Nyári receptek

Epermousse-torta

Epermousse-torta
epermousse-torta

Hozzávalók
72 g
vaj
72 g
porcukor
72 g
liszt
72 g
tojás
(1 db XL-es méretű tojás)
A mousse-hoz
6 db
lapzselatin
500 g
eper
100 g
kristálycukor
50 g
víz
80 g
tojásfehérje
(kb. 2 db L-es méretű tojásból)
300 g
tejszín
A gyümölcszseléhez
3 db
lapzselatin
300 g
eper
50 g
kristálycukor
A dekorációhoz
200 g
friss eper

Elkészítés

A tészta elkészítése

  • A tésztához a szoba-hőmérsékletű vajat összekeverjük a porcukorral, a liszttel és a tojással.

  • Elkezdhetjük spatulával összedolgozni, aztán habverővel addig keverjük, amíg homogén állagú tésztát kapunk.

  • Egy 24 cm átmérőjű gyűrűbe vagy tortaformába öntjük a tésztát, és a 175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

A mousse elkészítése

  • A mousse-hoz a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, az epret pedig forrásig melegítjük.

  • Botmixerrel pürésítjük és feloldjuk benne a kicsavart zselatinlapokat. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

  • A cukrot a vízzel egy edényben megmelegítjük, miközben a tojásfehérjét elkezdjük kihabosítani.

  • A cukorszirupnak el kell érnie a 119 fokot, amit lassú sugárban a fehérjéhez csurgatunk, miközben folytatjuk a kihabosítást addig, amíg ki nem hűl a hab.

  • A kész tojáshabot kézi habverővel, két-három részletben az eperpüréhez keverjük.

  • A tejszínt lágy habbá verjük, és hozzáadjuk ezt is az epres-tojásos püréhez.

  • A vajas tésztát vagy a tortaformában hagyjuk, ha azt használtunk, vagy egy tortakarikát teszünk köré, fóliát helyezünk el a karika mentén, hogy ne ragadjon a karika falához a desszertünk, és beleöntjük az epermousse-t.

  • Hűtőbe tesszük addig, amíg meg nem dermed a mousse, kb. 3-4 órára.


Eperzselé és a desszert befejezése

  • Az eperzseléhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.

  • Egy gyorsforralóban forrásig melegítjük az epret a cukorral, majd botmixerrel pürésítjük.

  • Hozzáadjuk a zselatinlapokat, és szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk kb. 30 percig.

  • A mousse-t kivesszük a hűtőből, és a zselét a tetejére öntjük.

  • Visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem dermed, majd friss eperrel tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Ez nem az a tömény ünnepi torta, hanem az a „csak úgy bekapok egy szeletet… ja, már a harmadikat eszem” típus. Krémes, könnyű, és totál addiktív.

Ez a könnyed és elegáns epermousse-torta tökéletes választás, ha valami különleges desszerttel lepnéd meg a családot vagy a vendégeidet.

Hozzávalók

1 24 cm-es tortaformához
72 g
vaj
72 g
porcukor
72 g
liszt
72 g
tojás
(1 db XL-es méretű tojás)
A mousse-hoz
6 db
lapzselatin
500 g
eper
100 g
kristálycukor
50 g
víz
80 g
tojásfehérje
(kb. 2 db L-es méretű tojásból)
300 g
tejszín
A gyümölcszseléhez
3 db
lapzselatin
300 g
eper
50 g
kristálycukor
A dekorációhoz
200 g
friss eper

Elkészítés

A tészta elkészítése

  • A tésztához a szoba-hőmérsékletű vajat összekeverjük a porcukorral, a liszttel és a tojással.

  • Elkezdhetjük spatulával összedolgozni, aztán habverővel addig keverjük, amíg homogén állagú tésztát kapunk.

  • Egy 24 cm átmérőjű gyűrűbe vagy tortaformába öntjük a tésztát, és a 175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

A mousse elkészítése

  • A mousse-hoz a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, az epret pedig forrásig melegítjük.

  • Botmixerrel pürésítjük és feloldjuk benne a kicsavart zselatinlapokat. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

  • A cukrot a vízzel egy edényben megmelegítjük, miközben a tojásfehérjét elkezdjük kihabosítani.

  • A cukorszirupnak el kell érnie a 119 fokot, amit lassú sugárban a fehérjéhez csurgatunk, miközben folytatjuk a kihabosítást addig, amíg ki nem hűl a hab.

  • A kész tojáshabot kézi habverővel, két-három részletben az eperpüréhez keverjük.

  • A tejszínt lágy habbá verjük, és hozzáadjuk ezt is az epres-tojásos püréhez.

  • A vajas tésztát vagy a tortaformában hagyjuk, ha azt használtunk, vagy egy tortakarikát teszünk köré, fóliát helyezünk el a karika mentén, hogy ne ragadjon a karika falához a desszertünk, és beleöntjük az epermousse-t.

  • Hűtőbe tesszük addig, amíg meg nem dermed a mousse, kb. 3-4 órára.


Eperzselé és a desszert befejezése

  • Az eperzseléhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.

  • Egy gyorsforralóban forrásig melegítjük az epret a cukorral, majd botmixerrel pürésítjük.

  • Hozzáadjuk a zselatinlapokat, és szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk kb. 30 percig.

  • A mousse-t kivesszük a hűtőből, és a zselét a tetejére öntjük.

  • Visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem dermed, majd friss eperrel tálaljuk.

Ha tetszett az Epermousse-torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept