Márton-nap

Libanyakpörkölt

Libanyakpörkölt
Libanyak pörkölt kenyérrel tálalva

Hozzávalók
1 kg
libanyak
(darabolva)
bors
3 ek
libazsír
2 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
hegyes-erős paprika
1 tk
őrölt kömény
1 tk
majoránna
1 tk
csípős paprikakrém
2 ek
fűszerpaprika
A tálaláshoz
friss kenyér

Elkészítés
  1. A libanyakdarabokat sózzuk és borsozzuk. Egy nagyobb lábasban felhevítjük a libazsírt, és a húst minden oldalról szépen lepirítjuk, amíg aranybarna színt kap. Ezután kiszedjük és félretesszük.

  2. Ugyanebben a zsiradékban, közepes lángon aranybarnára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Amikor lepirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd beletesszük a felkockázott paradicsomot és kétféle paprikát is. Közepes lángon tovább pirítjuk, amíg a zöldségek szinte teljesen szétfőnek, és egy sűrű, illatos pörköltalapot kapunk.

  3. Visszatesszük a pirított libanyakakat, megszórjuk köménnyel, majoránnával, hozzáadjuk a paprikakrémet, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A fűszerpaprikát rászórjuk a tetején keletkezett zsírra. Lefedve, alacsony lángon 1,5-2 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul és a szaft sűrű, mély színű lesz.

  4. Én friss kenyérrel tálaltam, de ez persze ízlés kérdése.

www.streetkitchen.hu

A libanyak az egyik legalulértékeltebb húsrész: olcsó, szaftos és ha jól készítjük, szó szerint leomlik a csontról. Ez a pörkölt az a fajta étel, amitől már a szomszéd is tudni fogja, hogy nálatok fő az ebéd.

A libanyak pörkölt az egyik legalábecsültebb, mégis brutálisan finom magyaros fogás, amit azok szeretnek igazán, akik nem riadnak vissza egy kis csontos-kezünkbe tapadós gasztrokalandtól. A libanyak húsa karakteres, szaftos, és főzés közben fantasztikusan beszívja a fűszereket – cserébe egy kis türelem kell hozzá, mert nem 20 perces vacsi.

A libanyak pörkölt igazi menzamenő társa a tarhonya, galuska vagy főtt krumpli, de sokan sima friss kenyérrel is tolják, hogy minden utolsó csepp szaftot ki lehessen tunkolni.

Hozzávalók

4 főre
1 kg
libanyak
(darabolva)
bors
3 ek
libazsír
2 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
hegyes-erős paprika
1 tk
őrölt kömény
1 tk
majoránna
1 tk
csípős paprikakrém
2 ek
fűszerpaprika
A tálaláshoz
friss kenyér

Elkészítés

  1. A libanyakdarabokat sózzuk és borsozzuk. Egy nagyobb lábasban felhevítjük a libazsírt, és a húst minden oldalról szépen lepirítjuk, amíg aranybarna színt kap. Ezután kiszedjük és félretesszük.

  2. Ugyanebben a zsiradékban, közepes lángon aranybarnára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Amikor lepirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd beletesszük a felkockázott paradicsomot és kétféle paprikát is. Közepes lángon tovább pirítjuk, amíg a zöldségek szinte teljesen szétfőnek, és egy sűrű, illatos pörköltalapot kapunk.

  3. Visszatesszük a pirított libanyakakat, megszórjuk köménnyel, majoránnával, hozzáadjuk a paprikakrémet, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A fűszerpaprikát rászórjuk a tetején keletkezett zsírra. Lefedve, alacsony lángon 1,5-2 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul és a szaft sűrű, mély színű lesz.

  4. Én friss kenyérrel tálaltam, de ez persze ízlés kérdése.

Libanyak pörkölt kenyérrel tálalva
Libanyakpörkölt (Fotó: Street Kitchen)

A libanyak pörkölt hűtőben tárolva, jól záródó edényben 3-4 napig simán eláll, sőt, sokszor még finomabb is másnapra, amikor összeérnek benne az ízek. Érdemes teljesen kihűlve, max. 5 °C-os hűtőbe tenni, és mindig tiszta kanállal nyúlni bele, hogy ne romoljon meg idő előtt.

Ha nagyobb adagot főztél, simán le is fagyaszthatod: adagokra szedve, egy kis szafttal együtt, műanyag dobozban vagy fagyasztózacskóban akár 2-3 hónapig is bírja. Kiolvasztás után érdemes serpenyőben vagy lábosban, lassú tűzön újramelegíteni, hogy ne száradjon ki.

Szóval bátran csinálj belőle többet – ez az a kaja, amit másnap is öröm előszedni.

A libanyak pörkölt mellé ezek illenek még köretként:

Savanyú uborka télire

Petrezselymes krumpli

Sajtos-tejfölös nokedli besütve

Ha tetszett a libanyakpörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése