A pikáns paradicsomleves elkészítéséhez a sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd a paradicsomokat félbe, a vöröshagymákat négybe vágjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket. A fokhagymának a tetejét levágjuk, majd 2 ek olívaolaj, só és bors kíséretében alufóliába csomagoljuk. Mehet ez is a tepsibe, és mehet az egész a sütőbe 40 percre.
5 perccel a sütés vége előtt egy lábasban 2 ek olajat hevítünk, majd beleküldjük a paradicsomszószt, a friss kakukkfüvet, a bazsalikomleveleket, az alaplevet, a Cayenne-borsot, sót, borsot és az oregánót. Fedő alatt rotyogtatjuk, amíg lejár a sütő. Ezután mehet a levesalapba a sült paradicsom és hagyma, valamint a fokhagyma, amit kicsomagolunk a fóliából és kinyomjuk a héjából a krémes pasztát, amit a sütés eredményezett. További 15 percig fedő alatt, alacsony lángon rotyogtatjuk, közben elkészítjük a grillezett sajtos szendónkat, amivel tunkoljuk majd a levesünket.
A vajat felolvasztjuk a mikróban, majd hozzákeverjük az oregánót, a fokhagyma-granulátumot, és a kenyereink egyik oldalát alaposan megfürdetjük a fűszeres olvasztott vajban. Egy serpenyőbe helyezzük a szendónk alját, mehet rá a reszelt sajt, majd a szendó teteje. Lefedjük a serpenyőt fedővel, hogy alaposan megolvadjon a sajt a kenyerek között, és oldalanként 2-3 percig pirítjuk, amíg aranybarnára sül.
A leves befejezése és tálalás
A felforralt levesünket levesszük a tűzről, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha minél krémesebb verzióra törekszünk, akkor szitán is átpasszírozzuk. Frissen a legjobb, de nagyon jó hűsítő egy meleg nyári napon. A grillezett sajtos szendót semmiképp se hagyd le mellőle, hiszen úgy az igazi!

Elkészítési idő: 80 perc
Még több tuti paradicsomleves:
Mexikói paradicsomleves csirkehúsgolyóval