Ahogy a kanyargós, hegyekkel övezett úton megérkeztünk a Bakony lábához, szinte úgy éreztük magunkat, mintha egy osztrák kisvárosba csöppentünk volna valahol az Alpokban. Pedig mindössze a Balatontól 30 kilométerre található Eplényben és az EPL Bisztró épületében jártunk, amely távol a város zajától, kellemes környezettel és minőségi vendéglátással várt minket.

Mindig jó érzés visszatérni az EPL Bisztróba
Nem először jártunk az EPL Bisztróban, így az étterem történetét már korábban bemutattuk nektek. Amit viszont újdonságként a tulajdonostól, Kovács Bálinttól megtudtunk, hogy a belső kert közepére egy négyszáz éves olívafa került. Ez a különleges növény jelenti majd a középpontját a rendezvénytérnek, ahol a tervek szerint jövő tavasztól kisebb zárt körű eseményeket tartanak majd. A bisztró felett pedig továbbra is apartmanok üzemelnek, így ha nem csak egy gyors ebédre vagy vacsora érkezel, akár több napig is élvezheted a természet közelségét, na és persze a finom falatokat.

EPL Bisztró: „magyaros étterem erős olasz beütéssel”
Ez akár az étterem hitvallása is lehetne, hiszen egyik fő céljuk, hogy igazán finom magyaros ételeket készítsenek, de azok is megtalálják a kedvükre valót, akik kedvelik az olasz konyhát. Éppen ezért az à la carte fogások mellett a pizza sem maradhatott le az étlapról, amely nagyjából háromszor újul meg az az év során. A hétvégékre pedig mindig külön ajánlattal is készülnek.
Sőt, az EPL Bisztró a hétköznapokon klasszikus fogásokat is újragondol az ebédmenüben, amely dél és három óra között elérhető. A két vagy három fogást olyan igazi klasszikusok közül választhatod ki, mint a krumplis tészta, a paradicsomos káposzta vagy a csülökpörkölt. Mi az utóbbit mellett döntöttünk, ami Mengyi egyik nagy kedvence. De az ételek között mindig szerepel egy pizza is a kínálatban, ha éppen egy kis olaszos ízre vágysz.

Kiadós levessel indítottunk: marhahúsleves gazdagon
Azt az elején fontos leszögezni az EPL Bisztró fogásaival kapcsolatban, hogy már az ételek külseje és a tálalás levett minket a lábunkról. Tényleg minden nagyon stílusosan és szépen került a tányérra. A marhahúsleves egy nagyon laktató, kiadós és ízletes fogás, ami – ahogy Mengyi is mondja – a sok tészta miatt picit hasonlított az ázsiai ramenre. A benne található szárzeller pedig egészen különleges extra ízt adott neki, amit nem feltétlen szoktunk meg a nagyi húslevesénél a vasárnapi ebéd során.

Az előételt sem hagyhattuk ki: préselt mangalicapofa lilahagyma-chutney-val
Az köztudott, hogy az állatok pofahúsa az egyik legfinomabb mind közül, így mi sem gondolkoztunk sokat azon, hogy miért éppen ezt az előételt válasszuk az étlapról. A tálalás itt is nagyon stílusos volt, szinte etette magát a fogás. A mangalica állaga elsőre furának tűnt, hiszen ahogy a neve is mondja, préselt formában került a tányérra. Sűrű volt, összességében viszont puha, így nyugodtan kenhettük a hozzá érkezett ropogós pirítósra. A lilahagyma-chutney édes, a kapribogyó savas íze pedig csak feltette az i-re a pontot a fogást illetően. Hogy mire érdemes figyelni a kapribogyóval kapcsolatban, azt megtudhatjátok Mengyitől a videóban!

Egyszerű, de nagyszerű jércemell roston négysajtos házi gnocchival
Ha már olaszos beütés, nem hagyhattuk ki a négysajtos házi gnocchit sem, mely a roston sült jércemell mellé járt egyfajta köretként. A jérce viszonylag vastag szelet formájában érkezett, viszont abszolút nem volt kiszáradva, és fűszerezésében egyszerű, de nagyon finom volt. A sajtszószos gnocchi adagra sem volt kevés, és jól passzolt mellé a jérce, a gyöngyhagyma pedig egy kis plusz savas ízt adott az egész ételnek. Ropogós elemként egy sajtos ropogóst is kaptunk mellé.

Színkavalkád a tányéron: sertésszűz roston, zöldborsópüré, szalonnás kelbimbó, parázsburgonya
Nekem mind látványban, mind ízben az egyik kedvencem lett ez a fogás az EPL Bisztró kínálatából. A krémes zöldborsópüré zöld színe egészen vibráló látványt nyújtott, amelyet a szalonnás kelbimbó karakteres íze szuperül egészített ki. A parázsburgonya pedig csak még jobbá tette az összhatást. A főelemről, azaz a sertésszűzről már nem is beszélve, amely tökéletesre sütve került a tányérra.

Egy pizza még belefért: San Daniel pizza
Az EPL Bisztró étlapján 13-féle pizza szerepel, melyek közül nekünk a San Daniel pizzára esett a választásunk. Erre a verzióra San Daniele prosciutto, paradicsomszósz, mozzarella, olívaolaj, friss bazsalikom és rukkola került. A tészta és a sonka is leheletvékony volt, ízeiben pedig nagyon kellemes élményt adott a többféle zölddel kombinálva. Egy biztos: ezzel a fogással tényleg sikerült egy csipetnyi Olaszországot csempészni a Bakonyba.

A desszertgyomor sem hagyott cserben minket: csokis brownie házi fagylalttal
Levezetésnek megkóstoltuk az étlapról a csokis brownie-t is, amely külalakra szintén gyönyörűen festett. A brownie mellé ráadásul nem a sokak által preferált vanília-, hanem málnafagyi került, amit birsalmazselével és eperhabbal dobtak fel. Így a desszert nem csak látványra vett meg minket, ízeiben is nagyon rendben volt.

Érdemes kipróbálni az EPL Bisztró fogásait, akár magyaros, akár olaszos ízekre vágysz
Nálunk az EPL Bisztró abszolút ötösre vizsgázott, nem véletlen, hogy nemrégiben a Street Kitchen Guide-ba is bekerült az Éttermek és bisztrók kategóriában. Így ha a közelben jársz, vagy a téli szezonban síelni támad kedved, ne felejtsd, hogy van egy kellemes étterem a közelben, ahol csodás környezetben, pazar kilátás mellett pihenhetsz meg. És nem mellesleg jól is lakhatsz közben!
Cím: 8413 Eplény, Veszprémi u. 118.