Megúszós sütik

Gyerekkorikedvencek:brassóiaprópecsenyeéssomlóigaluska

Gyerekkori kedvencek: brassói aprópecsenye és somlói galuska

Hozzávalók
Vaníliás piskóta
olaj a sütéshez
Somlói galuska (6-8 főre)
4 db
tojás, szétválasztva
80 g
cukor (4 ek)
80 g
liszt (4 ek)
4 ek
víz
1 tk
vanília kivonat (1/2 vaníliarúd kikapart magja)
Diós piskóta
4 db
tojás, szétválasztva
80 g
cukor (4 ek)
80 g
liszt (4 ek)
40 g
darált dió (3 ek)
4 ek
víz
Kakaós piskóta
4
tojás, szétválasztva
80 g
cukor (4 ek)
20 g
liszt (1 ek)
60 g
jó minőségű kakaópor (3 ek)
4 ek
víz
A sziruphoz
0.5 l
víz
200 g
cukor
1 dl
rum
A krémhez
1 l
zsíros tej
10 db
tojás szétválasztva
100 g
liszt
300 g
cukor
1 ek
vanília kivonat (2 vaníliarúd kikapart magja)
A csokoládéöntethez
200 g
étcsokoládé
30 g
vaj
2 ek
rum
A szóráshoz
100 g
mazsola
200 g
durvára vágott dió
2 ek
kakaópor
A tálaláshoz
5 dl
felvert tejszínhab
Brassói aprópecsenye (4 főre)
1 db
egész sertésszűz
10 dkg
zsírszalonna
6 - 8 gerezd
fokhagyma
2 tk
1 tk
csemege fűszerpaprika
1 csapott ek
liszt
víz
1 kg
sütni való burgonya
frissen őrölt bors
finomra aprított petrezseyem a tálaláshoz
2 dl
tejszín
1.5 dl
tejszín

Elkészítés

Somlói galuska

img_0057.jpg
A három piskóta lapot egyformán készítjük el: a tojássárgáját fehéredésig keverjük robotgépben (a vaníliás piskótánál itt hozzáadjuk a vaníliát is). Félretesszük és egy csipet sóval közepesen kemény habot verünk a fehérjéből is. Belecsorgatjuk a sárgáját, lazán elkeverjük és hozzáadjuk a vizet, amivel szintén összekeverjük. Végül beleszitáljuk a lisztet - a diós piskótánál a lisztet és a darált diót, a kakaós piskótánál a lisztet és a kakaóport., és simára keverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze és habos maradjon. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk 2 cm vastagon és 180 fokra előmelegített sütőben, , 12 perc alatt világosra sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.A sziruphoz egy kisebb lábosba tesszük a vizet és a cukrot. Kb. 10 percig forraljuk, amíg egy kicsit besűrűsödik és a cukor teljesen felolvad, végül hozzáadjuk a rumot. Hagyjukkihűlni.A mazsolát meleg vízbe áztatjuk.A vaníliakrémhez a tejet a vaníliával és 2 dl tejszínnel egy lábosba öntjük és alacsony lángon forráspontig melegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, kanalanként felöntjük a meleg tejjel, majd hozzáadjuk a 100 g liszttel kikevert maradék 2 dl tejszínt. Visszatesszük a tűzre és kb. 10 perc alatt, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Kihűtjük.A csokoládéöntethez a rum kivételével az összes hozzávalót vízgőz felett felolvasztjuk (a vízgőzhöz egy tálat egy lábos vízre tesszük s így melegítjük). Amikor fényes és sima az öntet, hozzáadjuk a rumot is.Amikor minden elkészült és kihűlt, összeállítjuk a somlóit: a piskótákat egyforma méretűre vágjuk. Egy tepsire tesszük a diós lapot, meglocsoljuk a sziruppal és vastagon megszórjuk durvára vágott dióval. Megkenjük a krém egyharmadával és rátesszük a kakaós lapot. Ezt meglocsoljuk sziruppal, mehszórjuk a beáztatott és lecsepegetetett mazsolával és bevonjuk a maradék krém felével. Jöhet rá a vaníliűs piskóta, amit szintén meglocsolunk sziruppal, rákenjük a maradék krémet és vastagon megszórjuk kakaóval. Éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kanállal kiszaggatjuk és frissen felvert tejszínhabbal és csokoládéöntettel kínáljuk.

Brassói aprópecsenye

img_0010.jpg
Egy nagyobb serpenyőben kiizzasztjuk a csíkokra vágott szalonnát. Kiszedjük, félretesszük. A zsírján kissé lepirítjuk a csíkokra vágott sertés szüzet. Közepesre visszavesszük a lángot, a húsra dobjuk az egészen finomra aprított fokhagymát és kevergetve pirítjuk tovább, vigyázva, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg.Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a majorannát és a paprikát, összekeverjük. Meghintjük liszttel, 1 percig pirítjuk, majd annyi vizet adunk hozzá, amitől elengendő szaftja lesz és gyorsan beforraljuk. Ha kell, még egy kevés vizet adhatunk hozzá.Közben a burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. Forró olajban kisütjük. Összeforgatjuk a hússal, a félretett szalonnával és meghintjük petrezselyemmel.Ha nem állnátok meg a nosztalgiázással, akkor csekkoljátok a Mátrai borzas és rizskoch receptünket is.

www.streetkitchen.hu

Ha retró ételekről van szó, akkor nálunk nem maradhat ki a brassói, desszertfronton pedig a világ egyik legjobb sütije, a somlói galuska. Mutatjuk mind a kettőhöz a tökéletes recepteket!

Hozzávalók

1
Vaníliás piskóta
olaj a sütéshez
Somlói galuska (6-8 főre)
4 db
tojás, szétválasztva
80 g
cukor (4 ek)
80 g
liszt (4 ek)
4 ek
víz
1 tk
vanília kivonat (1/2 vaníliarúd kikapart magja)
Diós piskóta
4 db
tojás, szétválasztva
80 g
cukor (4 ek)
80 g
liszt (4 ek)
40 g
darált dió (3 ek)
4 ek
víz
Kakaós piskóta
4
tojás, szétválasztva
80 g
cukor (4 ek)
20 g
liszt (1 ek)
60 g
jó minőségű kakaópor (3 ek)
4 ek
víz
A sziruphoz
0.5 l
víz
200 g
cukor
1 dl
rum
A krémhez
1 l
zsíros tej
10 db
tojás szétválasztva
100 g
liszt
300 g
cukor
1 ek
vanília kivonat (2 vaníliarúd kikapart magja)
A csokoládéöntethez
200 g
étcsokoládé
30 g
vaj
2 ek
rum
A szóráshoz
100 g
mazsola
200 g
durvára vágott dió
2 ek
kakaópor
A tálaláshoz
5 dl
felvert tejszínhab
Brassói aprópecsenye (4 főre)
1 db
egész sertésszűz
10 dkg
zsírszalonna
6 - 8 gerezd
fokhagyma
2 tk
1 tk
csemege fűszerpaprika
1 csapott ek
liszt
víz
1 kg
sütni való burgonya
frissen őrölt bors
finomra aprított petrezseyem a tálaláshoz
2 dl
tejszín
1.5 dl
tejszín

Somlói galuska

img_0057.jpg
A három piskóta lapot egyformán készítjük el: a tojássárgáját fehéredésig keverjük robotgépben (a vaníliás piskótánál itt hozzáadjuk a vaníliát is). Félretesszük és egy csipet sóval közepesen kemény habot verünk a fehérjéből is. Belecsorgatjuk a sárgáját, lazán elkeverjük és hozzáadjuk a vizet, amivel szintén összekeverjük. Végül beleszitáljuk a lisztet - a diós piskótánál a lisztet és a darált diót, a kakaós piskótánál a lisztet és a kakaóport., és simára keverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze és habos maradjon. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk 2 cm vastagon és 180 fokra előmelegített sütőben, , 12 perc alatt világosra sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.A sziruphoz egy kisebb lábosba tesszük a vizet és a cukrot. Kb. 10 percig forraljuk, amíg egy kicsit besűrűsödik és a cukor teljesen felolvad, végül hozzáadjuk a rumot. Hagyjukkihűlni.A mazsolát meleg vízbe áztatjuk.A vaníliakrémhez a tejet a vaníliával és 2 dl tejszínnel egy lábosba öntjük és alacsony lángon forráspontig melegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, kanalanként felöntjük a meleg tejjel, majd hozzáadjuk a 100 g liszttel kikevert maradék 2 dl tejszínt. Visszatesszük a tűzre és kb. 10 perc alatt, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Kihűtjük.A csokoládéöntethez a rum kivételével az összes hozzávalót vízgőz felett felolvasztjuk (a vízgőzhöz egy tálat egy lábos vízre tesszük s így melegítjük). Amikor fényes és sima az öntet, hozzáadjuk a rumot is.Amikor minden elkészült és kihűlt, összeállítjuk a somlóit: a piskótákat egyforma méretűre vágjuk. Egy tepsire tesszük a diós lapot, meglocsoljuk a sziruppal és vastagon megszórjuk durvára vágott dióval. Megkenjük a krém egyharmadával és rátesszük a kakaós lapot. Ezt meglocsoljuk sziruppal, mehszórjuk a beáztatott és lecsepegetetett mazsolával és bevonjuk a maradék krém felével. Jöhet rá a vaníliűs piskóta, amit szintén meglocsolunk sziruppal, rákenjük a maradék krémet és vastagon megszórjuk kakaóval. Éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kanállal kiszaggatjuk és frissen felvert tejszínhabbal és csokoládéöntettel kínáljuk.

Brassói aprópecsenye

img_0010.jpg
Egy nagyobb serpenyőben kiizzasztjuk a csíkokra vágott szalonnát. Kiszedjük, félretesszük. A zsírján kissé lepirítjuk a csíkokra vágott sertés szüzet. Közepesre visszavesszük a lángot, a húsra dobjuk az egészen finomra aprított fokhagymát és kevergetve pirítjuk tovább, vigyázva, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg.Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a majorannát és a paprikát, összekeverjük. Meghintjük liszttel, 1 percig pirítjuk, majd annyi vizet adunk hozzá, amitől elengendő szaftja lesz és gyorsan beforraljuk. Ha kell, még egy kevés vizet adhatunk hozzá.Közben a burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. Forró olajban kisütjük. Összeforgatjuk a hússal, a félretett szalonnával és meghintjük petrezselyemmel.Ha nem állnátok meg a nosztalgiázással, akkor csekkoljátok a Mátrai borzas és rizskoch receptünket is.

Ha tetszett a Gyerekkori kedvencek: brassói aprópecsenye és somlói galuska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept