A lecsós nokedli elkészítését azzal kezdjük, hogy egy lábasba felteszünk bő, sós vizet forrni. A lisztet, a tojást és a vizet összedolgozzuk és beleszaggatjuk a forrásban lévő vízbe. Ha feljöttek a víz tetejére a galuskák, leszűrjük, leöblítjük és felhasználásig félretesszük.
A lecsóhoz a szalonnát 0,5 cm-es csíkokra vágjuk és közepes hőmérsékleten kisütjük a zsírját, majd félretesszük.
A zsiradékban kb. 5 perc alatt megdinszteljük a félfőre vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát. Erre jöhet a rusztikus, 2-3 cm-es darabokra vágott paprika, amit felöntünk a vízzel és ressre főzzük benne a paprikát. Jöhet hozzá a cikkekre vágott paradicsom és a fűszerpaprika, sózzuk, borsozzuk és még 5 percig főzzük a lecsót.
A végén összekeverjük a galuskával, tányérokba szedjük és hegyes-erős paprikával, 1-1 kanál tejföllel, illetve a kisütött szalonnapörccel tálaljuk.

- Elkészítési idő: 45 perc