Street Kitchen Guide

FelzabáltukNewYorkot1.rész:azigaziNewYorkrollésamerikaipalacsintanyomában

Mit lehet csinálni egy nagyvárosban, ami még a becenevét is egy kajáról kapta? Naná, hogy hatalmasakat zabálni! Boti nem riadt vissza a Nagy Alma elképesztő felhozatalától, és megpróbált minél több izgalmas helyet felzabálni.

New York a világ egyik legnagyobb multikulturális metropolisza, ez a sokszínűség pedig a gasztronómiájukban is visszaköszön. Egymást érik a bárok, reggelizők, klasszik éttermek és a filmekből ismerős street food árusok, hogy a különböző nemzetek konyháiról ne is beszéljünk. Itt mindent megtalálsz az 1 dolláros pizzától kezdve a luxushamburgerekig. Az SK színeiben ezúttal Boti vállalkozott arra, hogy fejest ugorjon a Nagy Alma forgatagába és felzabálja a legizgalmasabb helyeket. 

Fullos amerikai reggeli New York módra

Ugye senkinek sem kell bemutatni az égig érő palacsintatornyot, aminek a tetején egy kocka vaj és pár szelet bacon csücsül? A filmekből ismerős klasszik amerikai reggelit mi a Johny’s Luncheonette-ben próbáltuk ki, ahol mindennap reggel 8-tól egészen délután 2-ig lehet reggelizni. Aki szeretné megtapasztalni, hogy mit esznek a vérbeli New York-iak reggelire, annak ez a hely tuti választás, turisták nemigen térnek be ide. És hogy végül hány tükörtojást és palacsintát sikerült lenyomnia Botinak? Az a videóból kiderül! 

felzabaltuk-new-york-reggeli
(Fotó: Street Kitchen)

Street food kánaán: hot dog, bagel, pizza és sajtburger

Azt eddig is tudtuk, hogy az USA a junk kaják fellegvára, és bizony New York utcáin sem nehéz belebotlani a jól ismert street foodokba. Lépten-nyomon szembejön valami könnyen és gyorsan felzabálható dolog, legyen szó csemegeubival megpakolt hot dogról, óriási, ropogós aljú pizzaszeletről vagy éppen fullosan megtömött bagelről. Ezekbe mind belekóstolt Boti, ahogy a híresen egyszerű, de nagyszerű sajtburger sem maradhatott ki a sorból. A Burger Joint egysége az alap hambikra épít. Itt nem kapsz karamellizált lila hagymás vagy szarvasgombás burgereket, de ha szeretnénk extrázni a sima buci + hús + saláta + paradicsom + szószok felállást, akkor egy kis extra baconnel vagy csípős coleslaw salátával megtehetjük. 

Ikonikus péksütemények: cronut és New York roll 

Két, az elmúlt években igencsak felkapott péksüti is New York-i gyökerekkel rendelkezik, így hát Boti sem hagyhatta ki ezeket, ha már a „szülővárosukban” járt. Itthonra épp csak elkezdett begyűrűzni a New York roll láz, a tengerentúlon viszont már jó ideje megvan a rajongótábora az édes krémekkel telenyomott, leveles tésztás csigáknak. Ebből egy pisztáciás verzióra csaptunk le a híres Lafayette pékségben, míg a Dominique Ansel Bakerynél a croissant és a fánk szerelemgyermekét, a cronutot teszteltük. De a videóból azt is megtudhatjátok, hogyan ízlett Botinak a csokicseppes keksz vagy éppen a kocka alakú fánk! 

felzabaltuk-new-york-roll-1
(Fotó: Street Kitchen)

Egy falat Ázsia a Nagy Almában

Az ázsiai negyedig sem kellett elmennie Botinak, hogy egy igazán különleges japán kaját találjon. West Village-ben állomásozik a Nami Nori, ahol a vendégek szeme láttára készítik a komplex ízvilágú temakikat. Ezek ízre a sushira, tálalásra pedig inkább a tacóra hajaznak. A japán ízek szerelmeseinek be fog jönni a kellemes hangulatú hely, de csak óvatosan a kóstolással, mert könnyen magasra rúghat a számla végösszege! 

Komfort kaja Harlemben: csirke gofrival 

Az afroamerikai gasztrokultúra egyik megkerülhetetlen alapköve a chicken & waffle, azaz a gofrival tálalt rántott csirke. Elsőre talán kissé furcsának hangozhat, de higgyétek el, a gofri + hús páros nagyon is működik! (Főleg akkor, ha nyakon lehet önteni még egy kis, vagy inkább nagy adag juharsziruppal is.) Harlem központjában, a Sylvia’s Restaurantban kétféle módon is lehet kérni a csirkét: rántva, illetve pecsenyeszafttal leöntve. Előbbi egy mesésen ropogós, aranybarna bundában érkezik, utóbbi pedig tocsog az ízes szaftban. Tekerjetek a videó végére, ha szeretnétek tudni, Botinak melyik jött be jobban!  

Ha kíváncsiak vagytok, milyen különlegességeket kóstolt még Boti a Nagy Almában, akkor kövessétek a Street Kitchent, mert hamarosan érkezik a Felzabáltuk New Yorkot! 2. része!

Ha tetszett a Felzabáltuk New York legikonikusabb kajáit 1. rész cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!