Alapreceptek

Spenótosminilángoskaprosjuhtúróval

Spenótos minilángos kapros juhtúróval

Hozzávalók
450 g
tisztított burgonya
300 g
friss spenót
25 g
500 ml
tej
1 tk
kristálycukor
25 g
friss élesztő
1 kg
finomliszt
bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
400 g
juhtúró
2 csokor
kapor

Elkészítés

A spenótos minilángos elkészítéséhez megtisztított burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, négybe vágjuk, és hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ez nagyon fontos mozzanat, hiszen nem szeretnénk, ha plusz nedvesség kerülne a tésztánkba víz formájában. 

A spenótot bő, enyhén sós, lobogó vízben 3 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, és alaposan kinyomkodjuk. Fontos, hogy tényleg minél szárazabbra nyomkodjuk, hiszen ha sok víz marad benne, az lényegesen befolyásolja a tészta állagát. Ha esetleg úgy látjuk, hogy nagyon lágy a tészta a nem kellőképp kinyomkodott spenóttól, akkor 1-2 evőkanál liszttel korrigálhatjuk. A spenótot konyhai aprítógép segítségével pépesítjük. 

Míg a burgonya kigőzölög, egy keverőtál aljába mérjük a sót. Azért az aljába, mert ha az élesztő közvetlenül érintkezik a sóval, nem kel meg úgy a tészta. A tejet kb. 30-35 fokra melegítjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet és a krumplinyomón áttört burgonyát is a keverőtálba tesszük, a spenóttal együtt, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel szép egynemű tésztává dagasztjuk. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 40-50 percig kelesztjük. 

A sütés

Amikor megkelt a tészta, enyhén átgyúrjuk, majd nagyjából 13 egyforma részre osztjuk, és kissé olajos kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Konyharuhával letakarjuk őket, és hagyjuk ismét kelni 10-15 percet. Bő olajat hevítünk 170 fokra, majd a tésztákat a közepüktől kifelé haladva, folyamatosan húzva és forgatva kör alakúra formázzuk. Nem baj, ha a közepük szinte teljesen elvékonyodik és a szélük kicsit vastagabb. Oldalanként kb. 1 perc alatt szép aranybarnára sütjük a lángosokat. 

Amikor megsültek, konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a felesleges olajat. A juhtúróban elkeverjük a finomra vágott kaprot, megkenjük vele a lángos tetejét, és tálaljuk.  

Spenótos minilángos kapros juhtúróval
Spenótos minilángos kapros juhtúróval (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Pihentetési idő: 75 perc
  • Összesen: 125 perc

www.streetkitchen.hu

Nagy lángosimádó vagyok, és nálam bizony a lángos az házi baracklekvárral az igazi... De mivel a bázison szembejött velem egy kevés spenót, gondoltam, beledolgozom a tésztába. Így viszont nem passzolt volna hozzá a lekvár, ezért kapros juhtúróval kentem meg a tetejét. És milyen jól tettem!

Hozzávalók

13 db lángoshoz
450 g
tisztított burgonya
300 g
friss spenót
25 g
500 ml
tej
1 tk
kristálycukor
25 g
friss élesztő
1 kg
finomliszt
bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
400 g
juhtúró
2 csokor
kapor

A spenótos minilángos elkészítéséhez megtisztított burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, négybe vágjuk, és hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ez nagyon fontos mozzanat, hiszen nem szeretnénk, ha plusz nedvesség kerülne a tésztánkba víz formájában. 

A spenótot bő, enyhén sós, lobogó vízben 3 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, és alaposan kinyomkodjuk. Fontos, hogy tényleg minél szárazabbra nyomkodjuk, hiszen ha sok víz marad benne, az lényegesen befolyásolja a tészta állagát. Ha esetleg úgy látjuk, hogy nagyon lágy a tészta a nem kellőképp kinyomkodott spenóttól, akkor 1-2 evőkanál liszttel korrigálhatjuk. A spenótot konyhai aprítógép segítségével pépesítjük. 

Míg a burgonya kigőzölög, egy keverőtál aljába mérjük a sót. Azért az aljába, mert ha az élesztő közvetlenül érintkezik a sóval, nem kel meg úgy a tészta. A tejet kb. 30-35 fokra melegítjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet és a krumplinyomón áttört burgonyát is a keverőtálba tesszük, a spenóttal együtt, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel szép egynemű tésztává dagasztjuk. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 40-50 percig kelesztjük. 

A sütés

Amikor megkelt a tészta, enyhén átgyúrjuk, majd nagyjából 13 egyforma részre osztjuk, és kissé olajos kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Konyharuhával letakarjuk őket, és hagyjuk ismét kelni 10-15 percet. Bő olajat hevítünk 170 fokra, majd a tésztákat a közepüktől kifelé haladva, folyamatosan húzva és forgatva kör alakúra formázzuk. Nem baj, ha a közepük szinte teljesen elvékonyodik és a szélük kicsit vastagabb. Oldalanként kb. 1 perc alatt szép aranybarnára sütjük a lángosokat. 

Amikor megsültek, konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a felesleges olajat. A juhtúróban elkeverjük a finomra vágott kaprot, megkenjük vele a lángos tetejét, és tálaljuk.  

Spenótos minilángos kapros juhtúróval
Spenótos minilángos kapros juhtúróval (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Pihentetési idő: 75 perc
  • Összesen: 125 perc

Ha tetszett a Spenótos minilángos kapros juhtúróval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept