Brutális kaják

Szuperszaftostejfölös-gombásnokedli

Szuperszaftos tejfölös-gombás nokedli

Hozzávalók
A nokedlihez
A raguhoz
120 g
füstölt szalonna
1 ek
étolaj
4 gerezd
fokhagyma
2 fej
vöröshagyma
1 db
paradicsom
1 db
2 tk
fűszerpaprika
1 tk
őrölt bors
1 tk
őrölt kömény
750 g
csiperkegomba
100 g
tejföl
2 ek
finomliszt
2 db
tojás
1 tk
kb. 300 ml víz
500 g
finomliszt
A tálaláshoz
tejföl
1 csokor
petrezselyemzöld
150 ml
tejszín

Elkészítés

A gombás-tejfölös ragu első lépéseként a kis kockákra vágott szalonnát az olajon kisütjük, rátesszük a zúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát. Míg pirul, félbevágjuk a paradicsomot és a paprikát, amik mehetnek is a hagymára pirulni.

A mártáshoz felteszünk forrni 1,5 liter vizet. Ebből egy keveset öntünk a hagymára is, majd ha forrni kezd, akkor mehet rá a pirospaprika, a bors, a kömény és megint kevés víz. Nagy fokozaton főzzük folyamatos vízpótlással és kevergetve legalább 40 percig.

A mosott, majd megszárított gombát is felvágjuk, a kisebbeket félbe, a többit pedig szeletekre. Serpenyőben, szárazon, só nélkül, magas fokozaton legalább 2 részletben megpirítjuk a gombát, majd félretesszük.

Ezalatt a hagymás alaphoz felhasználtuk a másfél liter víz kétharmadát. Hozzáöntjük a maradék kb. fél litert. Ha újra felforrt, a tejszínből, a tejfölből és a lisztből kevés víz hozzáadásával csomómentes habarást készítünk, és hőkiegyenlítéssel besűrítjük a hagymás alapot. Krémesre forraljuk, hozzáadjuk a gombát, kóstoljuk, és ha kell, ízesítjük sóval. 5-6 perc alatt kiforraljuk, folyamatosan alacsony fokozaton tartva a lángot.

A nokedlihez a tojást, a sót és a hideg vizet összekeverjük, majd a liszthez adjuk. Gyorsan összedolgozzuk, és lobogó, sós vízbe szaggatjuk. A megfőtt nokedlit rászedjük a tejfölös gombára, és jól elkeverjük. Tálaláskor tejfölt kanalazunk rá, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

szuperszaftos-tejfolos-gombas-nokedli
Szuperszaftos tejfölös-gombás nokedli (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 80 perc

Ha további recepteket keresnél Lajostól:

Lyoni steak szendvics

Lajos-féle házi pita falafellel

Csőben sült csirkés-brokkolis nokedli

www.streetkitchen.hu

Imádod a gombapaprikást? Akkor képzeld el, hogy a gomba és a nokedli arányát megváltoztatva sokkal jobb étel születik!

Hozzávalók

6 főre
A nokedlihez
A raguhoz
120 g
füstölt szalonna
1 ek
étolaj
4 gerezd
fokhagyma
2 fej
vöröshagyma
1 db
paradicsom
1 db
2 tk
fűszerpaprika
1 tk
őrölt bors
1 tk
őrölt kömény
750 g
csiperkegomba
100 g
tejföl
2 ek
finomliszt
2 db
tojás
1 tk
kb. 300 ml víz
500 g
finomliszt
A tálaláshoz
tejföl
1 csokor
petrezselyemzöld
150 ml
tejszín

A gombás-tejfölös ragu első lépéseként a kis kockákra vágott szalonnát az olajon kisütjük, rátesszük a zúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát. Míg pirul, félbevágjuk a paradicsomot és a paprikát, amik mehetnek is a hagymára pirulni.

A mártáshoz felteszünk forrni 1,5 liter vizet. Ebből egy keveset öntünk a hagymára is, majd ha forrni kezd, akkor mehet rá a pirospaprika, a bors, a kömény és megint kevés víz. Nagy fokozaton főzzük folyamatos vízpótlással és kevergetve legalább 40 percig.

A mosott, majd megszárított gombát is felvágjuk, a kisebbeket félbe, a többit pedig szeletekre. Serpenyőben, szárazon, só nélkül, magas fokozaton legalább 2 részletben megpirítjuk a gombát, majd félretesszük.

Ezalatt a hagymás alaphoz felhasználtuk a másfél liter víz kétharmadát. Hozzáöntjük a maradék kb. fél litert. Ha újra felforrt, a tejszínből, a tejfölből és a lisztből kevés víz hozzáadásával csomómentes habarást készítünk, és hőkiegyenlítéssel besűrítjük a hagymás alapot. Krémesre forraljuk, hozzáadjuk a gombát, kóstoljuk, és ha kell, ízesítjük sóval. 5-6 perc alatt kiforraljuk, folyamatosan alacsony fokozaton tartva a lángot.

A nokedlihez a tojást, a sót és a hideg vizet összekeverjük, majd a liszthez adjuk. Gyorsan összedolgozzuk, és lobogó, sós vízbe szaggatjuk. A megfőtt nokedlit rászedjük a tejfölös gombára, és jól elkeverjük. Tálaláskor tejfölt kanalazunk rá, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

szuperszaftos-tejfolos-gombas-nokedli
Szuperszaftos tejfölös-gombás nokedli (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 80 perc

Ha további recepteket keresnél Lajostól:

Lyoni steak szendvics

Lajos-féle házi pita falafellel

Csőben sült csirkés-brokkolis nokedli

Ha tetszett a Szuperszaftos tejfölös-gombás nokedli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept