Az édesburgonyát megpucoljuk, hasábokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és összeforgatjuk a többi hozzávalóval. 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
A húsgolyóhoz a darált húst sózzuk, borsozzuk, golyókat formázunk belőle, és egy serpenyőben az olívaolajon, körbepirítjuk őket, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Rádobjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, kicsit lepirítjuk, majd felöntjük 150 ml sörrel. Ha a nagy részét elfőtte, rárakjuk az összes többi hozzávalót, és felforraljuk. Ha felforrt, visszarakjuk a húsgolyót, és addig rotyogtatjuk, amíg a hús teljesen meg nem puhul és a szaft egy kicsit be nem sűrűsödik.

A salihoz egy száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk a szezámmagot. Az uborkákat elfelezzük, kikaparjuk a magjait és 3-4 mm vastag szeleteket vágunk belőle, majd egy tálba tesszük. A szezámolajat, a rizsecetet, a sót és a borsot egy kis üvegben összerázzuk, és ráöntjük az uborkára, a szezámmaggal együtt.
A húsgombócot a sült édesburival és ezzel a salival tálaljuk.