A kakaós csiga tésztájához a vaj és a só kivételével minden alapanyagot a dagasztógép üstjébe teszünk és közepes fokozaton 10 percig dagasztjuk. Hozzáadjuk a vajat és a sót is, és további 5 percig dagasztjuk, amíg a tészta összeáll. Letakarjuk és langyos helyen kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A tésztát lisztezett felületen kb. 0,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy téglalap formát hozzunk ki belőle. Megkenjük a vajjal, megszórjuk a kakaós-porcukros keverékkel és szorosan feltekerjük, majd felvágjuk 2,5-3 cm-es darabokra, nekünk így 20 darab jött ki belőle.
Vajjal kikenünk egy kb. 35 x 40 cm-es tepsit, ebbe sorakoztatjuk a csigákat és letakarva még 20 percig kelesztjük. Nem baj, ha kissé szorosan helyezkednek el egymás mellett, mert azt szeretnénk elérni, hogy kelésnél és sütésnél összeérjenek.
Berakjuk a tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe és alsó-felső sütési fokozaton 25 perc alatt készre sütjük a tekercseket. Ha szép pirosra sültek a csigák, meglocsoljuk a vaníliás-cukros tejjel és visszarakjuk még 2-3 percre a sütőbe. Pihentetjük 15-20 percet, és tálalásnál egy kevés porcukrot hintünk rá.
Kakaóscsiga
Ez az a tészta, amire mindig az volt a válasz, hogy érzésre kell készíteni. Mérleg nélkül pakolgatta a nagymama az alapanyagokat és a végeredmény mindig egy mennyei csoda lett. 😀 Aztán az SK tudósai rájöttek, hogy mi is az utánozhatatlan recept titka, és ezt most meg is osztjuk veletek!
A kakaós csiga az egyik legikonikusabb péksütemény, amit mindenki gyerekkora óta ismer: puha, foszlós tészta, olvadó kakaós töltelék, és az a jellegzetes, ellenállhatatlan illat, ami betölti a konyhát sütés közben. Ez a recept a klasszikus, békebeli pékségek stílusát idézi, de otthon is egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
A tepsi kikenéséhez
A tetejére
Elkészítés
A kakaós csiga tésztájához a vaj és a só kivételével minden alapanyagot a dagasztógép üstjébe teszünk és közepes fokozaton 10 percig dagasztjuk. Hozzáadjuk a vajat és a sót is, és további 5 percig dagasztjuk, amíg a tészta összeáll. Letakarjuk és langyos helyen kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A tésztát lisztezett felületen kb. 0,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy téglalap formát hozzunk ki belőle. Megkenjük a vajjal, megszórjuk a kakaós-porcukros keverékkel és szorosan feltekerjük, majd felvágjuk 2,5-3 cm-es darabokra, nekünk így 20 darab jött ki belőle.
Vajjal kikenünk egy kb. 35 x 40 cm-es tepsit, ebbe sorakoztatjuk a csigákat és letakarva még 20 percig kelesztjük. Nem baj, ha kissé szorosan helyezkednek el egymás mellett, mert azt szeretnénk elérni, hogy kelésnél és sütésnél összeérjenek.
Berakjuk a tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe és alsó-felső sütési fokozaton 25 perc alatt készre sütjük a tekercseket. Ha szép pirosra sültek a csigák, meglocsoljuk a vaníliás-cukros tejjel és visszarakjuk még 2-3 percre a sütőbe. Pihentetjük 15-20 percet, és tálalásnál egy kevés porcukrot hintünk rá.

Elkészítési idő: 1 óra
Kelesztési idő: 50 perc
Sütési idő: kb. 30 perc
A tészta alapja egy könnyű, vajas kelt tészta, ami szépen megemelkedik és foszlósra sül. A titok a jó minőségű kakaópor és a megfelelő arányú vaj–cukor keverék, ettől lesz a csavart rétegek között gazdag, mégsem túl nehéz töltelék.
Ha bejött a csiga, akkor próbáld ki ezeket is:
Ha tetszett a kakaós csiga receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



