Az andoki arepa első lépéseként egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a barna cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű vajat és a tojást. Kézzel összedolgozzuk, amíg „vizes homok” állagú tésztát nem kapunk. Beleöntjük a tejet és homogén állagúra gyúrjuk a tésztát 5-8 perc alatt. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 10-15 percet hagyjuk pihenni.
@streetkitchenhu Andoki arepa – a leglatinosabb lepény 💃 Pontos recept a Street Kitchen oldalán! 📲 #hirdetes #spar #sparmagyarorszag #regnum #fyp #foryou #foryoupage #foodie #nekedbe #streetkitchen #arepa ♬ Amo Venezuela - JHON.JG
Addig a grillkolbászokat beirdaljuk és rátesszük a forró grillre. Pár perc után, amikor látjuk, hogy pirul és a beirdalt rész kezd szétnyílni, meg is fordíthatjuk. A megsült kolbászokat félretesszük, és elővesszük a tésztát.
Az andoki arepa megformázása:
Enyhén lisztezett gyúródeszkán hengert formázunk a tésztából, majd 6-8 szeletet vágunk belőle. (Ha vékonyabb lepényeket szeretnénk, akkor 10 darab arepát is készíthetünk ebből a mennyiségből.) Nyújtófával kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztadarabokat. Amennyire lehet, kerek formára, de mivel ez egy rusztikus étel, nem kell tökéletesnek lennie.
Rátesszük a forró rostlapra, de akár egy forró serpenyőben is el lehet készíteni. Addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a tészta, néhol pirultabb részekkel. Ekkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A tészta vastagságától és a grill melegétől függően ez 2-3 perc oldalanként.
Összeállítás:
Amíg hűl az arepa, felkarikázzuk a grillkolbászokat, lereszeljük a sajtot, felszeleteljük a paradicsomot és lecsipkedjük a korianderleveleket. Jöhet is az összeállítás: az arepákat félbevágjuk, megpakoljuk reszelt sajttal, kolbásszal és paradicsommal, megszórjuk korianderrel és rátesszük a tetejét. Buen provecho!

- Elkészítési idő: 1 óra
- Pihentetés: 10-15 perc