A pontyszeleteket lefilézzük, a filéket megtisztítjuk és lebőrözzük.
A csontokat és az apróbb darabokat a bőrrel együtt egy nagy fazékba rakjuk, felöntjük 2 l vízzel, nagy lángon felforraljuk, majd közepes lángon 20 percig főzzük. Közben a keletkező habot leszedjük a tetejéről.
A pontyfilét ledaráljuk.
Egy másik lábasban felhevítjük a zsírt, és világosbarnára dinszteljük benne a finomra vágott vöröshagymát. A hagyma felét kivesszük és félretesszük a gombóchoz, a maradékra rádobjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd egyből mehet rá a felkockázott paradicsom is.
Felöntjük 100 ml vízzel és zsírjára pirítjuk, vagyis addig pároljuk, amíg az összes víz elfogy alóla.
Ekkor újra felöntjük 100 ml vízzel, és ezt még egyszer megismételjük. Ezután a hagymás alapra dobjuk a felszeletelt gombát. Elkeverjük és rászűrjük a halalaplevet, majd sózzuk. Közepes lángon főzzük 15 percig, amíg összeállítjuk a gombócot.
A darált pontyhúshoz mehet a félretett dinsztelt vöröshagyma, a felaprított petrezselyem, a zsemlemorzsa és a fűszerpaprika. Sózzuk, borsozzuk, majd a tojást kettéválasztjuk, a tojássárgáját belekeverjük, végül a habbá vert fehérjével lazítjuk a masszát.
Vizes kézzel 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle, és óvatosan a levesbe helyezzük őket.
Vigyázzunk, hogy a leves ne forrjon túlságosan, mert akkor széteshetnek a gombócok. 5 percig főzzük még a levest.
Amint elkészült, tányérokba szedjük, tejföllel és aprított petrezselyemmel tálaljuk.
Bakonyihalgombócleves
Ez nem az a leves, amit csak úgy “elszürcsölünk”: ebben halgombóc van, méghozzá nem is kevés. Krémes, gombás, tejfölös, brutálisan komfortos – bakonyi módra felturbózva.
A bakonyi halgombócleves igazi különlegesség: hozza a klasszikus bakonyi ízvilágot – tejfölös-paprikás alap, gomba, zöldség – csak épp hús helyett halgombócokkal. Könnyedebb, mégis tartalmas, és tökéletes alternatíva, ha valami hazait ennél, de nem feltétlenül nehéz fogást.
Hozzávalók
A gombóchoz
A tálaláshoz
Elkészítés
A pontyszeleteket lefilézzük, a filéket megtisztítjuk és lebőrözzük.
A csontokat és az apróbb darabokat a bőrrel együtt egy nagy fazékba rakjuk, felöntjük 2 l vízzel, nagy lángon felforraljuk, majd közepes lángon 20 percig főzzük. Közben a keletkező habot leszedjük a tetejéről.
A pontyfilét ledaráljuk.
Egy másik lábasban felhevítjük a zsírt, és világosbarnára dinszteljük benne a finomra vágott vöröshagymát. A hagyma felét kivesszük és félretesszük a gombóchoz, a maradékra rádobjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd egyből mehet rá a felkockázott paradicsom is.
Felöntjük 100 ml vízzel és zsírjára pirítjuk, vagyis addig pároljuk, amíg az összes víz elfogy alóla.
Ekkor újra felöntjük 100 ml vízzel, és ezt még egyszer megismételjük. Ezután a hagymás alapra dobjuk a felszeletelt gombát. Elkeverjük és rászűrjük a halalaplevet, majd sózzuk. Közepes lángon főzzük 15 percig, amíg összeállítjuk a gombócot.
A darált pontyhúshoz mehet a félretett dinsztelt vöröshagyma, a felaprított petrezselyem, a zsemlemorzsa és a fűszerpaprika. Sózzuk, borsozzuk, majd a tojást kettéválasztjuk, a tojássárgáját belekeverjük, végül a habbá vert fehérjével lazítjuk a masszát.
Vizes kézzel 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle, és óvatosan a levesbe helyezzük őket.
Vigyázzunk, hogy a leves ne forrjon túlságosan, mert akkor széteshetnek a gombócok. 5 percig főzzük még a levest.
Amint elkészült, tányérokba szedjük, tejföllel és aprított petrezselyemmel tálaljuk.

Hűtőben 2 napig simán eláll, újramelegítve is finom, csak óvatosan a gombócokkal. Friss kenyérrel, csipetkével vagy csak magában is laktató.
Ha szereted a bakonyi ragut és nyitott vagy a halas vonalra, ez a leves garantáltan bejön majd!
A bakonyi halgombócleves mellett ezek a bakonyi finomságok is tetszeni fognak!
Ha tetszett a bakonyi halgombócleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



