Hirdetés

Igazi amerikai kocsmakaja: Crunchy, azaz rántott csirke jó minőségben

Egyszerű csokitorta bolti piskótából

Pikk-pakk tudtok készíteni csokitorta

Egyszerű hagymaleves

Csak pár hozzávaló
Hirdetés

Igazi amerikai kocsmakaja: Crunchy, azaz rántott csirke jó minőségben

Hirdetés
A Zing Burger sokat tett azért, hogy megtalálják a megfelelő, lehetőleg fenntartható tenyésztésből származó marhahúst a hamburgereikhez. Egyik nagy dobásuk az angus burger volt, amibe a Balatonfenyvesen szabadon tartott angus marha húsa került. Évek óta próbálják megszervezni ugyanezt csirkefronton is, ami most sikerült, így nyílt meg a Crunchy.
Hirdetés

Hot farm chicken – ígéri a nemrég megnyílt Crunchy az Allee mellett. Susánszky Ádám, a Zing és a Crunchy tulajdonosa  hosszú kutakodás után most talált olyan beszállítót, akitől megbízhatóan, mindig azonos mennyiségben és minőségben tudnának csirkét beszerezni. A nyitásra ő is visszaállt a pult mögé, pedig jó pár éve már csak tulajdonosként vesz részt a cég életében. Ahhoz azonban, hogy a Crunchyban minden olajozottan működjön, úgy érezte, fél évig neki is muszáj részt vennie a munkában.

Igazi street food, egyszerű dizájn, fotó: Polyák Attila

„A Zingben az volt az alapgondolat, hogy mindent magunk készítünk, amit csak tudunk. Csak olyan alapanyagokból, amiknek ismerjük az eredetét, és olyan ételeket, amiket a gyerekeinknek is szívesen adnánk. Úgy érzem, ez sikerült, és nagyon sok kört futottam, hogyan lehetne ugyanezt csirkéből is előállítani. Fontos volt, hogy a csirke szabadtartásból érkezzen, ne kapjon növekedési hormont és ne hathetesen vágják le. Emellett egy étterem számára fontos a mennyiség is. Két éve kutakodom, és most találtam egy állatorvos hölgyet, aki nemrég indított egy csirkefarmot, és megbízhatóan tud szállítani” – mondja Ádám. Így jött létre a Crunchy, ami a rántott csirke amerikai változatát és a tipikus pubkaját képviseli itthon. 

Susánszky Ádám, fotó: Polyák Attila

Ádám hangsúlyozza, hogy ez nem gyorsétterem, és ő nem is szereti ezt a szót. Sőt, sokkal lassabb adott esetben, mint a hamburger, hiszen a csirkecombnak 12 perc a sütési ideje. Legalább negyedórát tehát biztosan várni kell az ételre. Ez itt inkább streetfood, de abból a jó fajta, ennek megfelelően az étlap is kifejezetten rövid. És nincs rajta más, csak csirke és köret. 

Fotó: Polyák Attila

Az étlap elején három szendvics sorakozik, az első az alapnak tűnő The Sandwich (1190 Ft), de mint fél óra múlva kiderült, nekem ez lett a kedvencem. Ebben a szendvicsben semmi más nincs, mint a rántott csirkecomb, uborka és házi készítésű majonéz, mindez a saját, zinges buciban. A combfilé amúgy is nagy kedvencem, mindig próbálok lobbizni érte a mell ellenében. Susánszky elmondta, nekik is ez volt a céljuk. Árulják persze a csirkemelles változatot is (+300 forintos felárért), de egyelőre úgy tűnik, mindenki rákapott a combra, és nagyon népszerű lett.

Fotó: Polyák Attila

Ez a szendvics egyszerű, nincs túlbonyolítva, laktató és kompakt. Ahogy haladtam előre a kóstolással, végül mindig ehhez tértem vissza, hogy a végén megállapítsam, a sima szendvics mindennél jobb. Utána megkóstoltam a Nashville változatot is (1490 Ft), amibe csirkemell került (bár eredetileg ez is combból készül), majonéz helyett pedig ranch szósz és friss zöldség, például koriander is. Nálam a combos verzió diadalmaskodott, de a velem tesztelő Lillának ez lett az abszolút kedvence.

Fotó: Polyák Attila

A panír alapja egy 12 féle fűszerrel (köztük mustár, gyömbér és kakukkfű) felturbózott liszt, és fontos, hogy a csirkét előző este sóoldatba teszik, hogy jó szaftos legyen. Utána íróba áztatják, amitől még puhább lesz, ezt követően kerül a lisztbe, végül olajban megsütik. A Nashville stílus további cifrázást jelent: a rántott csirkét öt másodpercig chilis mogyoróolajba mártják, amitől ropogós lesz. A Crunchynak tehát köze sincs a magyar rántott csirkéhez, nehogy valaki arra számítson!

Fotó: Polyák Attila

A szendvicsek után továbbmentünk a szárnyakra. A csirkeszárny nekem is nagy kedvencem, gyakran sütünk otthon, de azt el sem tudom képzelni, hogyan lehet gusztusosan enni. Ez amúgy valószínűleg csak engem zavar, mert Ádám elmondta, ez a legnépszerűbb ételük, nem is tudnak belőle eleget készíteni. Ha friss vágás érkezik, a szárnyat azonnal elkapkodják, így gyakran kifogynak belőle. Ragaszkodnak a jó minőséghez, ezért ha elfogy a csirke, ami a beszállítótól érkezett, várni kell a következő szállítmányra. Nem pótolják a boltból olyan csirkével, aminek nem ismerik az eredetét. „Itt csak olyan csirke van, ami normális, fenntartható állattartásból származik” – mondja Ádám. Dolgoznak azon is, hogy a csirkének minden részét felhasználják, és ne kerüljön hulladék a kukába. Jelenleg több ramenezővel is tárgyalnak, ahol a farhátakat értékesíteni tudják. 

Fotó: Polyák Attila

A Louisiana wingset kóstoltam (6 db 1490 Ft), ez igazi amerikai kocsmakaja, amit sütés után még chiliolajba mártanak, és adnak hozzá egy kis kéksajtmártást. Magamtól nem jutott volna eszembe ezzel párosítani, de nagyon bejött. Viszont nekem alapjáraton is túl csípős volt, pedig nem kértem hozzá extra csípőset. A csípősségi fokozatban amúgy elég sok van: a sima fűszeres után a csípős jön, majd az apa, kezdődik, amit én már meg sem mertem kóstolni, pedig utána van még kettő: az extra hot és a blazin’, amit már ők is csak őrülteknek ajánlanak. Állítólag sokan kérik. Én köszönöm szépen, az első szinten megállok.

Fotó: Polyák Attila

A szendvicseken és a szárnyon kívül vannak még boxok, amikbe két vagy három alkatrész kérhető (1890 vagy 2700 Ft): comb, mell és szárny. A hármas már hatalmas adag, egy egész napi kalóriamennyiséget biztosan magában rejt, szóval a nap további részében lehet vele működni. Én itt is a combra repültem rá, ez is igazi kézzel evős, szájjal marcangolós műfaj. Evőeszközt egyébként nem is adnak, a cél az, hogy egye mindenki kézzel, szabadon. Ehhez kézfertőtlenítő és kéztörlő is rendelkezésére áll. 

A húshoz lehet kérni köretet is; sült krumplit direkt nem készítenek, mert akkor mindenki azt enné, szeretnék inkább újszerű köretekkel megismertetni a vendégeket. Van sült bab, sült mac and cheese, saláták és hétvégén waffle is. 

Fotó: Polyák Attila

A Crunchy egyetlen hátránya, hogy kicsi. Számítsatok rá, hogy esetleg nem tudtok leülni, illetve ebéd után előfordulhat, hogy minden ruha a szennyesben landol vagy panaszkodnak a munkatársak az irodában. Cserébe viszont tavasszal lesz majd terasz, és a tervek szerint további Crunchy egységek is nyílnak majd a városban.

Crunchy, 1117 Budapest, Kőrösy József u. 7.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?