Pékség

Hájaspogácsa

Hájas pogácsa

Hozzávalók
A hájas tésztához
300 g
sertésháj
100 g
finomliszt
1 ek
10%-os ecet
a pogácsa tésztához
25 g
friss élesztő
100 ml
tej
1 tk
kristálycukor
500 g
finomliszt
2 tk
1 db
tojás
200 g
tejföl
a tetejére
1 db
tojás a kenéshez

Elkészítés

A hájas pogácsa elkészítésének első lépéseként a hájat ledaráljuk, majd összegyúrjuk a liszttel és az ecettel, és félretesszük. 

A tésztához a élesztőt elkeverjük a meglangyosított tejjel és a cukorral, majd 10 perc alatt hagyjuk felfutni. 

A lisztet beleszitáljuk a dagasztógép edényébe, hozzáadjuk a sót, tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztős tejet. Közepes fokozaton 10 perc alatt bedagasztjuk. Utána lefedve 30 percig kelesztjük. 

A hájas pogácsa formázása és sütése

Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát 0,5 cm vastagságúra, és egyenletesen megkenjük a hájas masszával. És így fogunk nekiállni a tészta hajtogatásának. Alulról ⅓ részig felhajtjuk, és ráhajtjuk felülről a tésztát, majd jobbról és balról is ugyanígy behajtjuk, és letakarva 20 percig pihentetjük. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük, úgy, hogy mindig kinyújtjuk egy kicsit a tésztát, tartva a 20 perces pihentetési időt. 

Az utolsó hajtás-pihentetés után kinyújtjuk 2 cm magasságúra, és egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, 0,5 cm-es távolságban keresztben beirdaljuk a tetejét, és lekenjük a felvert tojással. Itt még 10 percet kelesztjük, majd a 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt piroskásra sütjük. 

hajas-pogacsa
Hájas pogácsa (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Kelesztési/pihentetési idő: 1 óra 30 perc
  • Sütési idő: 20 perc

Nincs jobb vendégváró falat egy jó poginál. Mutatjuk milyen verziókat érdemes kipróbálni:

Krumplis pogácsa édesburgonyából

Tejfölös pogácsa

Alföldi zsíros pogácsa

www.streetkitchen.hu

Nálunk a disznóvágások alkalmával kikerülhetetlen volt ez a pogi. Ami a zseni ebben a tésztában, hogy egy kicsivel kevesebb só és több cukor felhasználásával nagyon menő édes desszerteket is lehet készíteni pl. diós, mákos vagy szilvalekváros táskát.

Hozzávalók

30 db pogácsához
A hájas tésztához
300 g
sertésháj
100 g
finomliszt
1 ek
10%-os ecet
a pogácsa tésztához
25 g
friss élesztő
100 ml
tej
1 tk
kristálycukor
500 g
finomliszt
2 tk
1 db
tojás
200 g
tejföl
a tetejére
1 db
tojás a kenéshez

A hájas pogácsa elkészítésének első lépéseként a hájat ledaráljuk, majd összegyúrjuk a liszttel és az ecettel, és félretesszük. 

A tésztához a élesztőt elkeverjük a meglangyosított tejjel és a cukorral, majd 10 perc alatt hagyjuk felfutni. 

A lisztet beleszitáljuk a dagasztógép edényébe, hozzáadjuk a sót, tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztős tejet. Közepes fokozaton 10 perc alatt bedagasztjuk. Utána lefedve 30 percig kelesztjük. 

A hájas pogácsa formázása és sütése

Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát 0,5 cm vastagságúra, és egyenletesen megkenjük a hájas masszával. És így fogunk nekiállni a tészta hajtogatásának. Alulról ⅓ részig felhajtjuk, és ráhajtjuk felülről a tésztát, majd jobbról és balról is ugyanígy behajtjuk, és letakarva 20 percig pihentetjük. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük, úgy, hogy mindig kinyújtjuk egy kicsit a tésztát, tartva a 20 perces pihentetési időt. 

Az utolsó hajtás-pihentetés után kinyújtjuk 2 cm magasságúra, és egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, 0,5 cm-es távolságban keresztben beirdaljuk a tetejét, és lekenjük a felvert tojással. Itt még 10 percet kelesztjük, majd a 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt piroskásra sütjük. 

hajas-pogacsa
Hájas pogácsa (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Kelesztési/pihentetési idő: 1 óra 30 perc
  • Sütési idő: 20 perc

Nincs jobb vendégváró falat egy jó poginál. Mutatjuk milyen verziókat érdemes kipróbálni:

Krumplis pogácsa édesburgonyából

Tejfölös pogácsa

Alföldi zsíros pogácsa

Ha tetszett a hájas pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése