Kenyerek

Tönkölylisztes-magoskovászoscipó

Tönkölylisztes-magos kovászos cipó

Hozzávalók
200 g
fehér tönkölyliszt
150 g
kenyérliszt (BL80)
240 g
víz
150 g
érett kovász
10 g
1 kis marék
magkeverék
(lenmag, szezámmag, napraforgómag stb.)

Elkészítés

Ha esetleg még nincs kovászotok, akkor Nóri EBBEN A VIDEÓBAN megmutatja nektek, hogyan készítsétek el. Ha viszont már sütésre kész a házi kovászotok, akkor az első lépés az autolízis, ehhez a liszteket és a vizet összekeverjük, és bedagasztjuk, majd letakarva egy órát pihentetjük. Ezután beledagasztjuk a kovászt és a sót. Fontos, hogy izzadásig, de legalább 10 percig dagasszátok, hogy szép selymes, sima, lágy tésztát kapjatok. Eleinte nagyon ragaszkodik majd a kezetekhez, de aztán, ahogy a dagasztás és a só hatására alakul a tésztánk szerkezete, egyre kevésbé fog tapadni. Ha kész a dagasztás, letakarva 30-40 percet pihen a tészta. 

Ezután lisztezett felületre szedjük a tésztánkat, és óvatosan, mintha rétestészta lenne, elkezdjük széthúzogatni, majd jobbról behajtjuk a ⅔-áig, balról pedig ráhajtjuk az ⅓-ot. Alulról is megismételjük, és az így kapott cipót egy enyhén kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, és 30 percet pihentetjük. Ezt a folyamatot még háromszor megismételjük, mindig 30-40 percet pihen a tészta. Ügyeljünk rá, hogy óvatosan, ujjbeggyel dolgozzunk, szép buborékok maradjanak a tésztában. 

Tönkölylisztes-magos kovászos cipó

Közben kissé lepirítjuk egy serpenyőben a magokat. Az utolsó hajtogatáskor a széthúzott tésztára szórjuk a magokat, két oldalról behajtjuk a szokott módon, majd feltekerjük a tésztát. Cipót formázunk belőle. Egy kisebb, kör alakú tálba rakunk egy konyharuhát, jól meglisztezzük és belerakjuk a cipót, a sima felével a konyharuha felé. Bebugyoláljuk, és vagy 12-14 órát pihentetjük a hűtőben (hűtős, lassú kelesztés – én ezt kedvelem), vagy 2 és fél, 3 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. A pihentetés után felmelegítjük a sütőnket 240 fokra, és már bekapcsoláskor berakunk egy vaslábast vagy egy jénai tálat, fedővel együtt. Óvatosan kivesszük a kenyerünket a tálból és a konyharuhából, és egy sütőpapírra borítjuk. Bemetsszük egy éles késsel, sniccerrel vagy pengével az egyik oldalát, kivesszük a lábast a sütőből, belerakjuk a kenyeret, rárakjuk a fedőt, és 30 percig sütjük, majd levesszük a fedőt, és további 15 percig pirítjuk. Mindenképp várjuk meg, amíg teljesen kihűl a kenyerünk, aztán vágjuk fel, és próbáljuk nem felfalni az egészet.

www.streetkitchen.hu

Korábban megmutattam, hogyan nevelhettek saját kovászt, úgyhogy most itt az ideje, hogy süssünk is belőle valamit! Ezúttal egy nagyon klassz tönkölyös-magos kenyérke lett belőle, próbáljátok ki!

Hozzávalók

1 db kb. 650 g-os kenyérhez
200 g
fehér tönkölyliszt
150 g
kenyérliszt (BL80)
240 g
víz
150 g
érett kovász
10 g
1 kis marék
magkeverék
(lenmag, szezámmag, napraforgómag stb.)

Ha esetleg még nincs kovászotok, akkor Nóri EBBEN A VIDEÓBAN megmutatja nektek, hogyan készítsétek el. Ha viszont már sütésre kész a házi kovászotok, akkor az első lépés az autolízis, ehhez a liszteket és a vizet összekeverjük, és bedagasztjuk, majd letakarva egy órát pihentetjük. Ezután beledagasztjuk a kovászt és a sót. Fontos, hogy izzadásig, de legalább 10 percig dagasszátok, hogy szép selymes, sima, lágy tésztát kapjatok. Eleinte nagyon ragaszkodik majd a kezetekhez, de aztán, ahogy a dagasztás és a só hatására alakul a tésztánk szerkezete, egyre kevésbé fog tapadni. Ha kész a dagasztás, letakarva 30-40 percet pihen a tészta. 

Ezután lisztezett felületre szedjük a tésztánkat, és óvatosan, mintha rétestészta lenne, elkezdjük széthúzogatni, majd jobbról behajtjuk a ⅔-áig, balról pedig ráhajtjuk az ⅓-ot. Alulról is megismételjük, és az így kapott cipót egy enyhén kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, és 30 percet pihentetjük. Ezt a folyamatot még háromszor megismételjük, mindig 30-40 percet pihen a tészta. Ügyeljünk rá, hogy óvatosan, ujjbeggyel dolgozzunk, szép buborékok maradjanak a tésztában. 

Tönkölylisztes-magos kovászos cipó

Közben kissé lepirítjuk egy serpenyőben a magokat. Az utolsó hajtogatáskor a széthúzott tésztára szórjuk a magokat, két oldalról behajtjuk a szokott módon, majd feltekerjük a tésztát. Cipót formázunk belőle. Egy kisebb, kör alakú tálba rakunk egy konyharuhát, jól meglisztezzük és belerakjuk a cipót, a sima felével a konyharuha felé. Bebugyoláljuk, és vagy 12-14 órát pihentetjük a hűtőben (hűtős, lassú kelesztés – én ezt kedvelem), vagy 2 és fél, 3 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. A pihentetés után felmelegítjük a sütőnket 240 fokra, és már bekapcsoláskor berakunk egy vaslábast vagy egy jénai tálat, fedővel együtt. Óvatosan kivesszük a kenyerünket a tálból és a konyharuhából, és egy sütőpapírra borítjuk. Bemetsszük egy éles késsel, sniccerrel vagy pengével az egyik oldalát, kivesszük a lábast a sütőből, belerakjuk a kenyeret, rárakjuk a fedőt, és 30 percig sütjük, majd levesszük a fedőt, és további 15 percig pirítjuk. Mindenképp várjuk meg, amíg teljesen kihűl a kenyerünk, aztán vágjuk fel, és próbáljuk nem felfalni az egészet.

Ha tetszett a Tönkölylisztes-magos kovászos cipó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept