Brutális kaják

Csirketajine,amarokkóiolivás-citromoscsirke

Csirke tajine, a marokkói olivás-citromos csirke

Hozzávalók
2 tk
egész római kömény
1 tk
koriander mag
0.5 tk
őrölt fahéj
0.5 tk
chilipehely
1 ek
olvívaolaj
1.5 kg
csirke felsőcomb
1 fej
nagyobb hagyma
1 fej
nagyobb sárgarépa
2 gerezd
fokhagyma
5 dkg
hántolt mandula
10 dkg
asztalt sárgabarack
0.5 db
narancs (lehetőleg kezeletlen)
0.5 db
citrom (lehetőleg kezeletlen)
kisebb darab gyömbér
20 dkg
főtt csicseriborsó (vagy konzerv)
15 dkg
olívabogyó
7.5 dl
csirke alaplé, húsleves vagy víz
A kuszkuszhoz
25 dkg
kuszkusz
2.5 dl
víz
1 ek
olívaolaj
1 ek
1 ek
citromlé
1 marék
durvára aprított pisztácia
1 ek
vaj
2 ek
vaj

Elkészítés

img_0013.jpg

A római köményt és a koriandert mepirítjuk egy nagy edényben, amit később a sütőbe is be tudunk tenni. A fűszereket ezután mozsárban finomra törjük.

A lábasban felmelegítjük a vajat és az olajat. A csirkét sózzuk, borsozzuk és a lábasban mindenoldalán alaposan lepirítjuk. Hozzáadjuk a római köményt és a koriandert, valamint az őrölt fahéjat és a chilipelyhet.

A hagymát és a sárgarépát falatnyi darabokra vágjuk és a lábasba tesszük, a fokhagymát pedig egészen  finomra aprítva adjuk hozzá az ételhez. Szintén a lábasba tesszük az egészben hagyott, hántolt mandulát, az aszalt sárgabarackot és a gerezdekre vágott citrusokat. Végül hozzáadjuk a kb 1 evőkanálnyi szeletekre vágott gyömbért, az olivabogyót és a csicseriborsót. Felöntjük a csirke alaplével, lefedjük és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg a hús leolvad a csontról  1,5-2 óra. Kuszkusszal és sok korianderzölddel kínáljuk.

A kuszkuszhoz felforraljuk a vizet az olívaolajjal, sóval és citromlével. Elzárjuk a lángot, beletesszük a kuszkuszt, elkeverjük és azonnal lefedjük. 15 percig hagyjuk állni, amíg a gőzben megpuhul a kuszkusz. Villával szétpergetjük és hozzákeverjük a vajat. Tálaláskor megszórjuk a pisztáciával.

img_0020.JPG
A csirkés tajine mellet, egy másik csodálatos comfort food, ami jól tud esni a lusta estéken, az Zé pásztorpite receptje, itt találjátok.

www.streetkitchen.hu

Egy igazi comfort food ragut mutattunk be, ami egy kis színt és melegséget hoz ebben a csúnya szürke időben. A csirkés tajine kicsit az egzotikusabb vonalat képvisel, de mindenképp próbáljátok ki!

Hozzávalók

6 személyre
2 tk
egész római kömény
1 tk
koriander mag
0.5 tk
őrölt fahéj
0.5 tk
chilipehely
1 ek
olvívaolaj
1.5 kg
csirke felsőcomb
1 fej
nagyobb hagyma
1 fej
nagyobb sárgarépa
2 gerezd
fokhagyma
5 dkg
hántolt mandula
10 dkg
asztalt sárgabarack
0.5 db
narancs (lehetőleg kezeletlen)
0.5 db
citrom (lehetőleg kezeletlen)
kisebb darab gyömbér
20 dkg
főtt csicseriborsó (vagy konzerv)
15 dkg
olívabogyó
7.5 dl
csirke alaplé, húsleves vagy víz
A kuszkuszhoz
25 dkg
kuszkusz
2.5 dl
víz
1 ek
olívaolaj
1 ek
1 ek
citromlé
1 marék
durvára aprított pisztácia
1 ek
vaj
2 ek
vaj

img_0013.jpg

A római köményt és a koriandert mepirítjuk egy nagy edényben, amit később a sütőbe is be tudunk tenni. A fűszereket ezután mozsárban finomra törjük.

A lábasban felmelegítjük a vajat és az olajat. A csirkét sózzuk, borsozzuk és a lábasban mindenoldalán alaposan lepirítjuk. Hozzáadjuk a római köményt és a koriandert, valamint az őrölt fahéjat és a chilipelyhet.

A hagymát és a sárgarépát falatnyi darabokra vágjuk és a lábasba tesszük, a fokhagymát pedig egészen  finomra aprítva adjuk hozzá az ételhez. Szintén a lábasba tesszük az egészben hagyott, hántolt mandulát, az aszalt sárgabarackot és a gerezdekre vágott citrusokat. Végül hozzáadjuk a kb 1 evőkanálnyi szeletekre vágott gyömbért, az olivabogyót és a csicseriborsót. Felöntjük a csirke alaplével, lefedjük és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg a hús leolvad a csontról  1,5-2 óra. Kuszkusszal és sok korianderzölddel kínáljuk.

A kuszkuszhoz felforraljuk a vizet az olívaolajjal, sóval és citromlével. Elzárjuk a lángot, beletesszük a kuszkuszt, elkeverjük és azonnal lefedjük. 15 percig hagyjuk állni, amíg a gőzben megpuhul a kuszkusz. Villával szétpergetjük és hozzákeverjük a vajat. Tálaláskor megszórjuk a pisztáciával.

img_0020.JPG
A csirkés tajine mellet, egy másik csodálatos comfort food, ami jól tud esni a lusta estéken, az Zé pásztorpite receptje, itt találjátok.

Ha tetszett a Csirke tajine, a marokkói olivás-citromos csirke receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept