Hozzávalók
- 100 ml tej
- 2 ek kristálycukor
- 25 g élesztő
- 600 g finomliszt
- 250 g sertészsír
- 3 ek tejföl
- 1 tk só
- 1 mk őrölt fekete bors
A tetejére
- 1 db tojás a kenéshez
- 1 ek egész köménymag
Alföldi zsíros pogácsa
Hozzávalók
- 100 ml tej
- 2 ek kristálycukor
- 25 g élesztő
- 600 g finomliszt
- 250 g sertészsír
- 3 ek tejföl
- 1 tk só
- 1 mk őrölt fekete bors
A tetejére
- 1 db tojás a kenéshez
- 1 ek egész köménymag
Az alföldi zsíros pogácsa elkészítéséhez először a langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, és megvárjuk, hogy felfusson. Utána az összes többi alapanyaggal együtt egy dagasztógépben 10 perc alatt alaposan kidolgozzuk a tésztát, és folpackkal lefóliázva 30 percet kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen 2 cm vastagra kinyújtjuk. A tetejét egy éles késsel óvatosan beirdaljuk (max. 0,5-1 mm mélyen), hogy a sütés közben keletkező gázok ki tudjanak szabadulni a pogiból.
Egy 5 cm átmérőjű szaggatóval pogácsákat szaggatunk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a köménymaggal. A szaggatásból leeső tésztát újra tudjuk gyúrni, hogy még több pogit szaggathassunk.
Sütőpapírral bélelt tepsikre pakoljuk őket, egymástól 2 cm távolságra, és még 10 percet kelesztjük letakarva. Végezetül 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a pogácsákat, aztán mehetnek is a gulyás mellé. 🙂
- Elkészítési idő: 15 perc
- Kelesztési idő: 40 perc
- Sütési idő: 20 perc
Ha tetszett az alföldi zsíros pogácsareceptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!