Brutális kaják

Csülökkeltöltöttlángos

Csülökkel töltött lángos

Hozzávalók
A csülökhöz
1.8 kg
füstölt csülök
1 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
3 db
babérlevél
2 tk
egész bors
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
A csülkös raguhoz
800 g
főtt csülök
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
3 ek
étolaj
300 g
tejföl
A lángoshoz
500 g
finomliszt
300 ml
tej
2 db
tojás
110 g
tejföl
100 g
burgonyapehely
10 g
porélesztő
1 ek
kristálycukor
1 ek
bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
350 g
tejföl
1 gerezd
fokhagyma
300 g
edami sajt

Elkészítés

Csülkös ragu:

A csülökkel töltött lángos első lépéseként a csülköt egy nagyobb fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Beletesszük a fazékba a sárgarépát, a babérlevelet, a borsot, a vöröshagymát és a fokhagymát, és forrástól számítva kb. 2 órát főzzük gyöngyöztetve, nyilván a pontos főzési idő függ a csülök minőségétől is. A lényeg, hogy teljesen megpuhuljon, majd a levében hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, lefejtjük a húst a csontról. (Nekem 800 gramm jött le róla.) 

A csülkös raguhoz a csülköt kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát szeletekre vágjuk és kevés olajon, közepesen erős hőfokon 3 perc alatt megpirítjuk, majd a csülökhöz adjuk a tejföllel együtt. Az egészet összekeverjük és félrerakjuk.

Lángostészta:

A lisztet, a tejet, a tojásokat, a tejfölt, a burgonyapelyhet, az élesztőt és a cukrot egy dagasztótálba tesszük és 6-8 percig dagasztjuk. Hozzáadjuk a sót, majd további 1-2 perc dagasztás után lefóliázzuk a tálat és 1 órát kelesztjük. Miután megkelt, 6 egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formázunk belőlük. Ezeket olajos felületre rakjuk, lefóliázzuk (érdemes a fólia tetejét is beolajozni, hogy ne tapadjon rá) és további 30 percig kelesztjük. Olajos felületen kb. 30 cm átmérőjű kört formázunk a tésztából, az egyik felére belekanalazzuk a ragu egy részét, majd ráhajtjuk a tészta üres felét. A széleit lenyomkodjuk és a 180 fokra melegített olajban, oldalanként kb. fél-fél perc alatt megsütjük. Miután megsült, lecsepegtetjük a felesleges olajat. 

A tejfölben elkeverjük a reszelt fokhagymát, sózzuk és megkenjük vele a lángost, végül megszórjuk a reszelt sajttal.

csulokkel-toltott-langos
Csülökkel töltött lángos (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Főzési idő: kb. 2 óra
  • Kelesztési idő: 1 óra 30 perc
  • Sütési idő: kb. 6-8 perc

www.streetkitchen.hu

Ez egy igazi nagyágyú. Egy ilyen lángos után úgy fogod magad érezni, hogy akár a Föld bolygót is képes lennél odébb rakni. Ha nem hiszed, járj utána.

Hozzávalók

6 db lángoshoz
A csülökhöz
1.8 kg
füstölt csülök
1 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
3 db
babérlevél
2 tk
egész bors
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
A csülkös raguhoz
800 g
főtt csülök
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
3 ek
étolaj
300 g
tejföl
A lángoshoz
500 g
finomliszt
300 ml
tej
2 db
tojás
110 g
tejföl
100 g
burgonyapehely
10 g
porélesztő
1 ek
kristálycukor
1 ek
bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
350 g
tejföl
1 gerezd
fokhagyma
300 g
edami sajt

Csülkös ragu:

A csülökkel töltött lángos első lépéseként a csülköt egy nagyobb fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Beletesszük a fazékba a sárgarépát, a babérlevelet, a borsot, a vöröshagymát és a fokhagymát, és forrástól számítva kb. 2 órát főzzük gyöngyöztetve, nyilván a pontos főzési idő függ a csülök minőségétől is. A lényeg, hogy teljesen megpuhuljon, majd a levében hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, lefejtjük a húst a csontról. (Nekem 800 gramm jött le róla.) 

A csülkös raguhoz a csülköt kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát szeletekre vágjuk és kevés olajon, közepesen erős hőfokon 3 perc alatt megpirítjuk, majd a csülökhöz adjuk a tejföllel együtt. Az egészet összekeverjük és félrerakjuk.

Lángostészta:

A lisztet, a tejet, a tojásokat, a tejfölt, a burgonyapelyhet, az élesztőt és a cukrot egy dagasztótálba tesszük és 6-8 percig dagasztjuk. Hozzáadjuk a sót, majd további 1-2 perc dagasztás után lefóliázzuk a tálat és 1 órát kelesztjük. Miután megkelt, 6 egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formázunk belőlük. Ezeket olajos felületre rakjuk, lefóliázzuk (érdemes a fólia tetejét is beolajozni, hogy ne tapadjon rá) és további 30 percig kelesztjük. Olajos felületen kb. 30 cm átmérőjű kört formázunk a tésztából, az egyik felére belekanalazzuk a ragu egy részét, majd ráhajtjuk a tészta üres felét. A széleit lenyomkodjuk és a 180 fokra melegített olajban, oldalanként kb. fél-fél perc alatt megsütjük. Miután megsült, lecsepegtetjük a felesleges olajat. 

A tejfölben elkeverjük a reszelt fokhagymát, sózzuk és megkenjük vele a lángost, végül megszórjuk a reszelt sajttal.

csulokkel-toltott-langos
Csülökkel töltött lángos (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Főzési idő: kb. 2 óra
  • Kelesztési idő: 1 óra 30 perc
  • Sütési idő: kb. 6-8 perc

Ha tetszett a Csülökkel töltött lángos receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept