Tészták

Krumplistésztaravioli

Krumplis tészta ravioli

Hozzávalók
A töltelékhez
300 g
főzni való burgonya
4 gerezd
fokhagyma
só, bors
A tésztához
300 g
00-s liszt
2 db
tojás
2 db
tojássárgája
rétesliszt a nyújtáshoz
A tészta összeállításához
1 db
tojás
A paprikás mártáshoz
2 ek
kacsazsír
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
só, bors
2 tk
fűszerpaprika
1 mk
őrölt fűszerkömény
300 ml
víz
A pirításhoz
3 gerezd
fokhagyma
5 ek
kacsazsír

Elkészítés

A krumplis tészta ravioli első lépéseként a burgonyát kis kockákra vágjuk, egy lábosba rakjuk, hideg vizet engedünk rá, megsózzuk és puhára főzzük. 

Tészta:

A tésztához a lisztet egy vágódeszkára halmozzuk, a közepébe készítünk egy mélyedést és ebbe rakjuk bele az egész tojásokat és a tojássárgájákat. Sózzuk, és elkezdjük összedolgozni az alapanyagokat. Ha nagyon morzsalékos a tészta, akkor egy kevés hideg vizet lehet hozzáadni. Addig gyúrjuk, ameddig vissza nem rúg kissé, mikor megnyomjuk. A tészta lefóliázva mehet a hűtőbe kb. 30 percre pihenni, addig pedig megcsináljuk a mártást és a tölteléket.

Paprikás mártás:

A mártáshoz egy kevés kacsazsíron aranybarnára pirítjuk a finomra vágott hagymát. Érdemes közepes hőmérsékleten csinálni ezt, hogy minél jobban megpuhuljon. Sózzuk, ízesítjük a fűszerpaprikával és a köménnyel, átpörgetjük és jöhet rá a víz. Felforraljuk, beállítjuk az ízeket sóval és borssal, aztán ha kicsit hűlt, leturmixoljuk. (Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vízzel lehet hígítani rajta.) 

A krumplis tészta ravioli összeállítása:

A puhára főtt krumplit leszűrjük és egy villa segítségével összetörjük. Belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük, aztán félretesszük.

A tésztát két részre osztjuk, és egy tésztagép segítségével kinyújtjuk. (Érdemes nem a legvékonyabb opciót választani ehhez.) Közben a lapokat és a nyújtódeszkát is folyamatosan szórjuk rétesliszttel, hogy ne tapadjon le.

Az egyik tésztalapot lekenjük egy felvert tojással, teáskanálnyi mennyiségeket adagolunk rá a töltelékből, és ráfektetjük a másik tésztalapot. Óvatosan lenyomkodjuk a tésztát a töltelék körül, ügyelve rá, hogy ne maradjon benne levegő, aztán egy derelyevágóval kiszaggatjuk a raviolikat. Intenzíven gyöngyöző vízben kb. 2 percig főzzük őket.

A fokhagymát felszeleteljük, és közepes lángon lepirítjuk a kacsazsírban. Ha ropogósra pirultak a szeletek, egy papírtörlővel bélelt tálkába szedjük őket, a helyükre pedig mehetnek a raviolik, ezeket is lepirítjuk.

Tálaláskor a tányér aljába szedünk a mártásból, mehetnek rá a raviolik, a tetejét pedig megszórjuk fokhagymachipsszel. 

krumplis-teszta-ravioli
Krumplis tészta ravioli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc 
  • Pihentetés: 30 perc

Próbáljátok ki Lajos klasszikus krumplis tészta recepjtét is!

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A krumplis tészta az egyik kedvenc komfort kajám. De ha egy picit megvariáljuk az eredeti alapanyagokat, egy igazán villantós kaja is születhet belőle, ahogy ez a burgonyás ravioli is mutatja!

Hozzávalók

4 főre
A töltelékhez
300 g
főzni való burgonya
4 gerezd
fokhagyma
só, bors
A tésztához
300 g
00-s liszt
2 db
tojás
2 db
tojássárgája
rétesliszt a nyújtáshoz
A tészta összeállításához
1 db
tojás
A paprikás mártáshoz
2 ek
kacsazsír
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
só, bors
2 tk
fűszerpaprika
1 mk
őrölt fűszerkömény
300 ml
víz
A pirításhoz
3 gerezd
fokhagyma
5 ek
kacsazsír

A krumplis tészta ravioli első lépéseként a burgonyát kis kockákra vágjuk, egy lábosba rakjuk, hideg vizet engedünk rá, megsózzuk és puhára főzzük. 

Tészta:

A tésztához a lisztet egy vágódeszkára halmozzuk, a közepébe készítünk egy mélyedést és ebbe rakjuk bele az egész tojásokat és a tojássárgájákat. Sózzuk, és elkezdjük összedolgozni az alapanyagokat. Ha nagyon morzsalékos a tészta, akkor egy kevés hideg vizet lehet hozzáadni. Addig gyúrjuk, ameddig vissza nem rúg kissé, mikor megnyomjuk. A tészta lefóliázva mehet a hűtőbe kb. 30 percre pihenni, addig pedig megcsináljuk a mártást és a tölteléket.

Paprikás mártás:

A mártáshoz egy kevés kacsazsíron aranybarnára pirítjuk a finomra vágott hagymát. Érdemes közepes hőmérsékleten csinálni ezt, hogy minél jobban megpuhuljon. Sózzuk, ízesítjük a fűszerpaprikával és a köménnyel, átpörgetjük és jöhet rá a víz. Felforraljuk, beállítjuk az ízeket sóval és borssal, aztán ha kicsit hűlt, leturmixoljuk. (Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vízzel lehet hígítani rajta.) 

A krumplis tészta ravioli összeállítása:

A puhára főtt krumplit leszűrjük és egy villa segítségével összetörjük. Belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük, aztán félretesszük.

A tésztát két részre osztjuk, és egy tésztagép segítségével kinyújtjuk. (Érdemes nem a legvékonyabb opciót választani ehhez.) Közben a lapokat és a nyújtódeszkát is folyamatosan szórjuk rétesliszttel, hogy ne tapadjon le.

Az egyik tésztalapot lekenjük egy felvert tojással, teáskanálnyi mennyiségeket adagolunk rá a töltelékből, és ráfektetjük a másik tésztalapot. Óvatosan lenyomkodjuk a tésztát a töltelék körül, ügyelve rá, hogy ne maradjon benne levegő, aztán egy derelyevágóval kiszaggatjuk a raviolikat. Intenzíven gyöngyöző vízben kb. 2 percig főzzük őket.

A fokhagymát felszeleteljük, és közepes lángon lepirítjuk a kacsazsírban. Ha ropogósra pirultak a szeletek, egy papírtörlővel bélelt tálkába szedjük őket, a helyükre pedig mehetnek a raviolik, ezeket is lepirítjuk.

Tálaláskor a tányér aljába szedünk a mártásból, mehetnek rá a raviolik, a tetejét pedig megszórjuk fokhagymachipsszel. 

krumplis-teszta-ravioli
Krumplis tészta ravioli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc 
  • Pihentetés: 30 perc

Próbáljátok ki Lajos klasszikus krumplis tészta recepjtét is!

Ha tetszett a Krumplis tészta ravioli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept