A mákos lütyü elkészítéséhez a tojássárgáját a porcukorral, a keményítővel és kb. 50 ml tejjel, habverő segítségével egy forralóban habosra keverjük. A maradék tejbe beletesszük a vaníliaaromát és az őrleményt, majd egy gyorsforralóban közepes lángon felforraljuk. Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, és lassan belecsorgatjuk a tojásos keverékbe, miközben folyamatosan keverjük, nehogy egy vaníliás rántotta legyen a végeredmény.
Ezután kis lángon főzve besűrítjük, de továbbra is folyamatosan kevergetjük. Ne ijedjünk meg, a teteje a keverésnek köszönhetően habos lesz, az alja pedig kissé csomósnak tűnhet. Habverővel átdolgozzuk az egészet, így homogén krémet fogunk kapni. Ekkor szintén habverő segítségével, kis adagokban beledolgozzuk a kockákra vágott vajat, hogy egy igazán finom és selymes krémet kapjunk. Ha esetleg sietősebbre szeretnénk venni a figurát, akkor nyugodtan használjunk bolti pudingport.
A tejet felmelegítjük a citrusok héjával, a cukorral és a vaníliás cukorral. Nem kell felforralni, csak addig melegíteni, amíg a cukor el nem olvad. A mákot összekeverjük a porcukorral, a kalácsot kis darabokra tépkedjük.
A forma aljába rétegezünk egy sor kalácsot, meglocsoljuk a tej egyharmad részével, rákanalazzuk a vaníliakrém szintén harmadát, majd bőségesen megszórjuk a mákkal. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók (a mákból egy keveset meghagyunk a tálaláshoz). Legalább 1 órára hűtőbe tesszük, ezután kiadagoljuk a lütyüt, a tetejét megszórjuk a maradék mákkal, és vékony csíkokra vágott narancshéjjal díszítjük.

- Elkészítési idő: 30 perc
- Pihentetési idő: 60 perc
- Összesen: 90 perc