Az elmúlt egy-két évben viszont megjelentek más stílusok is, méghozzá komoly minőségben. Például a New York-i vonal. Ide tartozik a Crudo Pizza is, amely néhány hónapja ünnepelte az első születésnapját, és már most stabil helyet szerzett a budapesti pizzatérképen.
Mit jelent a New York-i pizzastílus?
Ha filmekből vagy sorozatokból ismerős az a jelenet, amikor valaki a metrólejárat előtt egy hatalmas háromszögszeletet félbehajtva tol be, akkor már tudod, miről van szó. A New York style pizza alapvetően nem áll nagyon messze a nápolyitól, de van néhány fontos különbség. A tészta középen vékony és rugalmas, a szélek viszont vastagabbak, ropogósak, ami miatt a szelet tartást kap. A klasszikus élményhez hozzátartozik, hogy nem egész pizzát vesz az ember, hanem egy szeletet, amit papírtányéron, séta közben fogyaszt. A szelet mérete akkora, hogy szinte kötelező félbehajtani – ebből jött a híres „New York fold”. És persze van az a szituáció, amikor annyi rajta az olaj, hogy papírtörlővel kell kicsit leitatni a „pizza grease”-t.

A Crudo Pizza ezt az életérzést ültette át Budapestre, de szerencsére a minőségből sem engedett. Itt is hatalmas szeletek várják a vendéget, de a tésztán, a feltéteken és a kísérletező ízeken is érződik a tudatosság.
Crudo Pizza – a recept, a hely és a vibe
A Crudo Pizza megálmodója, Ürményi Viktor (Dudi) maga is belebolondult a New York-i stílusba, és úgy döntött, megpróbálja létrehozni ennek a saját verzióját Budapesten. Az alapoktól kezdett kísérletezni, hosszú hónapokon át hangolta a receptet, mire megtalálta azt a változatot, amire már ő maga is azt mondta: na, ez az. Az első időszakban persze sok minden változott, de ma már egy kiforrott, stabil kínálattal várja a vendégeket.

A Crudo Pizza nem egy hatalmas étterem, inkább egy laza pizzabár. Van egy kis terasz, ahol nyáron jó érzés leülni egy szelettel és egy hideg üdítővel, illetve egy emeleti rész, ahol el lehet vonulni. A pultban sorakoznak a kész szeletek, de közben a látványkonyhában folyamatosan készülnek az újabb adagok, és olykor magát Dudit is el lehet csípni, ahogy éppen tésztát nyújt vagy szeletel. A hely nem a hosszú vacsorák terepe, inkább a gyors találkozásoké, a rapid ebédeké és a street foodos hangulaté.

Klasszikusok vs. pimasz újoncok
Az étlap két fő részre bontható: a klasszikusokra és a merészebb darabokra. A klasszikusok közé tartozik a margherita, a cotto olasz sonkával, a pepperoni vagy a magyaros, ami lila hagymával, kolbásszal és erős paprikával készül. Ezek hozzák azt az élményt, ami miatt az ember mindig szívesen nyúl a bevált ízekhez, miközben a szeletárak 690–790 Ft körül, a 32 cm-es pizzák pedig nagyjából 2750–3250 Ft között mozognak.

A kínálat másik oldala a kísérletezőbb vonalat képviseli. Ilyen a New Yorker, ahol a ricotta krémessége és a kolbász fűszeressége találkozik a friss bazsalikommal, vagy ott van a Fig Jam, a fügelekvárral és szalonnával készülő pizzakülönlegesség. És persze a Hot Honey, ami már-már ikonikusnak számít a helyen. Ezek a szeletek magasabb árkategóriában vannak (1150 Ft a szelet, 3650 ft az egész), de minden falat bizonyítja, hogy bőven megéri a befektetés.

Margheritától a fügelekvárig
A Crudo Pizza igazi erőssége, hogy a pizzatészta pont olyan, amilyennek a New York style-t leírják: középen hajlékony, mégis tartja a feltétet, a széle pedig ropogós. Az is sokat elmond, hogy még az újramelegítés sem tesz neki rosszat.
A klasszikus margherita egyszerű, de tisztán hozza a paradicsom, a mozzarella és a bazsalikom hármasát, aminek frissessége azonnal meggyőz. A cotto olasz sonkával készül, nem spórolnak a feltéttel, a szaftos sonka pedig szépen beleolvad a sajtos-paradicsomos alapba. A pepperoni a legamerikaibb darab, vékonyra szelt, kicsit csípős szalámival.

A New Yorker a hely egyik legjobban sikerült pizzája, a ricotta krémessége, a kolbász karakteres íze és a friss bazsalikom együtt valahogy nagyon harmonikusan működik. A Hot Honey esetében a chilis méz adja az extra csavart, ami édes-csípős egyensúlyt hoz létre, és azonnal addiktívvá teszi az egészet. Az édes-csípős amúgy is a gyengém, így nálam telitalálat volt, én még kicsit merészebben is elbírtam volna a csípősséget, de aki kevésbé bírja, ha ég a szája, annak tökéletes lesz.
A Fig Jam pedig egyértelműen a legkülönlegesebb: nincs rajta paradicsomszósz, viszont annál több sajt: a fior di latte, mozzarella, parmezán és ricotta találkozása így is elég alapot ad. Ehhez jön a szalonna sóssága és a fügelekvár édes intenzitása, ami együtt tényleg nagybetűs élmény. A lekvár nem édes szirupként ül rá a pizzára, hanem szépen összeolvad a sajtokkal, így minden falatban egyszerre jön a krémes, a sós és az édes.

És ha mindez nem lenne elég, a Crudo Pizza gondolt a nagyétkűekre is: van 45 cm-es óriás, ami már a klasszik amerikai méretet hozza. Itt tényleg két kéz kell egy szelethez, és simán jó program lehet, ha páran beültök egy ilyet megosztani.
Miért pont a Crudo Pizza?
A Crudo bebizonyította, hogy a New York-i stílusnak van helye Budapesten, és nem csak egy futó hóbort. A minőségi alapanyagok, a tudatosan kísérletezett tészta és a bátran kombinált ízek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a hely ne csak egy újabb pizzázó legyen a városban.
A Crudo Pizza ráadásul nemcsak a klasszikusokat hozza, hanem bátran játszik az édes-sós ízekkel is, ami különösen izgalmassá teszi a kínálatot.