Tészták

Makaronilaatikkoafinnmacandcheese

Makaronilaatikko – a finn mac and cheese

Hozzávalók
400 ml
tejszín
0.5 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 ek
étolaj
400 g
darált marhahús
só, bors
0.5 mk
őrölt szegfűbors
3 gerezd
fokhagyma
50 g
vaj
400 g
szarvacskatészta
400 ml
tej
3 db
tojás
150 g
mozzarella sajt
100 g
cheddar

Elkészítés

A makaronilaatikko elkészítését úgy kezdjük, hogy egy lábosban, az olajon elkezdjük lepirítani a vöröshagymát, és mikor már karamellizálódott, hozzáadjuk a darált marhahúst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szegfűborssal és a felszeletelt fokhagymával, majd addig pirítjuk, míg a hús mindenhol kifehéredik, aztán elzárjuk a tűzhelyet.

Közben egy fazékban bő vizet forralunk, megsózzuk és al dentére főzzük benne a tésztát. 

A húsos alaphoz keverjük a kifőtt tésztát és a vajat, majd addig keverjük, míg a vaj teljesen el nem olvad. 

Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, és beleütjük a tojásokat. A sajtokat lereszeljük, és a felét belekeverjük a tésztába. Eloszlatjuk a keveréket egy mélyebb tepsiben, és megszórjuk a tetejét a maradék reszelt sajtokkal. 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. 

makaronilaatikko
Makaronilaatikko – a finn mac and cheese (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 45 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ami az amerikaiaknak mac and cheese, nekünk pedig sajtos makaróni, az a finneknél makaronilaatikko néven fut. Csakhogy ők a sajt mellett egy kis darált hússal is felturbózzák, így egy igazán cuccos tésztás kaja lesz belőle!

Hozzávalók

4 főre
400 ml
tejszín
0.5 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 ek
étolaj
400 g
darált marhahús
só, bors
0.5 mk
őrölt szegfűbors
3 gerezd
fokhagyma
50 g
vaj
400 g
szarvacskatészta
400 ml
tej
3 db
tojás
150 g
mozzarella sajt
100 g
cheddar

A makaronilaatikko elkészítését úgy kezdjük, hogy egy lábosban, az olajon elkezdjük lepirítani a vöröshagymát, és mikor már karamellizálódott, hozzáadjuk a darált marhahúst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szegfűborssal és a felszeletelt fokhagymával, majd addig pirítjuk, míg a hús mindenhol kifehéredik, aztán elzárjuk a tűzhelyet.

Közben egy fazékban bő vizet forralunk, megsózzuk és al dentére főzzük benne a tésztát. 

A húsos alaphoz keverjük a kifőtt tésztát és a vajat, majd addig keverjük, míg a vaj teljesen el nem olvad. 

Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, és beleütjük a tojásokat. A sajtokat lereszeljük, és a felét belekeverjük a tésztába. Eloszlatjuk a keveréket egy mélyebb tepsiben, és megszórjuk a tetejét a maradék reszelt sajtokkal. 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. 

makaronilaatikko
Makaronilaatikko – a finn mac and cheese (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 45 perc

Ha tetszett a Makaronilaatikko – a finn mac and cheese receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept