A babot beáztatjuk egy éjszakára, de legalább 3-4 órával főzés előtt.
A csülköt felrakjuk 5 l vízben főni közepes lángon, és miután felforrt, 1 órán át főzzük, majd kiemeljük a vízből, 3-4, nagyjából egyforma darabra vágjuk, és visszatesszük a fazékba. Hozzáadjuk a leszűrt babot, és így főzzük további 30 percig, majd hozzáadjuk a hosszabb batonokra vágott sárgarépát és fehérrépát, és addig főzzük, míg majdnem megpuhulnak a zöldségek és a bab. Ekkor megkóstoljuk a levest, és ha szükséges, sózzuk.
A kolbászt felkarikázzuk és egy serpenyőben megpirítjuk, majd a leveshez keverjük a karikákat.
A serpenyőben maradt zsírhoz adjuk a sertészsírt, és közepes lángon megdinszteljük benne a finomra vágott vöröshagymát. 5 perc után hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, majd a lisztet, és így pirítjuk 15-20 másodpercig. Ezután belekeverjük a fűszerpaprikát is, és csomómentesre keverjük. A levesből 2-3 merőkanálnyit a rántáshoz adunk, elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a levesbe és felforraljuk.
Tejföllel és aprított petrezselyemmel tálaljuk.
Bácskaibableves
Vigyázz, mert az illata könnyen átcsalogathatja a szomszédokat, úgyhogy ha nincs kedved társasághoz, zárd be az ajtót és húzd le a redőnyt, mielőtt főzni kezdesz. :D
A bácskai bableves igazi klasszikus, ami nemcsak a gyerekkori emlékeket idézi, de kiváló választás egy tartalmas, melengető ebédhez is. Az étel lelke a füstölt csülök és a kolbász, amik mély, karakteres ízt adnak a levesnek, míg a rántás teszi igazán sűrűvé és háziasan laktatóvá. A babot érdemes előre beáztatni, hogy gyorsabban megfőjön, a zöldségeket pedig ne főzzük túl, hogy megmaradjon az állaguk.
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A babot beáztatjuk egy éjszakára, de legalább 3-4 órával főzés előtt.
A csülköt felrakjuk 5 l vízben főni közepes lángon, és miután felforrt, 1 órán át főzzük, majd kiemeljük a vízből, 3-4, nagyjából egyforma darabra vágjuk, és visszatesszük a fazékba. Hozzáadjuk a leszűrt babot, és így főzzük további 30 percig, majd hozzáadjuk a hosszabb batonokra vágott sárgarépát és fehérrépát, és addig főzzük, míg majdnem megpuhulnak a zöldségek és a bab. Ekkor megkóstoljuk a levest, és ha szükséges, sózzuk.
A kolbászt felkarikázzuk és egy serpenyőben megpirítjuk, majd a leveshez keverjük a karikákat.
A serpenyőben maradt zsírhoz adjuk a sertészsírt, és közepes lángon megdinszteljük benne a finomra vágott vöröshagymát. 5 perc után hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, majd a lisztet, és így pirítjuk 15-20 másodpercig. Ezután belekeverjük a fűszerpaprikát is, és csomómentesre keverjük. A levesből 2-3 merőkanálnyit a rántáshoz adunk, elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a levesbe és felforraljuk.
Tejföllel és aprított petrezselyemmel tálaljuk.
Elkészítési idő: 3 óra
Áztatási idő: min. 4 óra

Ez a leves nem viccel: gazdag, füstös, tartalmas – igazi vendégváró fogás, ami után nem marad éhes száj. Egy kis friss kenyérrel, tejföllel és zöldpetrezselyemmel tálalva lesz igazán tökéletes. Hétköznapokon is feldobja az ebédet, de egy vasárnapi családi ebéd sztárja is lehet.
A bácskai bableves után nem állunk meg, hiszen bőven van még laktató, cuccos levesünk, amit tuti, hogy imádni fogtok!
Ha tetszett a Bácskai bableves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!