A libanyakdarabokat sózzuk és borsozzuk. Egy nagyobb lábasban felhevítjük a libazsírt, és a húst minden oldalról szépen lepirítjuk, amíg aranybarna színt kap. Ezután kiszedjük és félretesszük.
Ugyanebben a zsiradékban, közepes lángon aranybarnára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Amikor lepirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd beletesszük a felkockázott paradicsomot és kétféle paprikát is. Közepes lángon tovább pirítjuk, amíg a zöldségek szinte teljesen szétfőnek, és egy sűrű, illatos pörköltalapot kapunk.
Visszatesszük a pirított libanyakakat, megszórjuk köménnyel, majoránnával, hozzáadjuk a paprikakrémet, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A fűszerpaprikát rászórjuk a tetején keletkezett zsírra. Lefedve, alacsony lángon 1,5-2 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul és a szaft sűrű, mély színű lesz.
Én friss kenyérrel tálaltam, de ez persze ízlés kérdése.
Libanyakpörkölt
A libanyak az egyik legalulértékeltebb húsrész: olcsó, szaftos és ha jól készítjük, szó szerint leomlik a csontról. Ez a pörkölt az a fajta étel, amitől már a szomszéd is tudni fogja, hogy nálatok fő az ebéd.
A libanyak pörkölt az egyik legalábecsültebb, mégis brutálisan finom magyaros fogás, amit azok szeretnek igazán, akik nem riadnak vissza egy kis csontos-kezünkbe tapadós gasztrokalandtól. A libanyak húsa karakteres, szaftos, és főzés közben fantasztikusan beszívja a fűszereket – cserébe egy kis türelem kell hozzá, mert nem 20 perces vacsi.
A libanyak pörkölt igazi menzamenő társa a tarhonya, galuska vagy főtt krumpli, de sokan sima friss kenyérrel is tolják, hogy minden utolsó csepp szaftot ki lehessen tunkolni.
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A libanyakdarabokat sózzuk és borsozzuk. Egy nagyobb lábasban felhevítjük a libazsírt, és a húst minden oldalról szépen lepirítjuk, amíg aranybarna színt kap. Ezután kiszedjük és félretesszük.
Ugyanebben a zsiradékban, közepes lángon aranybarnára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Amikor lepirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd beletesszük a felkockázott paradicsomot és kétféle paprikát is. Közepes lángon tovább pirítjuk, amíg a zöldségek szinte teljesen szétfőnek, és egy sűrű, illatos pörköltalapot kapunk.
Visszatesszük a pirított libanyakakat, megszórjuk köménnyel, majoránnával, hozzáadjuk a paprikakrémet, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A fűszerpaprikát rászórjuk a tetején keletkezett zsírra. Lefedve, alacsony lángon 1,5-2 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul és a szaft sűrű, mély színű lesz.
Én friss kenyérrel tálaltam, de ez persze ízlés kérdése.

A libanyak pörkölt hűtőben tárolva, jól záródó edényben 3-4 napig simán eláll, sőt, sokszor még finomabb is másnapra, amikor összeérnek benne az ízek. Érdemes teljesen kihűlve, max. 5 °C-os hűtőbe tenni, és mindig tiszta kanállal nyúlni bele, hogy ne romoljon meg idő előtt.
Ha nagyobb adagot főztél, simán le is fagyaszthatod: adagokra szedve, egy kis szafttal együtt, műanyag dobozban vagy fagyasztózacskóban akár 2-3 hónapig is bírja. Kiolvasztás után érdemes serpenyőben vagy lábosban, lassú tűzön újramelegíteni, hogy ne száradjon ki.
Szóval bátran csinálj belőle többet – ez az a kaja, amit másnap is öröm előszedni.
A libanyak pörkölt mellé ezek illenek még köretként:
Ha tetszett a libanyakpörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



