A pesztóhoz az alapanyagokat robotgépben pürésítjük, majd tálalásig hűtőbe tesszük.
A zellert meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, ezután turmixgépben annyi főzővízzel pürésítjük, hogy egy lágy krémet kapjunk, majd egy szitán átpasszírozzuk.

A chilit erét és magját eltávolítjuk, majd apróra vágjuk a paprika húsát. A hagymát és a fokhagymát szintén apróra vágjuk, majd a chilivel és a tarhonya felével elkezdjük pirítani az olívaolajon, míg a tarhonya szép sötétbarna nem lesz, vigyázva arra, hogy a hagyma ne égjen meg. Ekkor hozzáadjuk a tarhonya másik felét, majd felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a tészta be nem itta a folyadékot. Ezután fokozatosan, merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet, amíg a tarhonya háromnegyedig meg nem főtt, mint egy rizottó.
Jöhet bele a felszeletelt zellerszár és a zellerkrém, így főzzük készre folyamatos kevergetés mellett. Ha megfőtt a tarhonyánk, levesszük a tűzről és belekeverjük a petrezselymet és a parmezánt. A pesztóval és rukkolával tálaljuk.