Fantasztikus desszertek

Mogyorós-grillázsosszellemtorta

Mogyorós-grillázsos szellem torta

Hozzávalók
A “szellemekhez”
110 g
cukor
30 ml
víz
2 db
tojásfehérje
1 csipet
1 mk
ecet
30 g
olvasztott csoki
A piskótához
350 g
cukor
1 csomag
vaníliás cukor
2 db
tojás
120 ml
olaj
230 ml
tej
240 ml
kávé
1 csipet
260 g
liszt
1 csomag
sütőpor
65 g
kakaópor
A krémhez
260 g
vaj
80 g
porcukor
2 ek
kakaópor
100 g
pörkölt, darált törökmogyoró
2 tk
olaj
1 tk
espresso
A grillázshoz
100 g
pörkölt törökmogyoró durvára vágva
5 - 6 ek
cukor

Elkészítés
A habcsókhoz a cukrot és a vizet egy kis edénybe rakjuk és elkezdjük felforralni közepes lángon. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd amikor már van tartása de még nem lett belőle kemény hab, hozzáadjuk az ecetet és a sót. Habosra verjük, majd az időközben elkészült cukorszirupot, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzácsurgatjuk és addig verjük amíg kihűl az edény fala is és habcsókszerű habot kapunk. Nyomózsákba kanalazva kis “szellemformákat” nyomunk sütőpapíros tepsire és 135 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük, valójában szárítjuk őket. Ha kész vannak a habcsókok, a csokit vízgőz felett felolvasztjuk és egy fogpiszkáló vagy nyomózsák segítségével arcokat rajzolunk a szellemeknek. A piskótához a cukrot, vaníliás cukrot a tojásokkal és olajjal kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, kávét, majd beleforgatjuk az előzőleg összekevert liszt, sütőpor, kakaópor, és csipet só keverékét. 2 db 18 cm-es formába osztjuk a tésztát és 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük őket.[caption id="attachment_12158507" align="aligncenter" width="853"]
Fotó: Szilágyi Nóri[/caption]Közben a krémhez habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót és hűtőbe rakjuk. A grillázshoz sütőpapíros tepsire szórjuk a darabolt mogyorót, karamellizáljuk a cukrot, ráöntjük a mogyoróra és ha megszilárdult kisebb darabokra törjük. Az egyik tortalapot megkenjük a krém ⅔-ával, megszórjuk egy nagy adag grillázzsal, rárakjuk a másik lapot, rákenjük a maradék krémet, szórunk rá kevés grillázst és a tetejére pakoljuk a szellem-habcsókokat.

www.streetkitchen.hu

Hát be kell vallanunk, mi is Halloween-lázban égünk, de ez igazából főként Nóri menő szellemes tortájának köszönhető! :D Az egy dolog, hogy tök frappáns az egész, de nem szabad elmennünk az íze mellett sem! Nagyon krémes, nagyon csokis és isssteni ahogy a grillázsos mogyorók szétroppannak a szádban!

Hozzávalók

1 18 cm-es tortaformához
A “szellemekhez”
110 g
cukor
30 ml
víz
2 db
tojásfehérje
1 csipet
1 mk
ecet
30 g
olvasztott csoki
A piskótához
350 g
cukor
1 csomag
vaníliás cukor
2 db
tojás
120 ml
olaj
230 ml
tej
240 ml
kávé
1 csipet
260 g
liszt
1 csomag
sütőpor
65 g
kakaópor
A krémhez
260 g
vaj
80 g
porcukor
2 ek
kakaópor
100 g
pörkölt, darált törökmogyoró
2 tk
olaj
1 tk
espresso
A grillázshoz
100 g
pörkölt törökmogyoró durvára vágva
5 - 6 ek
cukor
A habcsókhoz a cukrot és a vizet egy kis edénybe rakjuk és elkezdjük felforralni közepes lángon. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd amikor már van tartása de még nem lett belőle kemény hab, hozzáadjuk az ecetet és a sót. Habosra verjük, majd az időközben elkészült cukorszirupot, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzácsurgatjuk és addig verjük amíg kihűl az edény fala is és habcsókszerű habot kapunk. Nyomózsákba kanalazva kis “szellemformákat” nyomunk sütőpapíros tepsire és 135 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük, valójában szárítjuk őket. Ha kész vannak a habcsókok, a csokit vízgőz felett felolvasztjuk és egy fogpiszkáló vagy nyomózsák segítségével arcokat rajzolunk a szellemeknek. A piskótához a cukrot, vaníliás cukrot a tojásokkal és olajjal kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, kávét, majd beleforgatjuk az előzőleg összekevert liszt, sütőpor, kakaópor, és csipet só keverékét. 2 db 18 cm-es formába osztjuk a tésztát és 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük őket.[caption id="attachment_12158507" align="aligncenter" width="853"]
Fotó: Szilágyi Nóri[/caption]Közben a krémhez habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót és hűtőbe rakjuk. A grillázshoz sütőpapíros tepsire szórjuk a darabolt mogyorót, karamellizáljuk a cukrot, ráöntjük a mogyoróra és ha megszilárdult kisebb darabokra törjük. Az egyik tortalapot megkenjük a krém ⅔-ával, megszórjuk egy nagy adag grillázzsal, rárakjuk a másik lapot, rákenjük a maradék krémet, szórunk rá kevés grillázst és a tetejére pakoljuk a szellem-habcsókokat.

Ha tetszett a Mogyorós-grillázsos szellem torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept