Fantasztikus desszertek

Eprescsiga

Epres csiga

Hozzávalók
A tésztához
40 g
élesztő
170 ml
tej
50 g
kristálycukor
250 g
finomliszt
(BL 55)
250 g
kenyérliszt
(BL 80)
2 db
tojás
1 db
tojássárgája
1 csipet
50 g
olvasztott vaj
A töltelékhez
350 g
eper
160 g
kristálycukor
1 tk
citromlé
1 ek
étkezési keményítő
20 g
vaj
A tetejére
200 g
mascarpone
3 ek
porcukor
0.5 db
citrom héja
pár csepp piros színezék, céklapor vagy sűrű málnaszörp
20 g
fehér csoki

Elkészítés

Az epres csiga tésztájához az élesztőt belemorzsoljuk a meleg tejbe, beleszórjuk a cukrot, és hagyjuk, hogy felfusson. A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojásokat, a tojássárgáját, a sót, az élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Végül hozzácsurgatjuk a vajat, és szép, sima tésztát dagasztunk belőle. Letakarva 40-50 percig kelesztjük. 

Közben az epreket egy lábasba dobjuk (ha friss eperrel dolgozunk, kockákra vágjuk előtte, hogy hamarabb ragussá váljon), hozzáadjuk a cukrot, és 10-15 perc alatt alaposan összefőzzük. Belekeverjük a citromlevet, az 1 ek vízben elkevert keményítőt, és kevergetés mellett hagyjuk, hogy egyszer felforrjon még, és így besűrűsödjön. A végén belekeverjük a vajat, és hagyjuk kihűlni. 

A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, és lisztezett felületen kb. 45 x 50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az eperraguval és feltekerjük. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, és 2 db 18 x 25 cm-es tepsibe rakosgatjuk a csigákat, viszonylag szorosan, hogy a lekvár ne folyjon ki sütés közben. Lefedve 20 percig kelesztjük a csigákat, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 25 percre. 

Mikor kihűlt, a mascarponét összekeverjük a porcukorral és a citromhéjjal, és a mázat megszínezzük színezékkel, céklaporral vagy málnaszörppel. Ezt rákenjük a csigák tetejére, és megszórjuk fehércsoki-reszelékkel.

epres-csiga
Epres csiga (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztési idő: min. 1,5 óra
  • Sütési idő: 25-30 perc
  • Hűtés: 30 perc

Még több epres süti:

Cukormentes epres muffin

Epres ekler fánk

Tejfölös-epres süti

www.streetkitchen.hu

Nyáron a klasszikus fahéjas vagy épp a kakaós csigákat lecserélhetjük egy gyümölcsösebb változatra.

Hozzávalók

2 kb. 18 x 25 cm-es tepsihez
A tésztához
40 g
élesztő
170 ml
tej
50 g
kristálycukor
250 g
finomliszt
(BL 55)
250 g
kenyérliszt
(BL 80)
2 db
tojás
1 db
tojássárgája
1 csipet
50 g
olvasztott vaj
A töltelékhez
350 g
eper
160 g
kristálycukor
1 tk
citromlé
1 ek
étkezési keményítő
20 g
vaj
A tetejére
200 g
mascarpone
3 ek
porcukor
0.5 db
citrom héja
pár csepp piros színezék, céklapor vagy sűrű málnaszörp
20 g
fehér csoki

Az epres csiga tésztájához az élesztőt belemorzsoljuk a meleg tejbe, beleszórjuk a cukrot, és hagyjuk, hogy felfusson. A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojásokat, a tojássárgáját, a sót, az élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Végül hozzácsurgatjuk a vajat, és szép, sima tésztát dagasztunk belőle. Letakarva 40-50 percig kelesztjük. 

Közben az epreket egy lábasba dobjuk (ha friss eperrel dolgozunk, kockákra vágjuk előtte, hogy hamarabb ragussá váljon), hozzáadjuk a cukrot, és 10-15 perc alatt alaposan összefőzzük. Belekeverjük a citromlevet, az 1 ek vízben elkevert keményítőt, és kevergetés mellett hagyjuk, hogy egyszer felforrjon még, és így besűrűsödjön. A végén belekeverjük a vajat, és hagyjuk kihűlni. 

A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, és lisztezett felületen kb. 45 x 50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az eperraguval és feltekerjük. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, és 2 db 18 x 25 cm-es tepsibe rakosgatjuk a csigákat, viszonylag szorosan, hogy a lekvár ne folyjon ki sütés közben. Lefedve 20 percig kelesztjük a csigákat, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 25 percre. 

Mikor kihűlt, a mascarponét összekeverjük a porcukorral és a citromhéjjal, és a mázat megszínezzük színezékkel, céklaporral vagy málnaszörppel. Ezt rákenjük a csigák tetejére, és megszórjuk fehércsoki-reszelékkel.

epres-csiga
Epres csiga (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztési idő: min. 1,5 óra
  • Sütési idő: 25-30 perc
  • Hűtés: 30 perc

Még több epres süti:

Cukormentes epres muffin

Epres ekler fánk

Tejfölös-epres süti

Ha tetszett az Epres csiga receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept