A tészta elkészítése
A tésztához a szoba-hőmérsékletű vajat összekeverjük a porcukorral, a liszttel és a tojással.
Elkezdhetjük spatulával összedolgozni, aztán habverővel addig keverjük, amíg homogén állagú tésztát kapunk.
Egy 24 cm átmérőjű gyűrűbe vagy tortaformába öntjük a tésztát, és a 175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
A mousse elkészítése
A mousse-hoz a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, az epret pedig forrásig melegítjük.
Botmixerrel pürésítjük és feloldjuk benne a kicsavart zselatinlapokat. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.
A cukrot a vízzel egy edényben megmelegítjük, miközben a tojásfehérjét elkezdjük kihabosítani.
A cukorszirupnak el kell érnie a 119 fokot, amit lassú sugárban a fehérjéhez csurgatunk, miközben folytatjuk a kihabosítást addig, amíg ki nem hűl a hab.
A kész tojáshabot kézi habverővel, két-három részletben az eperpüréhez keverjük.
A tejszínt lágy habbá verjük, és hozzáadjuk ezt is az epres-tojásos püréhez.
A vajas tésztát vagy a tortaformában hagyjuk, ha azt használtunk, vagy egy tortakarikát teszünk köré, fóliát helyezünk el a karika mentén, hogy ne ragadjon a karika falához a desszertünk, és beleöntjük az epermousse-t.
Hűtőbe tesszük addig, amíg meg nem dermed a mousse, kb. 3-4 órára.
Eperzselé és a desszert befejezése
Az eperzseléhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
Egy gyorsforralóban forrásig melegítjük az epret a cukorral, majd botmixerrel pürésítjük.
Hozzáadjuk a zselatinlapokat, és szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk kb. 30 percig.
A mousse-t kivesszük a hűtőből, és a zselét a tetejére öntjük.
Visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem dermed, majd friss eperrel tálaljuk.