Vegetáriánus ételek

Lajos-féleházipitafalafellel

Lajos-féle házi pita falafellel

Hozzávalók
250 g
csicseriborsó
3 ek
olívaolaj
1 tk
őrölt kömény
0.25 tk
őrölt római kömény
1 tk
őrölt bors
1 tk
őrölt koriandermag
2 tk
fűszerpaprika
1 csokor
petrezselyem
1 csokor
koriander
1 tk
sütőpor
pár csepp citromlé
4 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
150 g
csicseriborsóliszt
bő étolaj a sütéshez
A pitához
150 ml
langyos tej
1 tk
kristálycukor
15 g
élesztő
150 g
finomliszt
15 g
1 ek
olívaolaj
1 csokor
petrezselyem
A mentás tzatzikihez
1 db
kígyóuborka
só, bors
1 ek
olívaolaj
1 csokor
kapor
0.5 csokor
menta
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
friss citromlé
150 g
görög joghurt
Az összeállításhoz
0.5 fej
jégsaláta
2 db
paradicsom
(90 g/db)
1 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
1 ek
vaj
A falafelhez

Elkészítés

A csicseriborsót egy napra beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan átmossuk. Egy késes aprítóban elkezdjük összezúzni, és több részletben hozzáadjuk az olívaolajat. Hozzákeverjük a fűszereket, az aprított petrezselymet és koriandert. Sózzuk és hozzákeverjük a sütőport, illetve a citromlevet. Belekeverjük a finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát, majd összekeverjük a csicseriborsóliszttel. Ha a masszánk nem elég sűrű, adhatunk hozzá még egy kevés csicserilisztet. Lefedjük és pihentetjük, amíg elkészítjük a többi hozzávalót, majd vizes kézzel golyókat formázunk és bő, 170 fokos olajban készre sütjük. 

A pitához a tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, majd összedolgozzuk az élesztős tejjel és az olajjal. Sima tésztává dagasztjuk és 1 órán át kelesztjük, majd lisztezett deszkán 10 részre osztjuk, gömböket formázunk belőle, és kiolajozott zárható dobozban duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán 3 mm-esre nyújtjuk, és forró, száraz serpenyőben többször megforgatva készre sütjük. A vajat felolvasztjuk egy gyorsforralóban, belekeverjük a vágott petrezselymet és megkenjük vele a kész pitákat. 

A tzatzikihez az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és jól besózzuk. Ha levet eresztett, alaposan kinyomkodjuk, borsozzuk, belekeverjük az olajat, az aprított zöldfűszereket, a zúzott fokhagymát, a citromlevet és a joghurtot. A jégsalátát, a paradicsomot és a lila hagymát felszeleteljük, és már csak az összeállítás van hátra. A piták végét levágjuk, megnyitjuk, majd belepakoljuk a tzatzikit, a falafelt és a vágott zöldségeket.

  • Elkészítési idő: 2 óra + áztatás
  • Kelesztési idő: 1,5 óra
házi pita
Lajos-féle házi pita falafellel

Még több fullos pita:

Maradékmentő húsos szendvics házi pitából

Csevap pitával, ajvárral és grillzöldségekkel

www.streetkitchen.hu

Imádok kenyérféléket készíteni, így a pita is nagy kedvencem házilag. A hús helyett most könnyed falafel golyókat készítettem hozzá, amit a mentás tzatziki még kívánatosabbá tesz!

Hozzávalók

10 darabhoz
250 g
csicseriborsó
3 ek
olívaolaj
1 tk
őrölt kömény
0.25 tk
őrölt római kömény
1 tk
őrölt bors
1 tk
őrölt koriandermag
2 tk
fűszerpaprika
1 csokor
petrezselyem
1 csokor
koriander
1 tk
sütőpor
pár csepp citromlé
4 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
150 g
csicseriborsóliszt
bő étolaj a sütéshez
A pitához
150 ml
langyos tej
1 tk
kristálycukor
15 g
élesztő
150 g
finomliszt
15 g
1 ek
olívaolaj
1 csokor
petrezselyem
A mentás tzatzikihez
1 db
kígyóuborka
só, bors
1 ek
olívaolaj
1 csokor
kapor
0.5 csokor
menta
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
friss citromlé
150 g
görög joghurt
Az összeállításhoz
0.5 fej
jégsaláta
2 db
paradicsom
(90 g/db)
1 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
1 ek
vaj
A falafelhez

A csicseriborsót egy napra beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan átmossuk. Egy késes aprítóban elkezdjük összezúzni, és több részletben hozzáadjuk az olívaolajat. Hozzákeverjük a fűszereket, az aprított petrezselymet és koriandert. Sózzuk és hozzákeverjük a sütőport, illetve a citromlevet. Belekeverjük a finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát, majd összekeverjük a csicseriborsóliszttel. Ha a masszánk nem elég sűrű, adhatunk hozzá még egy kevés csicserilisztet. Lefedjük és pihentetjük, amíg elkészítjük a többi hozzávalót, majd vizes kézzel golyókat formázunk és bő, 170 fokos olajban készre sütjük. 

A pitához a tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, majd összedolgozzuk az élesztős tejjel és az olajjal. Sima tésztává dagasztjuk és 1 órán át kelesztjük, majd lisztezett deszkán 10 részre osztjuk, gömböket formázunk belőle, és kiolajozott zárható dobozban duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán 3 mm-esre nyújtjuk, és forró, száraz serpenyőben többször megforgatva készre sütjük. A vajat felolvasztjuk egy gyorsforralóban, belekeverjük a vágott petrezselymet és megkenjük vele a kész pitákat. 

A tzatzikihez az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és jól besózzuk. Ha levet eresztett, alaposan kinyomkodjuk, borsozzuk, belekeverjük az olajat, az aprított zöldfűszereket, a zúzott fokhagymát, a citromlevet és a joghurtot. A jégsalátát, a paradicsomot és a lila hagymát felszeleteljük, és már csak az összeállítás van hátra. A piták végét levágjuk, megnyitjuk, majd belepakoljuk a tzatzikit, a falafelt és a vágott zöldségeket.

  • Elkészítési idő: 2 óra + áztatás
  • Kelesztési idő: 1,5 óra
házi pita
Lajos-féle házi pita falafellel

Még több fullos pita:

Maradékmentő húsos szendvics házi pitából

Csevap pitával, ajvárral és grillzöldségekkel

Ha tetszett a Lajos-féle házi pita falafellel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept