Hozzávalók
A falafelhez
- 250 g csicseriborsó
- 3 ek olívaolaj
- 1 tk őrölt kömény
- 0.25 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk őrölt koriandermag
- 2 tk fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor koriander
- só
- 1 tk sütőpor
- pár csepp citromlé
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 150 g csicseriborsóliszt
- bő étolaj a sütéshez
A pitához
- 150 ml langyos tej
- 1 tk kristálycukor
- 15 g élesztő
- 150 g finomliszt
- 15 g só
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- 1 csokor petrezselyem
A mentás tzatzikihez
- 1 db kígyóuborka
- só, bors
- 1 ek olívaolaj
- 1 csokor kapor
- ½ csokor menta
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek friss citromlé
- 150 g görög joghurt
Az összeállításhoz
- ½ fej jégsaláta
- 2 db paradicsom (90 g/db)
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
Hozzávalók
A falafelhez
- 250 g csicseriborsó
- 3 ek olívaolaj
- 1 tk őrölt kömény
- 0.25 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk őrölt koriandermag
- 2 tk fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor koriander
- só
- 1 tk sütőpor
- pár csepp citromlé
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 150 g csicseriborsóliszt
- bő étolaj a sütéshez
A pitához
- 150 ml langyos tej
- 1 tk kristálycukor
- 15 g élesztő
- 150 g finomliszt
- 15 g só
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- 1 csokor petrezselyem
A mentás tzatzikihez
- 1 db kígyóuborka
- só, bors
- 1 ek olívaolaj
- 1 csokor kapor
- ½ csokor menta
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek friss citromlé
- 150 g görög joghurt
Az összeállításhoz
- ½ fej jégsaláta
- 2 db paradicsom (90 g/db)
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
A csicseriborsót egy napra beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan átmossuk. Egy késes aprítóban elkezdjük összezúzni, és több részletben hozzáadjuk az olívaolajat. Hozzákeverjük a fűszereket, az aprított petrezselymet és koriandert. Sózzuk és hozzákeverjük a sütőport, illetve a citromlevet. Belekeverjük a finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát, majd összekeverjük a csicseriborsóliszttel. Ha a masszánk nem elég sűrű, adhatunk hozzá még egy kevés csicserilisztet. Lefedjük és pihentetjük, amíg elkészítjük a többi hozzávalót, majd vizes kézzel golyókat formázunk és bő, 170 fokos olajban készre sütjük.
A pitához a tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, majd összedolgozzuk az élesztős tejjel és az olajjal. Sima tésztává dagasztjuk és 1 órán át kelesztjük, majd lisztezett deszkán 10 részre osztjuk, gömböket formázunk belőle, és kiolajozott zárható dobozban duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán 3 mm-esre nyújtjuk, és forró, száraz serpenyőben többször megforgatva készre sütjük. A vajat felolvasztjuk egy gyorsforralóban, belekeverjük a vágott petrezselymet és megkenjük vele a kész pitákat.
A tzatzikihez az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és jól besózzuk. Ha levet eresztett, alaposan kinyomkodjuk, borsozzuk, belekeverjük az olajat, az aprított zöldfűszereket, a zúzott fokhagymát, a citromlevet és a joghurtot. A jégsalátát, a paradicsomot és a lila hagymát felszeleteljük, és már csak az összeállítás van hátra. A piták végét levágjuk, megnyitjuk, majd belepakoljuk a tzatzikit, a falafelt és a vágott zöldségeket.
- Elkészítési idő: 2 óra + áztatás
- Kelesztési idő: 1,5 óra
Ha tetszett ez a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!