Pékség

Andokiarepa

Andoki arepa

Hozzávalók
A tésztához
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 tk
sütőpor
1 ek
barna cukor
1 csipet
1 db
tojás
250 ml
tej
Az összeállításhoz
2 csomag
csípős grillkolbász
(270 g-os kiszerelés)
400 g
füstölt sajt
2 db
paradicsom
(90 g/db)
1 csokor
koriander
30 g
vaj

Elkészítés

Az andoki arepa első lépéseként egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a barna cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű vajat és a tojást. Kézzel összedolgozzuk, amíg „vizes homok” állagú tésztát nem kapunk. Beleöntjük a tejet és homogén állagúra gyúrjuk a tésztát 5-8 perc alatt. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 10-15 percet hagyjuk pihenni.

@streetkitchenhu Andoki arepa – a leglatinosabb lepény 💃 Pontos recept a Street Kitchen oldalán! 📲 #hirdetes #spar #sparmagyarorszag #regnum #fyp #foryou #foryoupage #foodie #nekedbe #streetkitchen #arepa ♬ Amo Venezuela - JHON.JG

Addig a grillkolbászokat beirdaljuk és rátesszük a forró grillre. Pár perc után, amikor látjuk, hogy pirul és a beirdalt rész kezd szétnyílni, meg is fordíthatjuk. A megsült kolbászokat félretesszük, és elővesszük a tésztát.

Az andoki arepa megformázása:

Enyhén lisztezett gyúródeszkán hengert formázunk a tésztából, majd 6-8 szeletet vágunk belőle. (Ha vékonyabb lepényeket szeretnénk, akkor 10 darab arepát is készíthetünk ebből a mennyiségből.) Nyújtófával kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztadarabokat. Amennyire lehet, kerek formára, de mivel ez egy rusztikus étel, nem kell tökéletesnek lennie. 

Rátesszük a forró rostlapra, de akár egy forró serpenyőben is el lehet készíteni. Addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a tészta, néhol pirultabb részekkel. Ekkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A tészta vastagságától és a grill melegétől függően ez 2-3 perc oldalanként. 

Összeállítás:

Amíg hűl az arepa, felkarikázzuk a grillkolbászokat, lereszeljük a sajtot, felszeleteljük a paradicsomot és lecsipkedjük a korianderleveleket. Jöhet is az összeállítás: az arepákat félbevágjuk, megpakoljuk reszelt sajttal, kolbásszal és paradicsommal, megszórjuk korianderrel és rátesszük a tetejét. Buen provecho! 

andoki-arepa-2
Andoki arepa (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Pihentetés: 10-15 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Az Andok hegységben, pontosabban a venezuelai Mérida államban az arepát búzalisztből készítik. Állagra hasonlít egy pitához, de a már megszokott, picit édeskés-sós latin ízkombinációval találkozunk a tésztájában. Megtöltve, csak simán leves mellé vagy vajjal és lekvárral is fogyasztják – nagyon sokoldalú kis lepényke!

Hozzávalók

6 - 8 darabhoz
A tésztához
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 tk
sütőpor
1 ek
barna cukor
1 csipet
1 db
tojás
250 ml
tej
Az összeállításhoz
2 csomag
csípős grillkolbász
(270 g-os kiszerelés)
400 g
füstölt sajt
2 db
paradicsom
(90 g/db)
1 csokor
koriander
30 g
vaj

Az andoki arepa első lépéseként egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a barna cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű vajat és a tojást. Kézzel összedolgozzuk, amíg „vizes homok” állagú tésztát nem kapunk. Beleöntjük a tejet és homogén állagúra gyúrjuk a tésztát 5-8 perc alatt. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 10-15 percet hagyjuk pihenni.

@streetkitchenhu Andoki arepa – a leglatinosabb lepény 💃 Pontos recept a Street Kitchen oldalán! 📲 #hirdetes #spar #sparmagyarorszag #regnum #fyp #foryou #foryoupage #foodie #nekedbe #streetkitchen #arepa ♬ Amo Venezuela - JHON.JG

Addig a grillkolbászokat beirdaljuk és rátesszük a forró grillre. Pár perc után, amikor látjuk, hogy pirul és a beirdalt rész kezd szétnyílni, meg is fordíthatjuk. A megsült kolbászokat félretesszük, és elővesszük a tésztát.

Az andoki arepa megformázása:

Enyhén lisztezett gyúródeszkán hengert formázunk a tésztából, majd 6-8 szeletet vágunk belőle. (Ha vékonyabb lepényeket szeretnénk, akkor 10 darab arepát is készíthetünk ebből a mennyiségből.) Nyújtófával kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztadarabokat. Amennyire lehet, kerek formára, de mivel ez egy rusztikus étel, nem kell tökéletesnek lennie. 

Rátesszük a forró rostlapra, de akár egy forró serpenyőben is el lehet készíteni. Addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a tészta, néhol pirultabb részekkel. Ekkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A tészta vastagságától és a grill melegétől függően ez 2-3 perc oldalanként. 

Összeállítás:

Amíg hűl az arepa, felkarikázzuk a grillkolbászokat, lereszeljük a sajtot, felszeleteljük a paradicsomot és lecsipkedjük a korianderleveleket. Jöhet is az összeállítás: az arepákat félbevágjuk, megpakoljuk reszelt sajttal, kolbásszal és paradicsommal, megszórjuk korianderrel és rátesszük a tetejét. Buen provecho! 

andoki-arepa-2
Andoki arepa (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Pihentetés: 10-15 perc

Ha tetszett az Andoki arepa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept