Tészták

Borsós„carbonara”édesburgonya-gnocchi

Borsós „carbonara” édesburgonya-gnocchi

Hozzávalók
A gnocchihoz
1 db
édesburgonya
250 g
liszt
0.5 db
tojás
A mártáshoz
2 db
tojás
50 g
parmezán
só, bors
100 g
füstölt bacon
2 - 4 ek
olívaolaj
2 - 3 gerezd
fokhagyma
100 g
borsó
100 ml
habtejszín

Elkészítés

Az édesburgonyát megszurkáljuk egy villával, majd 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul teljesen (kb. 40-60 perc, mérettől függően). Amikor kész, meghámozzuk, és a belsejét egy robotgépben pépesítjük. Hagyjuk kihűlni, és amikor már hideg vagy minimum szoba-hőmérsékletű, az így kapott, kb. 150 g-nyi krémet összegyúrjuk a liszttel és 1 felvert tojás felével. Ujjnyi vastag hengert formálunk belőle, majd egy habkártyával vagy késsel 2 cm-es darabokat vágunk belőle, és az ujjunkkal benyomjuk a közepét, így úgy fog kinézni, mint egy kispárna, amire ráhajtottuk a fejünket. (Alapvetően úgy formázzuk, ahogy szeretnénk.)

A mártáshoz felverjük a tojást, hozzátesszük a tejszínt és a reszelt parmezánt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A felcsíkozott bacont az olívaolajon közepes hőmérsékleten lepirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát, és félrehúzzuk. 

A gnocchit a borsóval együtt bő, forró, sós vízben 3-4 perc alatt megfőzzük (amíg fel nem jöttek a víz tetejére), majd leszűrjük. 

A pirított baconre öntjük a tojásos mixünket, a borsós gnocchit, és alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a mártás be nem sűrűsödik, de ne tovább, különben rántotta lesz a végeredmény. Tálalásnál parmezánforgácsokkal megszórjuk, és  pár evőkanál olívaolajat csorgatunk rá.

www.streetkitchen.hu

Hozzátenném, hogy ez nem egy originale carbonararecept, csak egy hozzá hasonló tojásos mártás, tehát ne kövezzetek meg, de szerintem tök jól működik, és finom a végeredmény.

Hozzávalók

2 főre
A gnocchihoz
1 db
édesburgonya
250 g
liszt
0.5 db
tojás
A mártáshoz
2 db
tojás
50 g
parmezán
só, bors
100 g
füstölt bacon
2 - 4 ek
olívaolaj
2 - 3 gerezd
fokhagyma
100 g
borsó
100 ml
habtejszín

Az édesburgonyát megszurkáljuk egy villával, majd 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul teljesen (kb. 40-60 perc, mérettől függően). Amikor kész, meghámozzuk, és a belsejét egy robotgépben pépesítjük. Hagyjuk kihűlni, és amikor már hideg vagy minimum szoba-hőmérsékletű, az így kapott, kb. 150 g-nyi krémet összegyúrjuk a liszttel és 1 felvert tojás felével. Ujjnyi vastag hengert formálunk belőle, majd egy habkártyával vagy késsel 2 cm-es darabokat vágunk belőle, és az ujjunkkal benyomjuk a közepét, így úgy fog kinézni, mint egy kispárna, amire ráhajtottuk a fejünket. (Alapvetően úgy formázzuk, ahogy szeretnénk.)

A mártáshoz felverjük a tojást, hozzátesszük a tejszínt és a reszelt parmezánt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A felcsíkozott bacont az olívaolajon közepes hőmérsékleten lepirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát, és félrehúzzuk. 

A gnocchit a borsóval együtt bő, forró, sós vízben 3-4 perc alatt megfőzzük (amíg fel nem jöttek a víz tetejére), majd leszűrjük. 

A pirított baconre öntjük a tojásos mixünket, a borsós gnocchit, és alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a mártás be nem sűrűsödik, de ne tovább, különben rántotta lesz a végeredmény. Tálalásnál parmezánforgácsokkal megszórjuk, és  pár evőkanál olívaolajat csorgatunk rá.

Ha tetszett a Borsós „carbonara” édesburgonya-gnocchi receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept