A hájas pogácsa elkészítésének első lépéseként a hájat ledaráljuk, majd összegyúrjuk a liszttel és az ecettel, és félretesszük.
A tésztához a élesztőt elkeverjük a meglangyosított tejjel és a cukorral, majd 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
A lisztet beleszitáljuk a dagasztógép edényébe, hozzáadjuk a sót, tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztős tejet. Közepes fokozaton 10 perc alatt bedagasztjuk. Utána lefedve 30 percig kelesztjük.
A hájas pogácsa formázása és sütése
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát 0,5 cm vastagságúra, és egyenletesen megkenjük a hájas masszával. És így fogunk nekiállni a tészta hajtogatásának. Alulról ⅓ részig felhajtjuk, és ráhajtjuk felülről a tésztát, majd jobbról és balról is ugyanígy behajtjuk, és letakarva 20 percig pihentetjük. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük, úgy, hogy mindig kinyújtjuk egy kicsit a tésztát, tartva a 20 perces pihentetési időt.
Az utolsó hajtás-pihentetés után kinyújtjuk 2 cm magasságúra, és egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, 0,5 cm-es távolságban keresztben beirdaljuk a tetejét, és lekenjük a felvert tojással. Itt még 10 percet kelesztjük, majd a 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt piroskásra sütjük.

- Elkészítési idő: 1 óra
- Kelesztési/pihentetési idő: 1 óra 30 perc
- Sütési idő: 20 perc