Szerencsére a cukkini barátságos jószág, jól tűri a hideget. Mármint a -18 Celsius-fokot. Menjünk is végig rajta, hogyan néz ki a cukkini fagyasztása lépésről lépésre, és mire figyelj, ha később tényleg fel is akarod használni.
Miért éri meg lefagyasztani a cukkinit?
Egyrészt: pazarlás helyett mi a tudatos tartalékolásra szavazunk. Másrészt: tél közepén, amikor egy darab cukkini annyiba kerül, mint egy sajtburger, jó érzés lesz belenyúlni a frigóba a saját fagyasztott készletbe. A fagyasztott cukkini ráadásul tök sok mindenre jó – még akkor is, ha nem pont salátába való.
A cukkini fagyasztása lépésről lépésre
1. Válogatás
Csak szép, friss példányokat használj. Ami már fonnyadt, puha vagy gyanúsan szivacsos, az menjen inkább az azonnali tócsniprogramba.
2. Mosás és előkészítés
A végeit vágd le, a héját nem muszáj eltávolítani, hacsak nem túl vastag vagy rágós. Vágd fel attól függően, mire szánod:
Kockázva: főzelékbe, levesbe jó lesz.
Szeletelve vagy karikázva: rakott ételekhez, húsok mellé.
Lereszelve: tócsnihoz, zabkásához, muffinba rejtve.
Fotó: Shutterstock
3. Blansírozni vagy nem blansírozni?
Ez itt a nagy kérdés. Ha van időd, érdemes a blansírozás mellett dönteni, ez azt jelenti, hogy 1-2 percre forró vízbe dobod, majd jeges vízben lehűtöd. Ezzel kicsit stabilabb lesz az állaga, nem barnul meg, és tovább eláll. Főleg kockára vágott vagy szeletelt verziónál javasolt. A reszelt cukkininál nem muszáj, de nem is árt.
4. Csomagolás
Légmentesen záródó zacskó vagy doboz a legideálisabb. Lehetőleg porciózva, egy főre való adagokban tedd el az előkészített cukkinit.
Meddig áll el a fagyasztott cukkini?
Jól előkészítve és -18 Celsius-fokon tárolva 6-8 hónapig simán eláll. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lehetne fél év után is felhasználni, de azért ne halogasd jövő nyárig.
A cukkini fagyasztása során a legfontosabb tényező a légmentes csomagolás és az, hogy ne maradjon túl sok víz rajta. A fagyasztóban nem szereti a levegőt, gyorsabban szottyosodik tőle.
Mit ne csinálj a cukkini fagyasztása esetén?
Az egyik leggyakoribb hiba, hogy valaki gondol egyet, és egyszerűen bedobja a teljes cukkinit a fagyasztóba. Na, ezt ne tedd! Fagyás után az egész példány szivacsosra enged, a belseje vízízű masszává válik, a külseje meg gumis lesz – nem fogod tudni normálisan felhasználni. Ugyanilyen klasszikus baklövés a címke nélküli csomagolás: egy év múlva már te sem fogod tudni, hogy az a fagyott fehér tömb most reszelt cukkini, almáspite-töltelék vagy maradék darált hús.
A másik fontos szabály: amit egyszer kiengedtél, azt ne fagyaszd vissza. Sem állagra, sem ételbiztonság szempontjából nem lesz már az igazi, inkább használd fel még aznap.

Mire figyelj, amikor kiengeded?
Itt jön a trükkös rész: a cukkini kiengedés után már nem lesz ugyanaz, mint frissen. Ez nem baj, csak tudni kell, hogyan bánjunk vele.
A reszelt cukkinit mindig olvaszd ki hűtőben, és alaposan nyomkodd ki a levét, különben vízízű tócsnid lesz.
A kockára vágott vagy szeletelt verziót nem kell kiengedni, mehet egyenesen a főzelékbe, levesbe, raguba.
A kiengedett cukkini mindig picit puhább, vizesebb lesz, ez teljesen oké, csak ne akarj belőle friss salátát vagy ropogós grillzöldséget varázsolni. Hőkezelve viszont simán működik.
Cukkini fagyasztása = kis meló, nagy hála magadnak
A cukkini fagyasztása nem agysebészet, viszont annál hálásabb dolog, amikor télen csak elő kell kapnod egy adag reszeltet a spagettihez, vagy a kockázottat a krémlevesbe. Ráadásul csökkented a pazarlást, spórolsz, és a szezonon kívüli „mi legyen vacsira?” válságokat is egy fokkal könnyebb lesz túlélni.
Nyitókép: Shutterstock