Pékség

Kardamomostekercs

Kardamomos tekercs

Hozzávalók
A tésztához
250 ml
tej
70 g
cukor
7 g
szárított élesztő
400 g
liszt
1 csipet
1 tk
őrölt kardamom
70 g
olvasztott vaj
A krémhez
80 g
puha vaj
90 g
barna cukor
1 tk
őrölt kardamom
A sziruphoz
70 ml
víz
80 g
cukor
1 mk
őrölt kardamom

Elkészítés

A tésztához a tejet megmelegítjük, belerakunk egy teáskanál cukrot, beleszórjuk az élesztőt, elkeverjük, és hagyjuk pihenni pár percig, hogy aktiválódjon az élesztő. A maradék cukrot, lisztet, sót és kardamomot összekeverjük, majd jöhet hozzá a felfutott élesztős tej és az olvasztott vaj is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, kissé beolajozzuk, és letakarva 40-45 percet pihentetjük. Ezután a tésztát lisztezett felületen kb. 50 x 25 cm-es téglalappá nyújtjuk. 

A krém hozzávalóit összekeverjük, és lekenjük vele a tésztát. Behajtjuk az ⅓-áig, majd a másik oldalt erre ráhajtjuk, így 3 réteg lesz egymáson. Elforgatjuk a tésztát 90 fokkal, kicsit még nyújtunk rajta, majd kb 1,5-2 cm vastag sávokat vágunk belőle. Ezeket kicsit megnyújtjuk a kezünkben, majd kétszer-háromszor megtekerjük két ujjunk körül, a tésztasáv végét pedig áttekerjük a csomónk felett, és aláhajtjuk a tésztacsomó belsejébe. Sütőpapíros tepsire rakjuk őket, letakarva 20-30 percig kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 20-25 percre, amíg szépen megsülnek a tekercsek. 

A szirup hozzávalóit 1-2 percig forraljuk, majd még melegen lekenjük vele a megsült tekercseket.

www.streetkitchen.hu

Szerintem a világ, de tényleg komolyan mondom, hogy ez a világ legjobb péksütije (na jó, egyik). A svédek azért tudnak valamit, ha reggelizgetésről van szó. Puha kelt tészta kardamomos krémmel megtöltve, cukorsziruppal lekenve. Persze, ha nincs otthon kardamom, használhattok fahéjat vagy kakaóport is. ;)

Hozzávalók

10 - 12 darabhoz
A tésztához
250 ml
tej
70 g
cukor
7 g
szárított élesztő
400 g
liszt
1 csipet
1 tk
őrölt kardamom
70 g
olvasztott vaj
A krémhez
80 g
puha vaj
90 g
barna cukor
1 tk
őrölt kardamom
A sziruphoz
70 ml
víz
80 g
cukor
1 mk
őrölt kardamom

A tésztához a tejet megmelegítjük, belerakunk egy teáskanál cukrot, beleszórjuk az élesztőt, elkeverjük, és hagyjuk pihenni pár percig, hogy aktiválódjon az élesztő. A maradék cukrot, lisztet, sót és kardamomot összekeverjük, majd jöhet hozzá a felfutott élesztős tej és az olvasztott vaj is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, kissé beolajozzuk, és letakarva 40-45 percet pihentetjük. Ezután a tésztát lisztezett felületen kb. 50 x 25 cm-es téglalappá nyújtjuk. 

A krém hozzávalóit összekeverjük, és lekenjük vele a tésztát. Behajtjuk az ⅓-áig, majd a másik oldalt erre ráhajtjuk, így 3 réteg lesz egymáson. Elforgatjuk a tésztát 90 fokkal, kicsit még nyújtunk rajta, majd kb 1,5-2 cm vastag sávokat vágunk belőle. Ezeket kicsit megnyújtjuk a kezünkben, majd kétszer-háromszor megtekerjük két ujjunk körül, a tésztasáv végét pedig áttekerjük a csomónk felett, és aláhajtjuk a tésztacsomó belsejébe. Sütőpapíros tepsire rakjuk őket, letakarva 20-30 percig kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 20-25 percre, amíg szépen megsülnek a tekercsek. 

A szirup hozzávalóit 1-2 percig forraljuk, majd még melegen lekenjük vele a megsült tekercseket.

Ha tetszett a Kardamomos tekercs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept