Hirdetés

Shepherd's pie, azaz pásztorpite

Hozzávalók

4
személyre
+

 Pásztorpite

A raguhoz

1 közepes vöröshagyma
2 - 3 gerezd fokhagyma
15 dkg sárgarépa
1 nagy tk paradicsompüré
½ ág friss rozmaring
2 - 3 ág friss kakukkfű
2 db friss vagy szárított babérlevél
10 dkg zöldborsó
500 g hús
2 púpozott tk liszt
½ dl bor
4 dl víz
1 ek Worchestershire szósz

A krumplipüréhez

1 kg krumpli
2 dl tej
50 g vaj
4 db tojás sárgája
Só, bors, szerecsendió
5 dkg fehér cheddar sajt (vagy más, ami szimpatikus)

A sütéshez

2 ek zsemlemorzsa
3 - 4 dkg cheddar sajt

Piccalilli

30 dkg karfiol
1 db közepes cukkini
20 dkg répa
1 db édeskömény
7 ek porcukor
½ dl fehérbor ecet + 2-3 evőkanál a fűszerpasztához
2 púpozott tk kurkuma
1 tk angol mustár
1 tk őrölt gyömbér
2 ek keményítő
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Shepherd's pie, azaz pásztorpite

A Brit-szigetek egyik legkirályabb húsos étele a pásztor pite: egy pofonegyszerű, húsos ragut kell készítenünk, amit beburkolunk krumplipürével és az egészet összesütjük a sütőben. A ragu szaftos, a krumpli teteje kicsit megpirul, az ízek összeérnek, az összhatás zseniális. 
Kipróbáltam, jóóó lett!
6
Hirdetés

Hozzávalók

4
személyre
+

 Pásztorpite

A raguhoz

1 közepes vöröshagyma
2 - 3 gerezd fokhagyma
15 dkg sárgarépa
1 nagy tk paradicsompüré
½ ág friss rozmaring
2 - 3 ág friss kakukkfű
2 db friss vagy szárított babérlevél
10 dkg zöldborsó
500 g hús
2 púpozott tk liszt
½ dl bor
4 dl víz
1 ek Worchestershire szósz

A krumplipüréhez

1 kg krumpli
2 dl tej
50 g vaj
4 db tojás sárgája
Só, bors, szerecsendió
5 dkg fehér cheddar sajt (vagy más, ami szimpatikus)

A sütéshez

2 ek zsemlemorzsa
3 - 4 dkg cheddar sajt

Piccalilli

30 dkg karfiol
1 db közepes cukkini
20 dkg répa
1 db édeskömény
7 ek porcukor
½ dl fehérbor ecet + 2-3 evőkanál a fűszerpasztához
2 púpozott tk kurkuma
1 tk angol mustár
1 tk őrölt gyömbér
2 ek keményítő
Bevásárlólistához adom

 Pásztorpite

A pásztorpite húsos ragujához egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, és a finomra vágott hagymát a szeletekre vágott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk a 6-7 mm-es kockára vágott sárgarépát és a paradicsompürét, és az egészet nagy lángon jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, átforgatjuk és rádobjuk a darált húst is. A húst is lepirítjuk, megszórjuk a liszttel, átforgatjuk és felöntjük a vörösborral és a vízzel. Sóval, borssal, worchestershire szósszal ízesítjük és kis lángon 20 percig rotyogtatjuk. Hozzákeverjük a fagyasztott zöldborsót, további 5 percig főzzük és ezzel a ragunk el is készült.

img_7884.JPG

Elkészítjük a krumplipürét: Egy lábas sós vízben megfőzzük a kockára vágott krumplit. Közben a vajat és a tejet összemelegítjük. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval áttörjük egy tálba, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és a vajas tejjel, na meg a lereszelt sajttal együtt rövid keveréssel krémesre keverjük.

A krumplipürét egy kanál segítségével eloszlatjuk a húsos ragun úgy, hogy mindenhol teljesen fedje. Megszórjuk a zsemlemorzsával, reszelt sajttal és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kicsit hűni, majd a piccalillivel együtt tálaljuk!

Piccalilli

A zöldségeket falatnyi méretűre daraboljuk és beledobjuk egy tálba. Jó alaposan megsózzuk (kb. 3 evőkanálnyi só mehet rá) és lefóliázva 12 órára hűtőbe tesszük. A zöldségek jó sok vizet eresztenek majd, ezt leöntjük, majd az egészet alaposan átöblítjük. Egy lábasba öntjük a fél litere fehérbor ecetet, hozzáadjuk a porcukrot, és az egészet felforraljuk. Egy kisebb tálba dobjuk a kurkumát, mustárt, keményítőt és gyömbért. Egy kevés borecettel az egészből sima pasztát keverünk, majd egy merőkanálnyit hozzáöntünk a felforralt cukros ecetből, az egészet simára keverjük és visszaöntjük az edénybe. Ha sziruposra sűrűsödött, hozzáöntjük az átöblített zöldségeket, jól átkeverjük és 5 percig főzzük. A még forró piccalillit befőttesüvegbe szedjük, konzerválva két hét után nyeri el az igazi ízét, de türelmetlenek rögtön ehetik, ahogy kihűlt.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások