Húsételek

Vörösboroscsirke

Vörösboros csirke

Hozzávalók
50 g
vaj
2 ek
olaj
8 - 10 db
mogyoróhagyma vagy apró salottahagyma
100 g
húsos főtt szalonna
250 g
apró csiperkegomba
1.5 egész
csirke szétbontva
1 fej
nagy vöröshagyma
2 gerezd
zúzott fokhagyma
1 ek
sűrített paradicsom
1 ek
liszt
250 ml
száraz vörösbor
500 ml
húsleves vagy alaplé

Elkészítés

img_2292_3.jpg

Egy nagy lábosban felolvasztjuk a vaj felét. Hozzáadjuk az olajat és lepirítjuk rajta az egész mogyoróhagymákat. Amikor a hagymák megpirultak, kiszedjük őket és a lábosba dobjuk a 2 centis darabokra vágott szalonnát. Ezt is jó pirosra pirítjuk, majd kiszedjük. A gombát szintén a lábosba dobjuk, ha kell adunk mellé még egy kis vajat és olajat és magas lángon lepirítjuk, végül ezt is kiszedjük.

img_2294_1.jpg

A csirkedarabokat sózuk, borsozzuk és minden oldalukon magas láng felett megpirítjuk a maradék vajon. Kiszedjük a lábosból. A vékony szeletekre vágott hagymát és a fokhagymát puhára pároljuk, kihúzzuk a lábos szélére és magas lángon lepirítjuk a paradicsompürét. Megszórjuk liszttel, elkeverjük és 1-2 percig pirítjuk. A lábasba öntjük a bort és az alaplevet, felforraljuk, végül visszapakoljuk a lepirított csirkét és fedő alatt kb. 40 percig főzzük, amíg teljesen megpuhul és leomlik a csontról a hús. Amikor megfőtt, kiszedjük a húst, a mártást pedig simára turmixoljuk. A végén kevés vajat adunk hozzá, hogy szép fénye legyen. Viszatesszük bele a húst, a lepírított zöldségeket és a szalonnát, és krumplipürével tálaljuk.

Ha még francia hangulatú kajákra vágytok, akkor próbáljátok kis Zé quiche receptjét, és a csokimousse receptünket is.

www.streetkitchen.hu

A coq au vin az egyik legjobb francia bisztrófogás. Ez a név eredetileg vörösboros kakast takar, de egyáltalán nem ciki csirkealkatrészekből készíteni, manapság Franciaországban is ez a verzió terjedt el leginkább. Extrán vajas krumplipürét csináltunk hozzá, hűen a franicákhoz.

Hozzávalók

5 - 6 főre
50 g
vaj
2 ek
olaj
8 - 10 db
mogyoróhagyma vagy apró salottahagyma
100 g
húsos főtt szalonna
250 g
apró csiperkegomba
1.5 egész
csirke szétbontva
1 fej
nagy vöröshagyma
2 gerezd
zúzott fokhagyma
1 ek
sűrített paradicsom
1 ek
liszt
250 ml
száraz vörösbor
500 ml
húsleves vagy alaplé

img_2292_3.jpg

Egy nagy lábosban felolvasztjuk a vaj felét. Hozzáadjuk az olajat és lepirítjuk rajta az egész mogyoróhagymákat. Amikor a hagymák megpirultak, kiszedjük őket és a lábosba dobjuk a 2 centis darabokra vágott szalonnát. Ezt is jó pirosra pirítjuk, majd kiszedjük. A gombát szintén a lábosba dobjuk, ha kell adunk mellé még egy kis vajat és olajat és magas lángon lepirítjuk, végül ezt is kiszedjük.

img_2294_1.jpg

A csirkedarabokat sózuk, borsozzuk és minden oldalukon magas láng felett megpirítjuk a maradék vajon. Kiszedjük a lábosból. A vékony szeletekre vágott hagymát és a fokhagymát puhára pároljuk, kihúzzuk a lábos szélére és magas lángon lepirítjuk a paradicsompürét. Megszórjuk liszttel, elkeverjük és 1-2 percig pirítjuk. A lábasba öntjük a bort és az alaplevet, felforraljuk, végül visszapakoljuk a lepirított csirkét és fedő alatt kb. 40 percig főzzük, amíg teljesen megpuhul és leomlik a csontról a hús. Amikor megfőtt, kiszedjük a húst, a mártást pedig simára turmixoljuk. A végén kevés vajat adunk hozzá, hogy szép fénye legyen. Viszatesszük bele a húst, a lepírított zöldségeket és a szalonnát, és krumplipürével tálaljuk.

Ha még francia hangulatú kajákra vágytok, akkor próbáljátok kis Zé quiche receptjét, és a csokimousse receptünket is.

Ha tetszett a vörösboros csirke receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése