Street Kitchen

VianočnákapustnicaKarácsonyikáposztaleves

Vianočná kapustnica – Karácsonyi káposztaleves

Hozzávalók
A leveshez
150 g
füstölt szalonna
2 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
3 db
babérlevél
1 nagy csipet
egész kömény
1 mk
egész bors
3 tk
sűrített paradicsom
800 g
sertéstarja
250 g
füstölt sertéskaraj
3.5 l
víz
1 ek
pirospaprika
300 g
savanyú káposzta
120 g
füstölt kolbász
200 g
csiperkegomba
120 g
aszalt szilva
2 ek
majoránna
A tálaláshoz
300 g
tejföl
kenyér

Elkészítés

A karácsonyi káposztaleves elkészítéséhez a szalonnát apró kockákra vágjuk, és közepes lángon kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, az egész köményt és a borsot, majd 5 percig dinszteljük.

Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, elkeverjük, majd a 2 cm-es kockákra vágott tarját és az 1-cm-es kockákra vágott füstölt húst is beletesszük, és erős lángon 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel, majd amikor felforrt, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, és közepes lángon addig főzzük, míg a hús 90%-ban meg nem puhul.

Ezután hozzáadjuk az ízlés szerint átmosott savanyú káposztát, a karikára vágott kolbászt és a szeletelt gombát, majd készre főzzük. Amikor késznek ítéljük, hozzáadjuk a felezett aszalt szilvát, és majoránnával ízesítjük. Forralunk egyet rajta, majd levesszük a tűzhelyről. Kanalazunk rá egy kevés tejfölt, és friss kenyérrel tálaljuk.

karacsonyi-kaposztaleves
Vianočná kapustnica – Karácsonyi káposztaleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2,5 óra 

Még több karácsonyi leves:

Klasszikus pulykanyakleves

Karácsonyi zöldségkrémleves

Korhely halászlé

www.streetkitchen.hu

A szlovákok karácsonykor általában kapustnicát, azaz káposztalevest esznek. Ez után a tartalmas kaja után bizony kell venni egy nagy levegőt, hogy még a második fogással és az azt követő mákos gubával vagy bejglivel is megbirkózzunk.

Hozzávalók

8 főre
A leveshez
150 g
füstölt szalonna
2 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
3 db
babérlevél
1 nagy csipet
egész kömény
1 mk
egész bors
3 tk
sűrített paradicsom
800 g
sertéstarja
250 g
füstölt sertéskaraj
3.5 l
víz
1 ek
pirospaprika
300 g
savanyú káposzta
120 g
füstölt kolbász
200 g
csiperkegomba
120 g
aszalt szilva
2 ek
majoránna
A tálaláshoz
300 g
tejföl
kenyér

A karácsonyi káposztaleves elkészítéséhez a szalonnát apró kockákra vágjuk, és közepes lángon kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, az egész köményt és a borsot, majd 5 percig dinszteljük.

Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, elkeverjük, majd a 2 cm-es kockákra vágott tarját és az 1-cm-es kockákra vágott füstölt húst is beletesszük, és erős lángon 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel, majd amikor felforrt, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, és közepes lángon addig főzzük, míg a hús 90%-ban meg nem puhul.

Ezután hozzáadjuk az ízlés szerint átmosott savanyú káposztát, a karikára vágott kolbászt és a szeletelt gombát, majd készre főzzük. Amikor késznek ítéljük, hozzáadjuk a felezett aszalt szilvát, és majoránnával ízesítjük. Forralunk egyet rajta, majd levesszük a tűzhelyről. Kanalazunk rá egy kevés tejfölt, és friss kenyérrel tálaljuk.

karacsonyi-kaposztaleves
Vianočná kapustnica – Karácsonyi káposztaleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2,5 óra 

Még több karácsonyi leves:

Klasszikus pulykanyakleves

Karácsonyi zöldségkrémleves

Korhely halászlé

Ha tetszett a Vianočná kapustnica – Karácsonyi káposztaleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept