Levesek

Tárkonyoslibaraguleves

Tárkonyos libaraguleves
Tárkonyos libaraguleves tányérban

Hozzávalók
500 g
libaszárnytő
500 g
libanyak
3 ek
libazsír
1 fej
vöröshagyma
(180 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
2.5 l
víz
1 ek
dijoni mustár
1 ek
worchester szósz
1 ek
morzsolt tárkony
bors
2 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(120 g/szál)
2 db
krumpli
(150 g/db)
300 ml
főzőtejszín
1 tk
keményítő
0.5 db
citrom leve

Elkészítés
  1. A libaszárnyat lefilézzük és felkockázzuk, a nyakat pedig kisebb, 3 cm-es darabokra vágjuk. 

  2. A szárnycsontokat egy fazékba rakjuk, felöntjük 2 l vízzel, nagy lángon felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg elkészítjük a levesalapot. 

  3. Egy lábasban, közepes lángon felhevítjük a zsírt, és elkezdjük lepirítani benne a finomra vágott vöröshagymát. Pár perc pirítás után hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és ha az is lepirult, felöntjük 250 ml vízzel. Nagy lángra kapcsolunk, majd zsírjára pirítjuk a lábas tartalmát. Ezután újra felöntjük 250 ml vízzel, és megint zsírjára pirítjuk. 

  4. Hozzáadjuk a libaszárnyról leszedett, felkockázott húst és a nyakat és lepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a mustárt, a Worcester szószt és a tárkonyt. Sózzuk, borsozzuk és rászűrjük a csontokból főzött alaplevet.

  5. Közepes lángon főzzük 1 órán át, majd hozzáadjuk a megtisztított, 2 cm-es kockákra vágott sárgarépát és fehérrépát. 

  6. 5 perc főzés után hozzádobjuk a megtisztított, 2 cm-es kockákra vágott krumplit is. 

  7. Ha minden zöldség megpuhult, lekapcsoljuk a tűzhelyet. A tejszínt kikeverjük a keményítővel és a citromlével, és merünk hozzá 3-4 merőkanálnyi forró levest. Elkeverjük, visszaöntjük a lábasba a tejszínes keveréket, és alacsony lángon még egyszer felforraljuk. Ha szükséges, sózzuk, vagy citromlével beállítjuk a savasságát. 

Tipp: ha egész libát vásároltunk, még tartalmasabb levest tudunk készíteni, a melleket és a combokat bontás után lefagyaszthatjuk vagy készíthetünk egy komplett libalakomát. Ehhez szuper receptek vannak az oldalon. Ha olyan szerencsénk van, hogy még belsőségeket is kaptunk a liba mellé, akkor a szívet és a zúzát a többi hússal együtt adjuk a leveshez, a májat pedig a krumplival együtt főzzük meg. De vigyázzunk, mert ha hízott liba volt, akkor a májat vétek lenne elpazarolni a levesbe.

www.streetkitchen.hu

Tagadhatatlanul beköszöntött az ősz, és vele együtt jönnek az ilyenkor megszokott ünnepek is. De nem csak Márton-napon érdemes libát enni. Ez a leves van annyira tartalmas, hogy biztosan megszépíti még a legborongósabb őszi napokat is.

A tárkonyos libaraguleves az a fajta kaja, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni – illatos, tartalmas, és már az első kanál után tudod, hogy ez komoly történet.

A liba szaftos húsa, a zöldségek és a friss tárkony együtt olyan ízt adnak, ami egyszerre hozza a házias vonalat és egy kis villantós feelinget is. Ez nem egy gyors leves, hanem az, amitől a konyha megtelik illattal, és mindenki odasomfordál a fazékhoz, hogy „kész van már?”.

Hozzávalók

8 főre
500 g
libaszárnytő
500 g
libanyak
3 ek
libazsír
1 fej
vöröshagyma
(180 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
2.5 l
víz
1 ek
dijoni mustár
1 ek
worchester szósz
1 ek
morzsolt tárkony
bors
2 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(120 g/szál)
2 db
krumpli
(150 g/db)
300 ml
főzőtejszín
1 tk
keményítő
0.5 db
citrom leve

Elkészítés

  1. A libaszárnyat lefilézzük és felkockázzuk, a nyakat pedig kisebb, 3 cm-es darabokra vágjuk. 

  2. A szárnycsontokat egy fazékba rakjuk, felöntjük 2 l vízzel, nagy lángon felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg elkészítjük a levesalapot. 

  3. Egy lábasban, közepes lángon felhevítjük a zsírt, és elkezdjük lepirítani benne a finomra vágott vöröshagymát. Pár perc pirítás után hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és ha az is lepirult, felöntjük 250 ml vízzel. Nagy lángra kapcsolunk, majd zsírjára pirítjuk a lábas tartalmát. Ezután újra felöntjük 250 ml vízzel, és megint zsírjára pirítjuk. 

  4. Hozzáadjuk a libaszárnyról leszedett, felkockázott húst és a nyakat és lepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a mustárt, a Worcester szószt és a tárkonyt. Sózzuk, borsozzuk és rászűrjük a csontokból főzött alaplevet.

  5. Közepes lángon főzzük 1 órán át, majd hozzáadjuk a megtisztított, 2 cm-es kockákra vágott sárgarépát és fehérrépát. 

  6. 5 perc főzés után hozzádobjuk a megtisztított, 2 cm-es kockákra vágott krumplit is. 

  7. Ha minden zöldség megpuhult, lekapcsoljuk a tűzhelyet. A tejszínt kikeverjük a keményítővel és a citromlével, és merünk hozzá 3-4 merőkanálnyi forró levest. Elkeverjük, visszaöntjük a lábasba a tejszínes keveréket, és alacsony lángon még egyszer felforraljuk. Ha szükséges, sózzuk, vagy citromlével beállítjuk a savasságát. 

Tipp: ha egész libát vásároltunk, még tartalmasabb levest tudunk készíteni, a melleket és a combokat bontás után lefagyaszthatjuk vagy készíthetünk egy komplett libalakomát. Ehhez szuper receptek vannak az oldalon. Ha olyan szerencsénk van, hogy még belsőségeket is kaptunk a liba mellé, akkor a szívet és a zúzát a többi hússal együtt adjuk a leveshez, a májat pedig a krumplival együtt főzzük meg. De vigyázzunk, mert ha hízott liba volt, akkor a májat vétek lenne elpazarolni a levesbe.

Tárkonyos libaraguleves tányérban
Tárkonyos libaraguleves (Fotó :Street Kitchen)

Egy nagy tál ebből a levesből simán beillik főfogásnak is, főleg, ha mellé lecsúszik egy szelet friss kenyér. A tárkonyos libaraguleves igazi őszi-téli kedvenc, amit nem lehet sietve enni – le kell lassulni, és úgy kanalazni.

A tárkonyos libaraguleves bőven van még villantós és laktató levesünk, itt is van még három recept!

Pulykahúsgolyós raguleves bulgurral

Sárgaborsós raguleves

Csirkeszárnyas raguleves franciasaláta-alapból

Ha tetszett a tárkonyos libaraguleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése