A kapros palócleves alapjához egy fazékban kiolvasztjuk a 0,5 cm-es kockákra vágott szalonna zsírját. Ezen a zsiradékon közepes lángon megdinszteljük a finomra vágott vörös- és fokhagymát. Ha üvegesre párolódtak a hagymák, mehet rá a szintén 0,5 cm-es kockákra vágott paprika és paradicsom, a sűrített paradicsom, a babérlevél és a kömény. 5 perc pirítás után rászórjuk a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 200 ml vízzel. Ezt az alapot 20 percen keresztül főzzük, hogy szinte totálisan szétfőjenek benne az alapanyagok. Ha kell, pótoljuk alatta a vizet, hogy ne égjen le.
Ha elkészült az alap, hozzáadjuk a 1,5 cm-es kockákra vágott báránylapockát, és 5 percig pirítjuk. Ezután felöntjük kb. 2 l vízzel, sózzuk, borsozzuk, és így főzzük majdnem készre a húst. (Azt számoljuk bele, hogy a zöldségeknek 15-20 percre lesz szükségük, hogy megpuhuljanak.)
Közben a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk és 0,5 cm-es karikákra, a burgonyát pedig 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Puhulási sorrendben tesszük őket a leveshez: először jön a sárgarépa és a petrezselyemgyökér. Ha ezek félkész állapotban vannak, jöhet a burgonya, és ha az is megpuhult, akkor a végén a fagyasztott zöldbab. Ha minden zöldség és a hús is megpuhult, savanyítjuk egy kevés ecettel.
Már majdnem kész a kapros palócleves, de jöjjön az utolsó lépés!
A lisztet egy keverőtálban, habverővel csomómentesre keverjük 200 g tejföllel, és behabarjuk vele a levesünket. 2 percet forraljuk még, és a legvégén ízesítjük aprított kaporral. Az elkészült kapros palóclevest tányérokba szedjük, egy kanál tejföllel megkoronázzuk és egy kis friss kaporral díszítjük.

- Elkészítési idő: 2 óra