Street Kitchen

Pacalcsorba,ahogyBürgésTomikészíti

Pacalcsorba, ahogy Bürgés Tomi készíti

Hozzávalók
A pacal abálásához
1.5 kg
előfőzött, csíkozott marhapacal
0.5 kg
velős marhacsont
6 gerezd
fokhagyma
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 db
babérlevél
1 ek
egész fekete bors
A leves alapjához
200 g
bőrös mangalica-zsírszalonna
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
só, bors
0.5 db
zeller
(500 g/db)
3 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
1 db
kápia paprika
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
3 db
babérlevél
1 tk
morzsolt lestyán
2 tk
tárkony
1 tk
őrölt kömény
1 csokor
petrezselyem
20 ml
tárkonyecet
A habaráshoz
300 g
tejföl
3 db
tojássárgája
2 ek
finomliszt
A tálaláshoz
200 g
tejföl

Elkészítés

A pacalcsorba recept első lépéseként a pacalt többször alaposan átmossuk, majd egy nagyobb lábos vízbe rakjuk a velős csonttal együtt. Hozzáadjuk a fokhagymát és a negyedekre vágott vöröshagymát, valamint a babérlevelet és a borsot is. Alaposan megsózzuk, és alacsonyabb lángon, gyöngyözve puhára főzzük. 

A leves alapjához a nagyobb darabokra vágott szalonnának egy lábasban, közepes lángon elkezdjük kipirítani a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és tovább pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt zellert és répát is. Az alapba szórjuk az apró kockákra vágott paprikákat, ezt is lepirítjuk, majd az egészet fűszerezzük babérlevéllel, lestyánnal, tárkonnyal és köménnyel. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, és 30 percig közepes lángon főzzük. 

A megpuhult pacalt leszűrjük, de az abálólevet félretesszük. A pacalt hozzáadjuk a levesalaphoz, felöntjük újabb 1 liter vízzel és kb. ugyanennyi leszűrt abálólével is. 

Újabb 30 percig főzzük, majd besűrítjük a levest.

A tejfölhöz adjuk a tojások sárgáját és két részletben hozzákeverjük a lisztet is. Merünk bele pár merőkanál forró levest, elkeverjük és visszaöntjük a fazékba. Kevergetve újra felforraljuk, végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és a tárkonyecetet. A kész levest egy kevés extra tejföllel tálaljuk. 

pacalcsorba
Pacalcsorba recept (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra

www.streetkitchen.hu

Az egyik kedvenc levesem a pacalcsorba, minden jóval megpakolva. Ez a savanykás székely leves nem kispályás, friss kovászos kenyérrel simán elmegy egy komplett főételnek is. De ha bírjátok gyomorral (ha-ha-ha), valami másodikat is csapathattok utána!

Hozzávalók

8 főre
A pacal abálásához
1.5 kg
előfőzött, csíkozott marhapacal
0.5 kg
velős marhacsont
6 gerezd
fokhagyma
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 db
babérlevél
1 ek
egész fekete bors
A leves alapjához
200 g
bőrös mangalica-zsírszalonna
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
só, bors
0.5 db
zeller
(500 g/db)
3 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
1 db
kápia paprika
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
3 db
babérlevél
1 tk
morzsolt lestyán
2 tk
tárkony
1 tk
őrölt kömény
1 csokor
petrezselyem
20 ml
tárkonyecet
A habaráshoz
300 g
tejföl
3 db
tojássárgája
2 ek
finomliszt
A tálaláshoz
200 g
tejföl

A pacalcsorba recept első lépéseként a pacalt többször alaposan átmossuk, majd egy nagyobb lábos vízbe rakjuk a velős csonttal együtt. Hozzáadjuk a fokhagymát és a negyedekre vágott vöröshagymát, valamint a babérlevelet és a borsot is. Alaposan megsózzuk, és alacsonyabb lángon, gyöngyözve puhára főzzük. 

A leves alapjához a nagyobb darabokra vágott szalonnának egy lábasban, közepes lángon elkezdjük kipirítani a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és tovább pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt zellert és répát is. Az alapba szórjuk az apró kockákra vágott paprikákat, ezt is lepirítjuk, majd az egészet fűszerezzük babérlevéllel, lestyánnal, tárkonnyal és köménnyel. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, és 30 percig közepes lángon főzzük. 

A megpuhult pacalt leszűrjük, de az abálólevet félretesszük. A pacalt hozzáadjuk a levesalaphoz, felöntjük újabb 1 liter vízzel és kb. ugyanennyi leszűrt abálólével is. 

Újabb 30 percig főzzük, majd besűrítjük a levest.

A tejfölhöz adjuk a tojások sárgáját és két részletben hozzákeverjük a lisztet is. Merünk bele pár merőkanál forró levest, elkeverjük és visszaöntjük a fazékba. Kevergetve újra felforraljuk, végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és a tárkonyecetet. A kész levest egy kevés extra tejföllel tálaljuk. 

pacalcsorba
Pacalcsorba recept (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra

Ha tetszett a Pacalcsorba, ahogy Bürgés Tomi készíti receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept