Húsételek

Tökéletesbrassói

Tökéletes brassói

Hozzávalók
só, bors
400 g
burgonya
150 g
kenyérszalonna
400 g
sertésszűz
10 gerezd
fokhagyma
0.5 tk
fűszerpaprika
100 ml
alaplé vagy víz
bő olaj a sütéshez
1 csokor
petrezselyem

Elkészítés

A tökéletes brassói számomra az a verzió, amit még a mesteremtől tanultam az iskolában, és azóta én is így készítem. Részemről teljesen mindegy, hogy kockára vagy csíkra van vágva a burgonya és a hús, a lényeg, hogy a szalonna füstössége, a fokhagyma ereje és a frissen szaftosra pirított hús domináljon benne. 

Első lépésként a burgonyát bő, sós vízben előfőzzük kb. 15 perc alatt. A lényeg, hogy ne teljesen puhára főtt burgonyát készítsünk. Leszűrjük, megpucoljuk, kihűtjük, aztán 1 x 4 cm-es hasábokra vágjuk és félretesszük. 

A szalonnát 1 cm-es kockákra vágjuk és egy nagyobb serpenyőben, közepesen magas hőfokon kisütjük a zsírját, majd kivesszük a zsírból és tálalásig félrerakjuk. A visszamaradt zsírban erős hőfokon megpirítjuk az 1 x 4 cm-es csíkokra vágott sertésszüzet pár perc alatt. Ahogy szépen körbekérgesítettük a húst, rádobjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát és 1 percig pirítjuk a hússal. Meghintjük a fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk és ráöntjük az alaplevet, 1 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. 

Az olajat felmelegítjük 180 fokosra és aranybarnára sütjük benne az előkészített burgonyát. Lecsepegtetjük és hozzáadjuk a pirított húshoz a kisütött szalonnával, valamint a finomra vágott petrezselyemmel együtt. Óvatosan összeforgatjuk az egészet, tányérra halmozzuk, aztán mehet a falatozás. 

Fun fact: bármilyen meglepő, a szakácssuliban a frissensültek kategóriába sorolják a brassóit, tehát a rendelés után frissen készítjük az étteremben, legalábbis ott, ahol én voltam a séf. Így részemről a hosszan főzött, pörköltszerű verzió diszkvalifikálta magát ebből a versenyből. 

Tökéletes brassói
Tökéletes brassói (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: kb. 1 óra

Mindenképpen próbáld ki ezeket a fantasztikus brassói recepteket is a tökéletes brassói mellett:

Csirkemájas brassói

Brassói-gyros

Citromos-feketeborsos harcsabrassói

www.streetkitchen.hu

Azt hiszem, most beállok a pofonfa alá, de simán vállalom. 😀 Jöjjön az az étel, ami szerintem a legnagyobb port tudja kavarni itthon – hogy milyen is az eredeti brassói! Láttam már zöldborsóval, brokkolival, sertéscombból vagy lapockából főzve, lecsós alapon, mint egy pörkölt, sült hasábburgonyával és kockaburgonyával összekeverve is. Szóval elég nagy a szórás, de pont ez a gyönyörű a főzésben, hogy nem a Pitagorasz-tételről van szó, amitől nem lehet eltérni, hanem ad egy kis szabadságot.

Hozzávalók

2 főre
só, bors
400 g
burgonya
150 g
kenyérszalonna
400 g
sertésszűz
10 gerezd
fokhagyma
0.5 tk
fűszerpaprika
100 ml
alaplé vagy víz
bő olaj a sütéshez
1 csokor
petrezselyem

A tökéletes brassói számomra az a verzió, amit még a mesteremtől tanultam az iskolában, és azóta én is így készítem. Részemről teljesen mindegy, hogy kockára vagy csíkra van vágva a burgonya és a hús, a lényeg, hogy a szalonna füstössége, a fokhagyma ereje és a frissen szaftosra pirított hús domináljon benne. 

Első lépésként a burgonyát bő, sós vízben előfőzzük kb. 15 perc alatt. A lényeg, hogy ne teljesen puhára főtt burgonyát készítsünk. Leszűrjük, megpucoljuk, kihűtjük, aztán 1 x 4 cm-es hasábokra vágjuk és félretesszük. 

A szalonnát 1 cm-es kockákra vágjuk és egy nagyobb serpenyőben, közepesen magas hőfokon kisütjük a zsírját, majd kivesszük a zsírból és tálalásig félrerakjuk. A visszamaradt zsírban erős hőfokon megpirítjuk az 1 x 4 cm-es csíkokra vágott sertésszüzet pár perc alatt. Ahogy szépen körbekérgesítettük a húst, rádobjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát és 1 percig pirítjuk a hússal. Meghintjük a fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk és ráöntjük az alaplevet, 1 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. 

Az olajat felmelegítjük 180 fokosra és aranybarnára sütjük benne az előkészített burgonyát. Lecsepegtetjük és hozzáadjuk a pirított húshoz a kisütött szalonnával, valamint a finomra vágott petrezselyemmel együtt. Óvatosan összeforgatjuk az egészet, tányérra halmozzuk, aztán mehet a falatozás. 

Fun fact: bármilyen meglepő, a szakácssuliban a frissensültek kategóriába sorolják a brassóit, tehát a rendelés után frissen készítjük az étteremben, legalábbis ott, ahol én voltam a séf. Így részemről a hosszan főzött, pörköltszerű verzió diszkvalifikálta magát ebből a versenyből. 

Tökéletes brassói
Tökéletes brassói (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: kb. 1 óra

Mindenképpen próbáld ki ezeket a fantasztikus brassói recepteket is a tökéletes brassói mellett:

Csirkemájas brassói

Brassói-gyros

Citromos-feketeborsos harcsabrassói

Ha tetszett a Tökéletes brassói receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept