A klasszikus krumplis tészta első lépéseként a házi tésztához a lisztet 100 g-onként egy késes aprítóba rakjuk 1 tojással, egy csipet sóval és 1 evőkanál vízzel. A gépet beindítva gyorsan összedolgozzuk a tésztát, majd lefóliázzuk és félretesszük pihenni.
A kacsazsírból 50 g-ot felolvasztunk egy lábosban, és rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Miután jól lepirult a hagyma, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszerköményt és a paprikát is. Elkeverjük, felöntjük 1 merőkanál vízzel és hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk.
A tésztát alaposan lisztezett felületen kb. 1 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges alakú, kb. 3 cm-es darabokra vágjuk. Én háromszögeket vágtam, de a kocka vagy rombusz forma is tökéletes.
A megpuhult krumplit egy burgonyatörő segítségével kicsit áttörjük, de hagyunk benne nagyobb darabokat is. A tésztát bő, sós vízben, kevergetve, forrástól számítva 1 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal rászedjük az áttört burgonyára, alaposan összeforgatjuk, majd a maradék kacsazsírral felforrósított serpenyőbe szedjük és alaposan lepirítjuk.
Klasszikuskrumplistészta
A krumplis tészta azon fogások közé tartozik, amit bármikor szívesen készítek el, és nagyon hagyományos recept. Ugyan a tésztát nem mindig frissen nyújtom hozzá, de a lepirítása nálunk a családban kötelező.
A krumplis tészta a magyar konyha egyik legegyszerűbb, mégis legikonikusabb fogása. Igazi szegénykonyhai kedvenc: pár alapanyagból, minimális munkával készül, mégis elképesztően otthonos és laktató. A pirított paprikás krumpli és a kifőtt tészta találkozása olyan ízt ad, amitől ez az étel generációk óta stabil helyet foglal el a hétköznapi menükben.
A recept lényege a jól eltalált arányokban és a szépen lepirított krumpliban rejlik. Ha az alap jól sikerül, a tészta csodásan átveszi az ízeket, és megkapjuk azt a klasszikus, egyszerűen ellenállhatatlan grenadírmars-élményt.
Hozzávalók
A tésztához
A krumplis alaphoz
Elkészítés
A klasszikus krumplis tészta első lépéseként a házi tésztához a lisztet 100 g-onként egy késes aprítóba rakjuk 1 tojással, egy csipet sóval és 1 evőkanál vízzel. A gépet beindítva gyorsan összedolgozzuk a tésztát, majd lefóliázzuk és félretesszük pihenni.
A kacsazsírból 50 g-ot felolvasztunk egy lábosban, és rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Miután jól lepirult a hagyma, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszerköményt és a paprikát is. Elkeverjük, felöntjük 1 merőkanál vízzel és hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk.
A tésztát alaposan lisztezett felületen kb. 1 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges alakú, kb. 3 cm-es darabokra vágjuk. Én háromszögeket vágtam, de a kocka vagy rombusz forma is tökéletes.
A megpuhult krumplit egy burgonyatörő segítségével kicsit áttörjük, de hagyunk benne nagyobb darabokat is. A tésztát bő, sós vízben, kevergetve, forrástól számítva 1 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal rászedjük az áttört burgonyára, alaposan összeforgatjuk, majd a maradék kacsazsírral felforrósított serpenyőbe szedjük és alaposan lepirítjuk.

Elkészítési idő: 1 óra
A krumplis tészta hűtőben 1-2 napig eltartható, újramelegítve is finom, de érdemes pici olajon átforrósítani. Tálaláskor sokan szórnak rá extra őrölt borsot vagy savanyúságot.
Próbáljátok ki Doma krumplis tészta ravioli receptjét is!
Ha tetszett a klasszikus krumplis tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!




