnie!

Hozzávalók

4 személyre
300 g
kesudió
600 ml
zsíros kókusztej
600 g
csirkemell
4 g
nagyobb fokhagyma
1 ujjnyi
friss gyömbér
2 db
zöld chilipaprika
2 db
érett paradicsom
1 közepes
fej vöröshagyma
1 púpozott tk
jó fajta indiai curry-fűszerkeverék
A rizshez
200 ml
jázmin rizs
300 ml
hideg víz
1 marék
mazsola
7 - 8 szem
aszalt sárgabarack
1 rúd
fahéj
4 - 5 szem
szegfűszeg
1 db
csillagánizs
só, bors
A rizst egy lábosba tesszük, és többször átöblítjük a csap alatt, majd hozzáöntünk másfélszeres mennyiségű hideg vizet. Beleszórjuk a mazsolát, az aszalt barackot, beledobáljuk az egész fűszereket, és sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon felforraljuk, majd amikor a víz már eltűnt, akkor lefedve pár percig kis lángon főzzük. A tűzről levéve újabb pár percig pihentetjük a fedő alatt és hagyjuk pergősre párolódni. A curryhez a kesudiót egy száraz serpenyőben alaposan lepirítjuk, a felét félretesszük, a másik felét a kókusztej felével teljesen krémesre turmixoljuk. A csirkét kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy tűzforróra hevített serpenyőbe löttyintünk két evőkanál étolajat, és a húst gyorsan körbepirítjuk. Nem sütjük meg teljesen, majd félretesszük. A fokhagymát, a gyömbért, a vöröshagymát, a héjától megfosztott paradicsomot és a zöld chilit aprítógépben gyorsan összezúzzuk (vagy akár az összes hozzávalót le is reszelhetjük egy reszelő legfinomabb oldalán, igen, még a paradicsomot is) és újabb 1 evőkanál olajjal együtt a serpenyőbe dobjuk. Az egész keveréket jól lepirítjuk, hozzáadjuk a curry-fűszerkeveréket, az elősütött csirkemellet, a kókuszos kesudiópürét, a többi kókusztejet és az egész kesudiót is. 15 percig együtt rotyogtatjuk az egészet, ha szükséges egy kevés vizet öntünk hozzá, hogy ne legyen túl sűrű a mártás.  Az illatos, fűszeres rizzsel isteni vacsora, érdemes többet csinálni, mert a maradék másnap tuti megy veletek a munkahelyetekre ebédre.   [/spoiler]

Ha tetszett a Kesudiós csirke curry receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept