Street Kitchen

Kaprospalócleves

Kapros palócleves

Hozzávalók
100 g
kenyérszalonna
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 ek
sűrített paradicsom
4 db
babérlevél
1 tk
őrölt kömény
2 tk
fűszerpaprika
2.2 l
víz
600 g
báránylapocka
só, bors
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
2 szál
petrezselyemgyökér
(100 g/szál)
100 g
burgonya
250 g
fagyasztott, sárga hüvelyű zöldbab
1 ek
10%-os ecet
30 g
finomliszt
300 g
tejföl
1 csokor
kapor

Elkészítés

A kapros palócleves alapjához egy fazékban kiolvasztjuk a 0,5 cm-es kockákra vágott szalonna zsírját. Ezen a zsiradékon közepes lángon megdinszteljük a finomra vágott vörös- és fokhagymát. Ha üvegesre párolódtak a hagymák, mehet rá a szintén 0,5 cm-es kockákra vágott paprika és paradicsom, a sűrített paradicsom, a babérlevél és a kömény. 5 perc pirítás után rászórjuk a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 200 ml vízzel. Ezt az alapot 20 percen keresztül főzzük, hogy szinte totálisan szétfőjenek benne az alapanyagok. Ha kell, pótoljuk alatta a vizet, hogy ne égjen le. 

Ha elkészült az alap, hozzáadjuk a 1,5 cm-es kockákra vágott báránylapockát, és 5 percig pirítjuk. Ezután felöntjük kb. 2 l vízzel, sózzuk, borsozzuk, és így főzzük majdnem készre a húst. (Azt számoljuk bele, hogy a zöldségeknek 15-20 percre lesz szükségük, hogy megpuhuljanak.)

Közben a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk és 0,5 cm-es karikákra, a burgonyát pedig 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Puhulási sorrendben tesszük őket a leveshez: először jön a sárgarépa és a petrezselyemgyökér. Ha ezek félkész állapotban vannak, jöhet a burgonya, és ha az is megpuhult, akkor a végén a fagyasztott zöldbab. Ha minden zöldség és a hús is megpuhult, savanyítjuk egy kevés ecettel.

Már majdnem kész a kapros palócleves, de jöjjön az utolsó lépés!

A lisztet egy keverőtálban, habverővel csomómentesre keverjük 200 g tejföllel, és behabarjuk vele a levesünket. 2 percet forraljuk még, és a legvégén ízesítjük aprított kaporral. Az elkészült kapros palóclevest tányérokba szedjük, egy kanál tejföllel megkoronázzuk és egy kis friss kaporral díszítjük.

Kapros palócleves sok kaporral
Kapros palócleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra

Még több fullos leves:

Borscsleves

Krumplileves gazdagon

Szabógallérleves

www.streetkitchen.hu

Jöjjön a bázis egyik kedvenc levese, a palócleves, amit most nem sertés-, hanem bárányhúsból készítettünk.

Hozzávalók

6 főre
100 g
kenyérszalonna
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 ek
sűrített paradicsom
4 db
babérlevél
1 tk
őrölt kömény
2 tk
fűszerpaprika
2.2 l
víz
600 g
báránylapocka
só, bors
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
2 szál
petrezselyemgyökér
(100 g/szál)
100 g
burgonya
250 g
fagyasztott, sárga hüvelyű zöldbab
1 ek
10%-os ecet
30 g
finomliszt
300 g
tejföl
1 csokor
kapor

A kapros palócleves alapjához egy fazékban kiolvasztjuk a 0,5 cm-es kockákra vágott szalonna zsírját. Ezen a zsiradékon közepes lángon megdinszteljük a finomra vágott vörös- és fokhagymát. Ha üvegesre párolódtak a hagymák, mehet rá a szintén 0,5 cm-es kockákra vágott paprika és paradicsom, a sűrített paradicsom, a babérlevél és a kömény. 5 perc pirítás után rászórjuk a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 200 ml vízzel. Ezt az alapot 20 percen keresztül főzzük, hogy szinte totálisan szétfőjenek benne az alapanyagok. Ha kell, pótoljuk alatta a vizet, hogy ne égjen le. 

Ha elkészült az alap, hozzáadjuk a 1,5 cm-es kockákra vágott báránylapockát, és 5 percig pirítjuk. Ezután felöntjük kb. 2 l vízzel, sózzuk, borsozzuk, és így főzzük majdnem készre a húst. (Azt számoljuk bele, hogy a zöldségeknek 15-20 percre lesz szükségük, hogy megpuhuljanak.)

Közben a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk és 0,5 cm-es karikákra, a burgonyát pedig 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Puhulási sorrendben tesszük őket a leveshez: először jön a sárgarépa és a petrezselyemgyökér. Ha ezek félkész állapotban vannak, jöhet a burgonya, és ha az is megpuhult, akkor a végén a fagyasztott zöldbab. Ha minden zöldség és a hús is megpuhult, savanyítjuk egy kevés ecettel.

Már majdnem kész a kapros palócleves, de jöjjön az utolsó lépés!

A lisztet egy keverőtálban, habverővel csomómentesre keverjük 200 g tejföllel, és behabarjuk vele a levesünket. 2 percet forraljuk még, és a legvégén ízesítjük aprított kaporral. Az elkészült kapros palóclevest tányérokba szedjük, egy kanál tejföllel megkoronázzuk és egy kis friss kaporral díszítjük.

Kapros palócleves sok kaporral
Kapros palócleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra

Még több fullos leves:

Borscsleves

Krumplileves gazdagon

Szabógallérleves

Ha tetszett a Kapros palócleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept