Brutális kaják

Hortobágyigombóc

Hortobágyi gombóc

Hozzávalók
A gombóchoz
1 kg
burgonya
(tisztítva)
30 g
kacsazsír
2 db
tojás
300 g
finomliszt + a formázáshoz
A raguhoz
80 g
kacsazsír
0.5 db
paradicsom
(90 g/db)
0.5 db
tv-paprika
(90 g/db)
4 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 l
csirkealaplé
2 ek
fűszerpaprika
500 g
darált pulykacomb
1 tk
őrölt bors
1 tk
majoránna
150 g
tejföl
2 ek
finomliszt
A befejezéshez
2 ek
kacsazsír
100 g
zsemlemorzsa

Elkészítés

A hortobágyi gombóc elkészítésének első lépéseként a kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és még forrón áttörjük. A kihűlt burgonyát sózzuk, hozzáadjuk a zsírt és a tojásokat, és összekeverjük. Mehet hozzá a liszt is, jól összedolgozzuk, majd letakarva pihentetjük.

A forró kacsazsírban lepirítjuk a paradicsomot és a paprikát, majd ha szép barnára sültek, mehet rá a felaprított fokhagyma és a finomra vágott vöröshagyma. Amikor így együtt jól összepirult az egész, kevés alaplével felöntjük, majd megszórjuk a fűszerpaprikával. 

Miután visszapárologott, újra hozzáadunk az alapléből, és így főzzük tovább. Mikor zsírjára visszapirult, belerakjuk a darált húst, a borsot és majoránnát. Az alaplé fokozatos hozzáadásával és visszapárolásával készre főzzük.

Amikor a kimért alapléből már csak 1 l van hátra, azt egyben hozzáadjuk a raguhoz és belekeverjük a tejfölt is. A lisztet kikeverjük egy kevés vízzel, és folyamatos kevergetés mellett ezt is a raguhoz öntjük. Ha alaposan felforrt, leszűrjük a húsos ragut és kissé átpasszírozzuk, hogy inkább száraz legyen, majd a mártást félretesszük.

A húsos töltelék alapját kevés visszamaradt lisztes sűrítővel megkötjük, hogy még szilárdabb legyen. Rövid hőkezelés után félretesszük, hogy kihűljön.

Hortobágyi gombóc megtöltése

Megfelezzük a tésztát és alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk úgy, hogy a vastagsága 1 cm alatt legyen. Hat egyforma négyzetet vágunk a tésztából, majd a töltelékből hat kupacot helyezünk a tésztadarabok közepére. Felkapjuk a négyzetek négy sarkát, összenyomjuk, majd gombóccá gyúrjuk őket.

Bő, sós, forró vízbe tesszük a gombócokat, és miután ismét forr a főzővíz, elmozgatjuk őket, nehogy összeragadjanak. Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, még 6 percig főzzük.

Egy evőkanál kacsazsírt forrósítunk egy serpenyőben és ebbe szedjük a kifőtt gombócokat.
Közben a morzsát szárazon lepirítjuk, hozzákeverjük a maradék zsírt és megsózzuk. A megpirított gombócokat megforgatjuk a pirított morzsában, és a mártással együtt tálaljuk. 

hortobagyi-gomboc
Hortobágyi gombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra 

www.streetkitchen.hu

Ez az étel a családi vendéglős korszakunkból jött. Két olyan hívószót párosítottunk, amik mindig nyerők voltak: a gombóc és a hortobágyi. Ebből lett a hortobágyi gombóc, amit már ti is kipróbálhattok otthon.

Hozzávalók

6 főre
A gombóchoz
1 kg
burgonya
(tisztítva)
30 g
kacsazsír
2 db
tojás
300 g
finomliszt + a formázáshoz
A raguhoz
80 g
kacsazsír
0.5 db
paradicsom
(90 g/db)
0.5 db
tv-paprika
(90 g/db)
4 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 l
csirkealaplé
2 ek
fűszerpaprika
500 g
darált pulykacomb
1 tk
őrölt bors
1 tk
majoránna
150 g
tejföl
2 ek
finomliszt
A befejezéshez
2 ek
kacsazsír
100 g
zsemlemorzsa

A hortobágyi gombóc elkészítésének első lépéseként a kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és még forrón áttörjük. A kihűlt burgonyát sózzuk, hozzáadjuk a zsírt és a tojásokat, és összekeverjük. Mehet hozzá a liszt is, jól összedolgozzuk, majd letakarva pihentetjük.

A forró kacsazsírban lepirítjuk a paradicsomot és a paprikát, majd ha szép barnára sültek, mehet rá a felaprított fokhagyma és a finomra vágott vöröshagyma. Amikor így együtt jól összepirult az egész, kevés alaplével felöntjük, majd megszórjuk a fűszerpaprikával. 

Miután visszapárologott, újra hozzáadunk az alapléből, és így főzzük tovább. Mikor zsírjára visszapirult, belerakjuk a darált húst, a borsot és majoránnát. Az alaplé fokozatos hozzáadásával és visszapárolásával készre főzzük.

Amikor a kimért alapléből már csak 1 l van hátra, azt egyben hozzáadjuk a raguhoz és belekeverjük a tejfölt is. A lisztet kikeverjük egy kevés vízzel, és folyamatos kevergetés mellett ezt is a raguhoz öntjük. Ha alaposan felforrt, leszűrjük a húsos ragut és kissé átpasszírozzuk, hogy inkább száraz legyen, majd a mártást félretesszük.

A húsos töltelék alapját kevés visszamaradt lisztes sűrítővel megkötjük, hogy még szilárdabb legyen. Rövid hőkezelés után félretesszük, hogy kihűljön.

Hortobágyi gombóc megtöltése

Megfelezzük a tésztát és alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk úgy, hogy a vastagsága 1 cm alatt legyen. Hat egyforma négyzetet vágunk a tésztából, majd a töltelékből hat kupacot helyezünk a tésztadarabok közepére. Felkapjuk a négyzetek négy sarkát, összenyomjuk, majd gombóccá gyúrjuk őket.

Bő, sós, forró vízbe tesszük a gombócokat, és miután ismét forr a főzővíz, elmozgatjuk őket, nehogy összeragadjanak. Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, még 6 percig főzzük.

Egy evőkanál kacsazsírt forrósítunk egy serpenyőben és ebbe szedjük a kifőtt gombócokat.
Közben a morzsát szárazon lepirítjuk, hozzákeverjük a maradék zsírt és megsózzuk. A megpirított gombócokat megforgatjuk a pirított morzsában, és a mártással együtt tálaljuk. 

hortobagyi-gomboc
Hortobágyi gombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra 

Ha tetszett a Hortobágyi gombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept