Levesek

Bácskaibableves

Bácskai bableves
Bácskai bableves

Hozzávalók
400 g
tarkabab
1 db
füstölt csülök
(kb. 1,2 kg/db)
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
1 szál
füstölt kolbász
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
finomliszt
1 ek
fűszerpaprika
A tálaláshoz
200 g
tejföl
1 csokor
petrezselyem

Elkészítés
  1. A babot beáztatjuk egy éjszakára, de legalább 3-4 órával főzés előtt.

  2. A csülköt felrakjuk 5 l vízben főni közepes lángon, és miután felforrt, 1 órán át főzzük, majd kiemeljük a vízből, 3-4, nagyjából egyforma darabra vágjuk, és visszatesszük a fazékba. Hozzáadjuk a leszűrt babot, és így főzzük további 30 percig, majd hozzáadjuk a hosszabb batonokra vágott sárgarépát és fehérrépát, és addig főzzük, míg majdnem megpuhulnak a zöldségek és a bab. Ekkor megkóstoljuk a levest, és ha szükséges, sózzuk. 

  3. A kolbászt felkarikázzuk és egy serpenyőben megpirítjuk, majd a leveshez keverjük a karikákat. 

  4. A serpenyőben maradt zsírhoz adjuk a sertészsírt, és közepes lángon megdinszteljük benne a finomra vágott vöröshagymát. 5 perc után hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, majd a lisztet, és így pirítjuk 15-20 másodpercig. Ezután belekeverjük a fűszerpaprikát is, és csomómentesre keverjük. A levesből 2-3 merőkanálnyit a rántáshoz adunk, elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a levesbe és felforraljuk.

  5. Tejföllel és aprított petrezselyemmel tálaljuk. 


www.streetkitchen.hu

Vigyázz, mert az illata könnyen átcsalogathatja a szomszédokat, úgyhogy ha nincs kedved társasághoz, zárd be az ajtót és húzd le a redőnyt, mielőtt főzni kezdesz. :D

A bácskai bableves igazi klasszikus, ami nemcsak a gyerekkori emlékeket idézi, de kiváló választás egy tartalmas, melengető ebédhez is. Az étel lelke a füstölt csülök és a kolbász, amik mély, karakteres ízt adnak a levesnek, míg a rántás teszi igazán sűrűvé és háziasan laktatóvá. A babot érdemes előre beáztatni, hogy gyorsabban megfőjön, a zöldségeket pedig ne főzzük túl, hogy megmaradjon az állaguk.

Hozzávalók

10 főre
400 g
tarkabab
1 db
füstölt csülök
(kb. 1,2 kg/db)
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
1 szál
füstölt kolbász
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
finomliszt
1 ek
fűszerpaprika
A tálaláshoz
200 g
tejföl
1 csokor
petrezselyem

Elkészítés

  1. A babot beáztatjuk egy éjszakára, de legalább 3-4 órával főzés előtt.

  2. A csülköt felrakjuk 5 l vízben főni közepes lángon, és miután felforrt, 1 órán át főzzük, majd kiemeljük a vízből, 3-4, nagyjából egyforma darabra vágjuk, és visszatesszük a fazékba. Hozzáadjuk a leszűrt babot, és így főzzük további 30 percig, majd hozzáadjuk a hosszabb batonokra vágott sárgarépát és fehérrépát, és addig főzzük, míg majdnem megpuhulnak a zöldségek és a bab. Ekkor megkóstoljuk a levest, és ha szükséges, sózzuk. 

  3. A kolbászt felkarikázzuk és egy serpenyőben megpirítjuk, majd a leveshez keverjük a karikákat. 

  4. A serpenyőben maradt zsírhoz adjuk a sertészsírt, és közepes lángon megdinszteljük benne a finomra vágott vöröshagymát. 5 perc után hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, majd a lisztet, és így pirítjuk 15-20 másodpercig. Ezután belekeverjük a fűszerpaprikát is, és csomómentesre keverjük. A levesből 2-3 merőkanálnyit a rántáshoz adunk, elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a levesbe és felforraljuk.

  5. Tejföllel és aprított petrezselyemmel tálaljuk. 


  • Elkészítési idő: 3 óra

  • Áztatási idő: min. 4 óra

Bácskai bableves
Bácskai bableves

Ez a leves nem viccel: gazdag, füstös, tartalmas – igazi vendégváró fogás, ami után nem marad éhes száj. Egy kis friss kenyérrel, tejföllel és zöldpetrezselyemmel tálalva lesz igazán tökéletes. Hétköznapokon is feldobja az ebédet, de egy vasárnapi családi ebéd sztárja is lehet.

A bácskai bableves után nem állunk meg, hiszen bőven van még laktató, cuccos levesünk, amit tuti, hogy imádni fogtok!

Egyszerű frankfurti leves

Magyaros karfiolleves

Kapros palócleves

Ha tetszett a Bácskai bableves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept