A hagymát finomra vágjuk és forró olajon egy közepes lábosban puhára pároljuk. A sárgarépát és a zellert vékony csíkokra és apróra vágjuk és a hagymára dobjuk. Hozzáadjuk a durvára vágott fokhagymát is és addig pirítjuk ezeket, amíg összeesnek. Kimérjük a bulgurt és a lábosba tesszük, összeforgatjuk a zöldségekkel, majd felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk és meghintjük paprikával. Az egészet forráspontig hevítjük, majd elzárjuk a lángot, lefedjük a bulgurt és így hagyjuk.
A karalábékat megpucoljuk, néhány szebb szárat és levelet is félrerakunk, megmosunk. 4 megtisztított karalábé belsejét kivájjuk (a belsejét félretesszük) és a karalábékat megtöltjük az idő közben elkészült bulgurral. Félretesszük.A karalábék belsejét finomra összedaraboljuk és egy lábosba tesszük. A maradék 2 karalábét felkockázzuk és szintén a lábosba tesszük. A karalábé szárakat felaprítjuk, a leveleket durvára vágjuk és ez is mehet a lábosba, majd az egészet összeforgatjuk. Helyet csinálunk a töltött karalábéknak és a lábosba tesszük ezeket is. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a főzeléknek szánt aprított karalábét és megsózzuk. Fedő alatt 45 percig pároljuk, amíg a karalábék megpuhulnak.A töltött karalábékat kiszedjük. A főzeléket joghurtos habarással sűrítjük, amihez a keményítőt elkeverjük a joghurttal és belekeverjük a finomra vágott kaprot. Az egészet a főzelékhez adjuk úgy, hogy először belekeverünk egy kevés forró főzőlevet a joghurtba és így adjuk a főzelékhez. 10 perc alatt sűrűre főzzük, ha kell sózzuk, borsozzuk. Vissztesszük a töltött karalábékat és az egészet megszórjuk morzsával és reszelt sajttal. Felső grill fokozaton addig sütjük, amíg a sajt és a morzsa megpirul. A végén még meghintjük finomra vágott kaporral és tálaljuk.
Lehet, hogy a karalábé nem tartozik a világ legszexibb zöldségei közé, de higgyétek el, hogy isteni finom kajákat lehet belőle készíteni. És nem feltétlenül csak is kizárólag a mindenki által ismert karalábé leves jöhet szóba: népszerű elkészítési módszer még, amikor a karalábékat megtöltjük valami finomsággal, ami többnyire valamilyen húsos töltelék szokott lenni, de mi most mutatunk egy tökéletes vega verziót!
Hozzávalók
1
1 közepes
hagyma
3 ek
étolaj
1 db
sárgarépa
1 db
zellerszár
3 gerezd
fokhagyma
1 bögre
bulgur
2 bögre
víz
1 ek
só
kevés őrölt bors
1 csapott tk
fűszerpaprika
6 db
karalábé (szára és levele is)
0.5 l
víz
4 dl
joghurt
1 ek
étkezési keményítő
1 nagy csokor
kapor
5 ek
zsemlemorzsa (vagy panko morzsa)
5 ek
reszelt sajt
A hagymát finomra vágjuk és forró olajon egy közepes lábosban puhára pároljuk. A sárgarépát és a zellert vékony csíkokra és apróra vágjuk és a hagymára dobjuk. Hozzáadjuk a durvára vágott fokhagymát is és addig pirítjuk ezeket, amíg összeesnek. Kimérjük a bulgurt és a lábosba tesszük, összeforgatjuk a zöldségekkel, majd felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk és meghintjük paprikával. Az egészet forráspontig hevítjük, majd elzárjuk a lángot, lefedjük a bulgurt és így hagyjuk.
A karalábékat megpucoljuk, néhány szebb szárat és levelet is félrerakunk, megmosunk. 4 megtisztított karalábé belsejét kivájjuk (a belsejét félretesszük) és a karalábékat megtöltjük az idő közben elkészült bulgurral. Félretesszük.A karalábék belsejét finomra összedaraboljuk és egy lábosba tesszük. A maradék 2 karalábét felkockázzuk és szintén a lábosba tesszük. A karalábé szárakat felaprítjuk, a leveleket durvára vágjuk és ez is mehet a lábosba, majd az egészet összeforgatjuk. Helyet csinálunk a töltött karalábéknak és a lábosba tesszük ezeket is. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a főzeléknek szánt aprított karalábét és megsózzuk. Fedő alatt 45 percig pároljuk, amíg a karalábék megpuhulnak.A töltött karalábékat kiszedjük. A főzeléket joghurtos habarással sűrítjük, amihez a keményítőt elkeverjük a joghurttal és belekeverjük a finomra vágott kaprot. Az egészet a főzelékhez adjuk úgy, hogy először belekeverünk egy kevés forró főzőlevet a joghurtba és így adjuk a főzelékhez. 10 perc alatt sűrűre főzzük, ha kell sózzuk, borsozzuk. Vissztesszük a töltött karalábékat és az egészet megszórjuk morzsával és reszelt sajttal. Felső grill fokozaton addig sütjük, amíg a sajt és a morzsa megpirul. A végén még meghintjük finomra vágott kaporral és tálaljuk.
Ha tetszett a Zé bulgurral töltött karalábéja receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!