Fantasztikus desszertek

Mákoslütyü

Mákos lütyü

Hozzávalók
400 g
vaj
A vaníliakrémhez
8 db
tojássárgája
200 g
porcukor
50 g
keményítő
400 ml
tej
4 tk
vaníliaaroma
2 mk
vaníliaőrlemény
500 ml
tej
0.5 db
narancs héja + 0,5 db a tálaláshoz
1 db
citrom héja
100 g
cukor
1 csomag
vaníliás cukor
A mákos réteghez
130 g
mák
60 g
porcukor
Az összeállításhoz
300 g
szikkadt kalács
A tejes öntethez

Elkészítés

A mákos lütyü elkészítéséhez a tojássárgáját a porcukorral, a keményítővel és kb. 50 ml tejjel, habverő segítségével egy forralóban habosra keverjük. A maradék tejbe beletesszük a vaníliaaromát és az őrleményt, majd egy gyorsforralóban közepes lángon felforraljuk. Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, és lassan belecsorgatjuk a tojásos keverékbe, miközben folyamatosan keverjük, nehogy egy vaníliás rántotta legyen a végeredmény.

Ezután kis lángon főzve besűrítjük, de továbbra is folyamatosan kevergetjük. Ne ijedjünk meg, a teteje a keverésnek köszönhetően habos lesz, az alja pedig kissé csomósnak tűnhet. Habverővel átdolgozzuk az egészet, így homogén krémet fogunk kapni. Ekkor szintén habverő segítségével, kis adagokban beledolgozzuk a kockákra vágott vajat, hogy egy igazán finom és selymes krémet kapjunk. Ha esetleg sietősebbre szeretnénk venni a figurát, akkor nyugodtan használjunk bolti pudingport.

A tejet felmelegítjük a citrusok héjával, a cukorral és a vaníliás cukorral. Nem kell felforralni, csak addig melegíteni, amíg a cukor el nem olvad. A mákot összekeverjük a porcukorral, a kalácsot kis darabokra tépkedjük.

A forma aljába rétegezünk egy sor kalácsot, meglocsoljuk a tej egyharmad részével, rákanalazzuk a vaníliakrém szintén harmadát, majd bőségesen megszórjuk a mákkal. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók (a mákból egy keveset meghagyunk a tálaláshoz). Legalább 1 órára hűtőbe tesszük, ezután kiadagoljuk a lütyüt, a tetejét megszórjuk a maradék mákkal, és vékony csíkokra vágott narancshéjjal díszítjük.

makos-lutyu
Mákos lütyü. (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 60 perc
  • Összesen: 90 perc

Még több mákos édesség:

Rakott almás-mákos guba

Cukormentes mákos-citromos keksz

Mézes-mákos kelt kalács

www.streetkitchen.hu

Csípem az ilyen fura nevű ételeket. Ezt meg különösen, mert tényleg elképesztően finom, szaftos és igazán tápláló. Ne egy négyfogásos menü után tervezd be desszertnek, mert nem fog menni! Tán még nekem se… :)

Hozzávalók

1 18 cm átmérőjű, 12 cm magas tálhoz
400 g
vaj
A vaníliakrémhez
8 db
tojássárgája
200 g
porcukor
50 g
keményítő
400 ml
tej
4 tk
vaníliaaroma
2 mk
vaníliaőrlemény
500 ml
tej
0.5 db
narancs héja + 0,5 db a tálaláshoz
1 db
citrom héja
100 g
cukor
1 csomag
vaníliás cukor
A mákos réteghez
130 g
mák
60 g
porcukor
Az összeállításhoz
300 g
szikkadt kalács
A tejes öntethez

A mákos lütyü elkészítéséhez a tojássárgáját a porcukorral, a keményítővel és kb. 50 ml tejjel, habverő segítségével egy forralóban habosra keverjük. A maradék tejbe beletesszük a vaníliaaromát és az őrleményt, majd egy gyorsforralóban közepes lángon felforraljuk. Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, és lassan belecsorgatjuk a tojásos keverékbe, miközben folyamatosan keverjük, nehogy egy vaníliás rántotta legyen a végeredmény.

Ezután kis lángon főzve besűrítjük, de továbbra is folyamatosan kevergetjük. Ne ijedjünk meg, a teteje a keverésnek köszönhetően habos lesz, az alja pedig kissé csomósnak tűnhet. Habverővel átdolgozzuk az egészet, így homogén krémet fogunk kapni. Ekkor szintén habverő segítségével, kis adagokban beledolgozzuk a kockákra vágott vajat, hogy egy igazán finom és selymes krémet kapjunk. Ha esetleg sietősebbre szeretnénk venni a figurát, akkor nyugodtan használjunk bolti pudingport.

A tejet felmelegítjük a citrusok héjával, a cukorral és a vaníliás cukorral. Nem kell felforralni, csak addig melegíteni, amíg a cukor el nem olvad. A mákot összekeverjük a porcukorral, a kalácsot kis darabokra tépkedjük.

A forma aljába rétegezünk egy sor kalácsot, meglocsoljuk a tej egyharmad részével, rákanalazzuk a vaníliakrém szintén harmadát, majd bőségesen megszórjuk a mákkal. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók (a mákból egy keveset meghagyunk a tálaláshoz). Legalább 1 órára hűtőbe tesszük, ezután kiadagoljuk a lütyüt, a tetejét megszórjuk a maradék mákkal, és vékony csíkokra vágott narancshéjjal díszítjük.

makos-lutyu
Mákos lütyü. (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 60 perc
  • Összesen: 90 perc

Még több mákos édesség:

Rakott almás-mákos guba

Cukormentes mákos-citromos keksz

Mézes-mákos kelt kalács

Ha tetszett a Mákos lütyü receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept