Egy nagyon borús napon, nyitásra érkeztünk, de a szürkés időben is egyből átjött a Karamell Cukrászda hangulata. A külsejét tekintve letisztultság jellemzi, ami mentes a sallangoktól, és mint később kiderült, ebben szuperül hozza a cukrászda fő koncepcióját. Természetes alapanyagokból készülő és mindenféle adalékanyagoktól mentes süteményeket találhattok náluk minden mennyiségben.

Családias környezet, csalogató terasz
Bár ottjártunkkor az első vendégek között érkeztünk, szinte láttam a szemem előtt, ahogy egy tavaszi-nyári napon a fedett terasz megtelik emberekkel és élettel. A belső térben a fehér szín dominál, ami a sötétkék székekkel elegáns hatást kelt, de nálam egyértelműen az előbb említett terasz lett a befutó.

Cukrászat tudományos szinteken
A tulajdonos, Pál Judit a vendéglátásban abszolút nem egyedinek számító újrakezdők táborát erősíti. Tudományos területről érkezett, természettudományt végzett és korábban biológusként dolgozott. Judit azóta több területen is fejlesztette magát, elvégzett egy baristaképzést, és Fazekas Ádámtól tanulta a fagylaltkészítést, aki nem mellesleg világbajnok fagylaltjairól híres.
Bár Judit nem tartja magát igazán édesszájúnak, titkon mindig egy saját cukrászda megnyitásáról álmodozott. A megvalósításban édesanyja támogatta, akinek nem titkolt kedvence a karamell. Így már nem is kérdés, honnan is kapta a nevét a cukrászda, mely öt éve nyitotta meg kapuit.

Fő a természetesség: erről szól a Karamell Cukrászda!
Ahogy Judit mondja, a koncepció során a legfontosabb elv, hogy minden teljesen natúr alapanyagokból készüljön, így lehetőség szerint semmilyen adalékanyagot nem használnak. Judit korábbi természettudományi ismereteit használja fel a saját receptek tökéletesítéséhez. Minden hozzávalót pontos számok és százalékok alapján mér ki (csakúgy, mint egy laboratóriumban), hogy a sütemények tényleg úgy nézzenek ki, ahogy elképzelte.
A mentes desszertek készítéséhez saját lisztkeverékekkel szokott kísérletezni, hogy a sütik ne csak egészségesek, hanem tényleg finomak is legyenek. Az összes édességhez kizárólag jó minőségű lisztet, házi tejszínt, cukrot, igazi gyümölcsöt és belga csokit használnak. De a saját készítésű receptek mellett az olyan klasszikusnak számító hungarikumok is megtalálhatók a pultban, mint azt Eszterházy- vagy a dobostorta.

Nehéz volt választani a Karamell Cukrászda pultjából
A hatalmas választékot elnézve nem volt egyszerű eldönteni, hogy melyik sütit nézzük (no és persze kóstoljuk) meg közelebbről. A Dolce Vita például egy saját készítésű marcipános-belgacsokis tortaszelet, ami aszalt naranccsal és lekvárral van töltve. A Sacher-torta itt azért különleges, mert nem baracklekvárral, hanem málnapürével van töltve (bár ehhez az osztrákoknak biztos lenne egy-két szava). A Csokoládé hercegnő szintén saját kreálmány, ami étcsokiból, főzött krémből és feketeribizli-püréből készül. A máshol is népszerű Mozart szelet a Karamellben mindenmentes verzióban is kapható. A házi hatlapos – mely igazi családi recept alapján készül – pedig a nagyinál töltött időket idézi.

A Karamell Cukrászda red velvet tortája
Már a színével is csalogat ez a torta, ami több cukrászda kínálatában megtalálható, de itt cukor- és gluténmentes verzióban szerepel. A kefires piskótalapok között enyhén citromos mascarponekrémmel van töltve, finom, de a színéhez képest intenzívebb ízre számítottunk. Így itt az a bizonyos ahaélmény sajnos elmaradt.

Házi krémes
A Karamell sütijei 1000 és 1200 forint körül mozognak, így 590 forintos árával a házi krémes a legolcsóbb a sütik közül. Méretében és ízében mégis kiemelkedő, a lapok kellemesen ropognak, a krém pedig nagyon finom, a süti szinte eteti magát.

Ínycsiklandó pohárdesszertek
A pohárdesszertekkel kapcsolatban gyakran él az emberek fejében az a tévhit, hogy biztos azért került pohárba, mert nem állta meg a helyét tortaként. Ennél a finomságnál már ránézésre tudjuk, hogy biztos nem erről lehetett szó, mert nemcsak dekoratív, hanem ízre is nagyon ott van. A franciakrémes pohárdesszert nekem az egyik kedvencem lett a Karamell Cukrászda sütijei közül. Sőt, ha bírjátok ezt a fazont, akár gesztenyepürét vagy tiramisut is kérhettek pohárdesszert formájában.

Rocky: a mi kedvencünk a Karamell Cukrászda pultjából
Ez a francia desszert abszolút favorit lett, amit lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthattok, mert a Rocky cukor- és gluténmentes. Az elnevezés csalóka, sokkal masszívabbnak tűnik a külseje alapján, de ne aggódjatok, ez a süti csak a nevében emlékeztet a Stallone által megformált, jól ismert karakterre. Roppanós mogyorós, belga csokis borítás, ami az első harapásra roppan csak, de belül egy hihetetlenül könnyű vaníliás-fehércsokis krémet rejt. Isteni, szerintünk ti se hagyjátok ki!

Szicíliai szerelem
Neve alapján akár egy olasz romkom is lehetne, de szerencsére a Karamell Cukrászda kínálatában inkább egy francia süteményben öltött testet. A kóstolt édességek közül 1200 forintos árával ez volt a legdrágább tétel, bár méretében kisebb, mint társai. Ízében viszont kifejezetten ütős, mondjuk, nem meglepő, hiszen a málna-pisztácia szinte megunhatatlan kombinációját használja.

Eszterházy-szelet
Bár Judit hangsúlyozta, hogy a hagyományos sütemények a mindenki által ismert receptek alapján készülnek, egy Eszterházy-szeletet is megkóstoltunk. Már csak azért is, mert a klasszikusok közül ez nagy kedvencem, és a Karamell Cukrászda konyhájában pont úgy készül, ahogy kell, sőt más cukrászdákban kóstoltakhoz képest szerintem kifejezetten kiemelkedő. Így aki inkább a jól megszokott és ismert ízeket szereti, bátran csapjon le egy szeletre belőle!

Karamell a köbön – még a kávéban is!
Mi más passzolna jobban egy finom süteményhez, mint egy jó kávé? A Karamell a pátyi Monterosa specialty kávéit használja, melyek szintén a natúr ízeket és a természetes vonalat képviselik. Ha szeretnétek egy kicsit felturbózni a kávét, saját főzött karamellszószt vagy vaníliaszószt is kérhettek hozzá. De olyan kávékülönlegességek is szerepelnek az étlapon, mint a gesztenyés latte vagy a Caffee Créme Brulée. Mi ez utóbbit kóstoltuk meg: a kávét vaníliás tejhabbal öntötték fel, és a tetejére égetett, karamellizált cukor került – nem hiába, a név kötelez.
Sőt, azt is megtudtuk, hogy a Karamell Cukrászda kínálatában még a teából is van karamellizált verzió. A Frupka sült teáinak készítésekor ugyanis a gyümölcsöket sütőbe téve karamellizálják, majd tartósítószer nélkül kerülnek az üvegekbe.

Édes élvezetek a hét minden napján
A Karamell Cukrászda egész héten nyitva tart 10 és 19 óra között, így már csak azt kell eldöntenetek, hogy melyik finomság mellett teszitek le a voksotokat a sok közül. De ha ránk hallgattok, ne álljatok meg egy süteménynél, hanem kérjetek ki legalább két-három finomságot a pultból, rendeljetek mellé egy kávét – nyáron akár jeges verzióban –, és a teraszon élvezzétek az édes ízeket!
Cím: 9700 Szombathely, Aranypatak utca 74.