A krumplis tészta ravioli első lépéseként a burgonyát kis kockákra vágjuk, egy lábosba rakjuk, hideg vizet engedünk rá, megsózzuk és puhára főzzük.
Tészta:
A tésztához a lisztet egy vágódeszkára halmozzuk, a közepébe készítünk egy mélyedést és ebbe rakjuk bele az egész tojásokat és a tojássárgájákat. Sózzuk, és elkezdjük összedolgozni az alapanyagokat. Ha nagyon morzsalékos a tészta, akkor egy kevés hideg vizet lehet hozzáadni. Addig gyúrjuk, ameddig vissza nem rúg kissé, mikor megnyomjuk. A tészta lefóliázva mehet a hűtőbe kb. 30 percre pihenni, addig pedig megcsináljuk a mártást és a tölteléket.
Paprikás mártás:
A mártáshoz egy kevés kacsazsíron aranybarnára pirítjuk a finomra vágott hagymát. Érdemes közepes hőmérsékleten csinálni ezt, hogy minél jobban megpuhuljon. Sózzuk, ízesítjük a fűszerpaprikával és a köménnyel, átpörgetjük és jöhet rá a víz. Felforraljuk, beállítjuk az ízeket sóval és borssal, aztán ha kicsit hűlt, leturmixoljuk. (Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vízzel lehet hígítani rajta.)
A krumplis tészta ravioli összeállítása:
A puhára főtt krumplit leszűrjük és egy villa segítségével összetörjük. Belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük, aztán félretesszük.
A tésztát két részre osztjuk, és egy tésztagép segítségével kinyújtjuk. (Érdemes nem a legvékonyabb opciót választani ehhez.) Közben a lapokat és a nyújtódeszkát is folyamatosan szórjuk rétesliszttel, hogy ne tapadjon le.
Az egyik tésztalapot lekenjük egy felvert tojással, teáskanálnyi mennyiségeket adagolunk rá a töltelékből, és ráfektetjük a másik tésztalapot. Óvatosan lenyomkodjuk a tésztát a töltelék körül, ügyelve rá, hogy ne maradjon benne levegő, aztán egy derelyevágóval kiszaggatjuk a raviolikat. Intenzíven gyöngyöző vízben kb. 2 percig főzzük őket.
A fokhagymát felszeleteljük, és közepes lángon lepirítjuk a kacsazsírban. Ha ropogósra pirultak a szeletek, egy papírtörlővel bélelt tálkába szedjük őket, a helyükre pedig mehetnek a raviolik, ezeket is lepirítjuk.
Tálaláskor a tányér aljába szedünk a mártásból, mehetnek rá a raviolik, a tetejét pedig megszórjuk fokhagymachipsszel.

- Elkészítési idő: 60 perc
- Pihentetés: 30 perc
Próbáljátok ki Lajos klasszikus krumplis tészta recepjtét is!