A banános muffin tésztájához először a lisztet átszitáljuk a sütőporral és az őrölt szegfűszeggel, valamint az őrölt gyömbérrel. A keverékbe szórjuk a barna cukrot és az apróra vágott kandírozott gyömbért is.
A mézet egy gyorsforralóban összeolvasztjuk a vajjal, a banánt pedig összeturmixoljuk a tojásokkal és a tejjel, majd mindkét keveréket a liszthez öntjük. Robotgép segítségével összedolgozzuk a masszát, majd a muffinpapírokat majdnem tele szedjük a masszával.
A muffinokat 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és 5 percig így sütjük. Ezután a hőmérsékletet letekerjük 170 fokra, és így, további 18 perc alatt készre sütjük a muffinokat, majd félretesszük lehűlni.
A krémhez a krémsajtot kihabosítjuk a porcukorral, összeforgatjuk a citromhéjjal, majd csillagcsővel kiegészített habzsákba szedjük. A lehűlt muffinok tetejét levágjuk, nyomunk rájuk a krémből, majd egy csipetnyi őrölt szegfűszeggel hintjük meg.
