Vegetáriánus ételek

Vegaerdélyirakottkáposzta

Vega erdélyi rakott káposzta

Hozzávalók
A lencsés raguhoz
150 g
köles
(főzés előtti súly)
4 ek
olaj
1 fej
hagyma
(nagyobb)
só, bors
2 tk
sűrített paradicsom
4 gerezd
fokhagyma
500 ml
zöldségalaplé
2 tk
őrölt kömény
1 tk
pirospaprika
1 tk
füstölt paprika
2 db
babérlevél
2 konzerv
lencse lecsepegtetve
(1 konzerv 310 g)
A káposztás raguhoz
4 ek
olaj
1 fej
hagyma
4 gerezd
fokhagyma
só, bors
750 - 1000 g
savanyú káposzta
100 ml
víz
1 tk
füstölt paprika
A tetejére
300 g
tejföl
1 tk
füstölt paprika
1 nagy csipet
keményítő

Elkészítés

A kölest bő, sós vízben megfőzzük és leszűrjük.

A káposztás raguhoz az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a felszeletelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és rárakjuk a  savanyú káposztát. Alacsony hőmérsékleten 10 percig pirítjuk, majd feljebb vesszük a lángot, és kb. 10 perc alatt kicsit lepirítjuk az egészet. Ráöntjük a vizet, megszórjuk a paprikával és ha nagyjából elpárolgott, a víz elzárjuk. 

A lencsés raguhoz az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a sűrített paradicsomot, és jól lepirítjuk. Rányomjuk a fokhagymát. Felöntjük 100 ml alaplével, majd ha rottyant egyet, beleszórjuk az összes fűszert, elkeverjük, és ráöntjük a maradék alaplevet. Felforraljuk, hozzáadjuk a lencsét, és 5-10 percig rotyogtatjuk. Végül belekeverjük a kölest is a lencseraguba.

Vega erdélyi rakott káposzta

A tetejére kikeverjük a hozzávalókat. A tepsi aljára rakjuk a lencsés ragu felét, erre jöhet a káposzta fele, majd a maradék lencse, és a legvégén a maradék káposzta. Lekenjük a tejföllel, és 220 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje.

www.streetkitchen.hu

Az egyik kedvenc hagyományos ételem az erdélyi rakott káposzta, most megcsináltam a vega verziót, és ha ti is úgy csináljátok, ahogy leírtam, pontosan azt fogjátok érezni, amit én is éreztem: jobb ez a verzió, mint a húsos! :P

Hozzávalók

1 kb. 20 x 20 cm nagyságú, mélyebb sütőtálhoz
A lencsés raguhoz
150 g
köles
(főzés előtti súly)
4 ek
olaj
1 fej
hagyma
(nagyobb)
só, bors
2 tk
sűrített paradicsom
4 gerezd
fokhagyma
500 ml
zöldségalaplé
2 tk
őrölt kömény
1 tk
pirospaprika
1 tk
füstölt paprika
2 db
babérlevél
2 konzerv
lencse lecsepegtetve
(1 konzerv 310 g)
A káposztás raguhoz
4 ek
olaj
1 fej
hagyma
4 gerezd
fokhagyma
só, bors
750 - 1000 g
savanyú káposzta
100 ml
víz
1 tk
füstölt paprika
A tetejére
300 g
tejföl
1 tk
füstölt paprika
1 nagy csipet
keményítő

A kölest bő, sós vízben megfőzzük és leszűrjük.

A káposztás raguhoz az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a felszeletelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és rárakjuk a  savanyú káposztát. Alacsony hőmérsékleten 10 percig pirítjuk, majd feljebb vesszük a lángot, és kb. 10 perc alatt kicsit lepirítjuk az egészet. Ráöntjük a vizet, megszórjuk a paprikával és ha nagyjából elpárolgott, a víz elzárjuk. 

A lencsés raguhoz az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a sűrített paradicsomot, és jól lepirítjuk. Rányomjuk a fokhagymát. Felöntjük 100 ml alaplével, majd ha rottyant egyet, beleszórjuk az összes fűszert, elkeverjük, és ráöntjük a maradék alaplevet. Felforraljuk, hozzáadjuk a lencsét, és 5-10 percig rotyogtatjuk. Végül belekeverjük a kölest is a lencseraguba.

Vega erdélyi rakott káposzta

A tetejére kikeverjük a hozzávalókat. A tepsi aljára rakjuk a lencsés ragu felét, erre jöhet a káposzta fele, majd a maradék lencse, és a legvégén a maradék káposzta. Lekenjük a tejföllel, és 220 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje.

Ha tetszett a Vega erdélyi rakott káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept