Hirdetés

Zánka legújabb étterme egy gyönyörű üdülőhely közepén található

Töltött padlizsán

Egyszerű ÉS nagyszerű!

Lecsós csirkecombok

Rakjatok el lecsót télre, hogy mindig tudjátok enni ezt a kaját!
Hirdetés

Zánka legújabb étterme egy gyönyörű üdülőhely közepén található

“Mondj még egy szakmát, amelyhez minden érzékszervedet használod” - mondja Biró Norbert, aki különös szenvedéllyel és alázattal főz Zánka legújabb éttermében, a Bamboo Bistróban
Hirdetés

Az üdülőhelyként üzemelő Zen Garden Resort egy 6 hektáros parkban terül el, amely régen az ERDÉRT vállalati nyaralótelepe volt. Haraszti Zsolt – tulajdonos – első látásra beleszeretett az eladó telekbe, amelyen akkor még csak 1-2 ház állt. A tavaly óta üzemben lévő üdülő ma már modern és hangulatos, A-alakú faházakkal várja a nyaralni kívánó vendégeket. Ehhez tartozik a másfél hónapja nyílt Bamboo Bistro, amely gyönyörű, ősfákkal és bambuszokkal övezett környezetben terül el, közel a Balaton-parthoz. Az étterem elsősorban a szállóvendégeket szolgálja ki, de előzetes bejelentkezéssel bárki bemehet egy finom ebédre vagy vacsorára hozzájuk. A vendégeket elektromos kisbusszal szállítják a bejárattól egészen az étteremig.

bamboo

Biró Norberttel, a Bamboo Bistro séfjével beszélgettem, aki három éve nyaralt családjával az akkor még kezdeti állapotban lévő üdülőhelyen. Ekkor ismerkedett meg Haraszti Zsolttal, akinek jövőbeli terveivel rögtön azonosult a nyüzsgő belvárosi vendéglátó-világból elvágyódó Norbert. Így született meg hosszú közös előkészület után a Bamboo Bistro, ahol az európai konyha ázsiai jegyekkel ötvöződik. 

bamboo terasz

Norbert 30 éves tapasztalattal rendelkezik a szakmájában. Már 4 éves korában tudta, hogy szakács lesz belőle, már gyerekként is nagy hatással voltak rá nagymamája és édesanyja főztjei. Pályafutása kezdetén 2,5 évet töltött Németországban szakácsként, ahol elismert séfek mellett megismerkedett a francia konyhaművészet alapjaival. Később ezt a tudást kamatoztatta itthon neves szállodák és éttermek séfhelyetteseként, ahol továbbfejlesztette tudását. 

bamboo bent

A Bamboo Bistróban jelenleg hetente cserélik az étlapot, valamint heti 1-2 alkalommal tematikus vacsoraesteket szerveznek. Az étlapon általában kétféle leves, két előétel, négy főétel és két desszert szerepel. A főételeket úgy állítják össze, hogy minden igényt kiszolgáljon: húsos, halas és vegetáriánus fogások közül lehet választani. Ezenkívül 4 féle pizzát is sütnek. Norberthez közel áll az ázsiai konyha, – valamint a Zen és a Bamboo elnevezések is megkívánják – melynek jellegzetességeit szereti belecsempészni ételeibe. “A technológia és az alapanyag tisztelete, ami irigylésre méltó náluk” – meséli Norbert az ázsiai konyháról.

pulled pork

Kóstoltunk egy tépett sertést, amely házi buciban érkezett, füstölt paradicsom salsával, cheddar sajttal, és tormás coleslaw-val (2990 Ft). A húst száraz pácban készítették elő, amelyben só, barna cukor, chili, paprika, fokhagyma és kömény volt. 6-8 órán keresztül sült 110 fokon. A buci különlegessége, hogy egy japán technológia ihlette, amely által egy sokkal könnyedebb, szivacsosabb állagot kap a tészta. Az úgynevezett yudan kenyeret úgy állítják elő, hogy a tészta egy részét előfőzik, ezután dagasztják a hátralévő rész hozzáaadásával, majd egy napon keresztül pihentetik. Ebben a buciban nincs tojás, mint általában az itthon, hagyományos recept szerint készültekben. A tetejét sem azzal kenegetik, hanem tejjel. Attól lesz fényes és pirosasra pirult a teteje. Nagyon finom volt.

fogas

A másik fogás, amelyet kóstoltunk, egy fogasfilé volt paprikás gombamártással és túrós csuszával (3890 Ft). Nem tudom, mikor találkoztam utoljára ilyen becsületesen elkészített fogassal. A bőre úgy, ahogy kell, gyönyörűen volt beirdalva, és kellemesen ropogott, a húsa pedig a kíméletes hőkezelésnek köszönhetően omlós maradt. Norbert elárulta, hogy sóoldatban áztatta a halfiléket, ettől volt kellemesen sós íze a húsnak. A vízben megváltozik a nyomás a só hatására, és ezáltal bejutnak a rostokba az ízek. A gombamártás bakonyi stílusban készült, és kapott egy kis friss kaprot is, ami remekül ment a halhoz. 

bamboo pizza

A pizzájuk (1790 Ft)  is nagyon ízlett, amiről szintén kifaggattam Norbertet. A tészta receptjét természetesen ő kísérletezte ki. “Buborékos” a széle, vékony a közepe, csakúgy mint a nápolyi pizzáknak. A szószban éreztem valami különleges ízt, amely attól van, hogy a séf olívaolajban kicsit átpirítja a hajszálvékonyra vágott fokhagyma szeleteket, és ezt adja még hozzá a paradicsomhoz az oregánó és a bazsalikom mellett. 

bamboo desszert

Desszertnek csokoládéhabot ettünk (890 Ft), amelyben volt még ropogós diós crumble, vaníliás tejszínhab, valamint házi sárgabarack lekvár, amelyhez a gyümölcsöket a kertben lévő 8 darab óriási fáról szedtek le. A desszertet Norbert kedvenc süteménye, a zserbó ihlette. Nagyon ízlett. Különösen tetszett, hogy nem volt túl édes, az ízek és az állagok pedig kifejezetten jól voltak kombinálva benne.

bamboo terasz

Részt vettünk egy tematikus grillesten, ahol egy 200 éves recept alapján készült, hideg görögdinnyelevest kóstoltunk. Annyira finom volt, hogy többször is szedtünk belőle. Főételként különböző pácolású grillezett húsok és zöldségek, fűszeres vagdalt, grill kolbász, és többféle köret – kuszkusz, parázsburgonya, coleslaw – közül válogathattunk. A desszert tiramisu és alma rétes volt. Felnőtteknek 5900, gyerekeknek pedig 2900 Ft-ba került, amiért korlátlanul fogyaszthattunk. 

bamboo csapat

A borkínálat még csak kezdeti állapotban van, csupán néhány tétel szerepel rajta, de rövid időn belül megérkeznek a környékbeli pincészetek választékai a bisztróba. Többféle üdítőt, koktélt, röviditalt és sört kínálnak. 12-13 óra között, valamint 17-18 óra között “Happy Hour”-t hirdetnek bizonyos italokra. A kiszolgálás gyors, figyelmes és nagyon kedves.  

Zánka, Vérkúti u. 152, 8251

Asztalfoglalás: +3670-679-22-33

Fotók: Bokor Brigitta

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások