Az oldalast csontonként felvágjuk, vagy ha otthon tartunk ettől a művelettől, kérjük meg a hentest, hogy csapja szét nekünk.
A sót feloldjuk a vízben, és az oldalast beáztatjuk ebbe az oldatba 1 órára.
Mikor letelt az egy óra, a húsokat kivesszük a sóoldatból, hideg vízzel átöblítjük és nagyjából szárazra töröljük.
A fűszereket összekeverjük egy kisebb tálban, és alaposan bedörzsöljük vele a húsokat.
Egy tepsibe fektetjük őket, lefedjük zsírpapírral és alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 1,5 órára.
Ezután levesszük a takarást, lekenjük a húsokat a BBQ szósz felével, és tovább sütjük 20 percig, majd félúton újra lekenjük a maradék szósszal.
Ízlés szerinti körettel tálaljuk.
OmlósBBQborda
Tudom, tudom, nem valódi BBQ, mert nem nyolc órán át készült smokerben. Miközben a BBQ fanatikusok kidühöngik magukat, csinálok egy jó citromos limonádét anyukámnak csuklás ellen. Aki pedig szeretne BBQ élményt otthon, de nincs lehetősége faszenes grillben sokáig készíteni az oldalast, annak bátran ajánlom ezt a receptet.
Aki pedig azon akadna fenn, hogy a borda sok magyar étteremben a csontos karajt jelenti, annak sem kell egyből megvetnie ezt a receptet. Valóban, a magyar köztudatban a rántott borda él leginkább, ami a csontos karajt jelenti, de a borda kifejezés ugyanúgy használható a csontos oldalasra is. De nézzük is, hogyan készül az omlós BBQ borda!
Hozzávalók
A fűszeres bedörzsöléshez
A lekenéshez
Elkészítés
Az oldalast csontonként felvágjuk, vagy ha otthon tartunk ettől a művelettől, kérjük meg a hentest, hogy csapja szét nekünk.
A sót feloldjuk a vízben, és az oldalast beáztatjuk ebbe az oldatba 1 órára.
Mikor letelt az egy óra, a húsokat kivesszük a sóoldatból, hideg vízzel átöblítjük és nagyjából szárazra töröljük.
A fűszereket összekeverjük egy kisebb tálban, és alaposan bedörzsöljük vele a húsokat.
Egy tepsibe fektetjük őket, lefedjük zsírpapírral és alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 1,5 órára.
Ezután levesszük a takarást, lekenjük a húsokat a BBQ szósz felével, és tovább sütjük 20 percig, majd félúton újra lekenjük a maradék szósszal.
Ízlés szerinti körettel tálaljuk.
Tipp: a sóban való pácolási folyamat elsőre bonyolultnak tűnhet, de érdemes időt és energiát szánni rá. Így a hús nemcsak szaftosabb marad, de mindenhol egyenletesen lesz sós. Ezt a technikát amúgy bátran használd más, egészben sült húsokhoz is, például csirkecomb vagy tarja esetében.

Az omlós BBQ oldalas mellé dukál egy király köret is!
Ha tetszett az Omlós BBQ borda receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!