Levesek

Libaleveslúdgégetésztával

Libaleves lúdgégetésztával
Libaleves lúdgégetésztával tányérban

Hozzávalók
2 db
libacomb
1 db
libafarhát
4 db
libanyak
2 db
libaszárny
2 ek
paradicsompüré
1 fej
héjas vöröshagyma
(130 g/fej)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
4
gyömbér
0.5 db
tv-paprika
1 fej
fokhagyma
200 g
zellergumó
1 db
karalábé
1 db
burgonya
200 g
kelkáposzta
250 g
petrezselyemgyökér
4 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
1 csokor
petrezselyem
1 ek
egész feketebors
A levesbetéthez
200 g
lúdgégetészta

Elkészítés
  1. A libacombokról lefejtjük a bőrt és a hájat, és lefilézzük róla a húst. Külön-külön gyűjtjük a húst, a csontokat, és külön a bőrt és a hájat.

  2. A farhátról és a szárnyakról is leszedjük a hájat és a többihez tesszük. Az így kapott megtisztított csontokat egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, megkenjük a paradicsompüré nagy részével, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. 

  3. A combról lefejtett húst a ludaskásához fogjuk használni, a bőrből és a hájból pedig egy kis vízzel és libazsírral tepertőt készítünk. 

  4. Amíg sülnek a csontok, egy nagy fazékban felforralunk 4 l vizet, és úgy kapcsolunk alá, hogy szépen gyöngyözzön.

  5. A megsült csontokat a fazékba pakoljuk a maradék paradicsompürével, az összes zöldséggel és fűszerrel együtt.

  6. Sózzuk, és gyöngyözve 3 órán keresztül főzzük a levest. Nagyjából 1 óra után, ahogy a zöldségek kezdenek megpuhulni, azokat vegyük ki a levesből, hogy ne főjenek szét. 

  7. Mikor elkészült a leves, leszűrjük, a csontokról lefejtjük a használható húst, a zöldségeket hasábokra vágjuk.

  8. A lúdgégetésztát kifőzzük bő, sós vízben a csomagoláson leírtak szerint, majd a levest a zöldségekkel és a tésztával tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A libaleves lúdgégetésztával az a fajta étel, amit nem lehet összecsapni. Időt és türelmet igényel, hogy a húsból, a zöldségekből és a fűszerekből igazán mély, karakteres ízű leves készüljön.

Akár Márton-napi menühöz, akár egy sima vasárnapi ebédhez főzöd, a libaleves lúdgégetésztával mindig telitalálat. Klasszikus, kiadós és semmi manír nincs benne – csak jó minőségű alapanyagok, jól eltalált arányok és az a fajta íz, ami miatt újra meg újra visszatérünk hozzá.

Hozzávalók

8 főre
2 db
libacomb
1 db
libafarhát
4 db
libanyak
2 db
libaszárny
2 ek
paradicsompüré
1 fej
héjas vöröshagyma
(130 g/fej)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
4
gyömbér
0.5 db
tv-paprika
1 fej
fokhagyma
200 g
zellergumó
1 db
karalábé
1 db
burgonya
200 g
kelkáposzta
250 g
petrezselyemgyökér
4 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
1 csokor
petrezselyem
1 ek
egész feketebors
A levesbetéthez
200 g
lúdgégetészta

Elkészítés

  1. A libacombokról lefejtjük a bőrt és a hájat, és lefilézzük róla a húst. Külön-külön gyűjtjük a húst, a csontokat, és külön a bőrt és a hájat.

  2. A farhátról és a szárnyakról is leszedjük a hájat és a többihez tesszük. Az így kapott megtisztított csontokat egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, megkenjük a paradicsompüré nagy részével, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. 

  3. A combról lefejtett húst a ludaskásához fogjuk használni, a bőrből és a hájból pedig egy kis vízzel és libazsírral tepertőt készítünk. 

  4. Amíg sülnek a csontok, egy nagy fazékban felforralunk 4 l vizet, és úgy kapcsolunk alá, hogy szépen gyöngyözzön.

  5. A megsült csontokat a fazékba pakoljuk a maradék paradicsompürével, az összes zöldséggel és fűszerrel együtt.

  6. Sózzuk, és gyöngyözve 3 órán keresztül főzzük a levest. Nagyjából 1 óra után, ahogy a zöldségek kezdenek megpuhulni, azokat vegyük ki a levesből, hogy ne főjenek szét. 

  7. Mikor elkészült a leves, leszűrjük, a csontokról lefejtjük a használható húst, a zöldségeket hasábokra vágjuk.

  8. A lúdgégetésztát kifőzzük bő, sós vízben a csomagoláson leírtak szerint, majd a levest a zöldségekkel és a tésztával tálaljuk.

Libaleves lúdgégetésztával tányérban
Libaleves lúdgégetésztával (Fotó: Street Kitchen)

A libaleves lúdgégetésztával nem egy megúszós előétel, hanem klasszikus, laktató fogás, ami simán megállja a helyét főételként is.

A lúdgégetészta ebben a kajában nem mellékszereplő, hanem a hús melletti főszereplő. Magába szívja az alaplé telt ízét, a sárgarépa, a zeller és a petrezselyem pedig éppen annyit ad hozzá, hogy a leves megőrizze a liba jellegzetes, gazdag karakterét.

A libaleves lúdgégetésztával nem az egyetlen laktató levesünk! Itt van még három recept, hogy legyen miből válogatni!

Aranyló húsleves gazdagon

Bakonyi betyárleves

Pulykahúsgolyós raguleves bulgurral

Ha tetszett a libaleves lúdgégetésztával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése