A gyulai Komló Éttermet és Hotelt a gyulai származású testvérpár, Rapport Tamás és Rapport István álmodták meg. Ennek szinte pontos másaként nyitott meg 2019-ben a szombathelyi Komló Étterem & Kávézó, mely a Fő téren található. Ahogy az üzletvezetőtől, Gájer Jánostól megtudtuk, az étterem nem csak a helyiek és környékbeliek körében népszerű, sokan Ausztriából is átruccannak egy kis Komló-élményért. A név egyébként picit csalóka. Mi elsőre azt gondoltuk, hogy nagyobb sörkínálattal találkozunk majd, a Komló azonban inkább a street food vonalra, azon belül is az ételekre épít.

Trükkös belső tér
A Komlóba lépve az atmoszféra amolyan A nagy Gatsby-hangulatot idéz. Sötétbarna és fekete tónusok, bőrbútorok és aranyhatású lámpák hozzák az art deco stílus karakteres jegyeit. A belső tér elsőre nem tűnik olyan nagynak, de a falon található fotó, mely a gyulai Komlót ábrázolja, trükkösen bővíti a teret. Ha inkább a bokszos elrendezést szereted, a galérián is van pár asztal. De az étterem vonzereje szerintem egyértelműen a hatalmas (fedett és fűthető) teraszban rejlik, ahol kedvünkre kortyolgathatjuk a limonádét, vagy akár a naponta változó ebédmenüt is kipróbálhatjuk.

Ha csíped a street foodot, a szombathelyi Komló kínálatában biztosan találsz majd kedvedre valót!
Az étlapot böngészve nem könnyű a választás, hiszen nemcsak pizzák, hamburgerek és wrapek közül választhatsz, hanem akár egy fullos háromfogásos menüt is összeállíthatsz az à la carte kínálatból. Mi inkább a street food vonalra voltunk kíváncsiak, és ennek jegyében vetettük bele magunkat a kóstolásba.

Komló Burger
A hamburgerek közül a névadó Komló burgerre esett a választásunk. Bár bevallom, a rengeteg hambit elnézve tényleg nem volt könnyű a választás. Itt tényleg csak az étvágyad, és esetleg a pénztárcád szabhat határt a választásnak! Hiszen ahogy nő a hamburgerben található extra alapanyagok száma, úgy emelkedik az áruk is.
A névválasztás nem véletlen: a Komló Burger volt az első hamburger, amit a Komló megálmodott. Ez egy teljesen alap burger, amelynek minden eleme nagyon rendben van. A házi készítésű buci jó állagú, a házi koktélszósz kellemes szaftosságot ad a marhahúspogácsának, de volt még benne cheddar sajt, uborka és saláta is. Ahogy János mesélte, a burgerekben a húspogácsa 100% prémium minőségű marhahúsból készül, amit medium módra sütnek meg. A burger stílusosan egy késsel átszúrva érkezett, amit egy villával együtt szépen elfogyaszthatsz. De a legegyszerűbb, ha kézbe véve harapod (ez esetben a kést ne felejtsd el kivenni belőle!). Az pedig külön pluszpont, hogy minden burgerhez jár a steakkrumpli és egy fokhagymás-tejfölös mártogatós is, amibe bátran tunkolhatod a kellemesen ropogósra sült krumplifalatokat.

Mezza Notte pizza
A pizzák terén sem volt egyszerű dolgunk, hiszen összesen 22-féle pizza szerepel az étlapon. Végül János ajánlására a Mezza Notte fantázianévvel ellátott verziót kóstoltuk meg, amelyben abszolút nem csalódtunk. A 32 centis pizzatésztára az alap paradicsomszószon felül mozzarella, sonka, szalámi és gorgonzola került. A Komló látványkonyhájának köszönhetően a pultban ülve végig is nézhettük az elkészítési folyamatot, mely után a kész pizza stílusosan egy kör alakú fadeszkán érkezett.

Csirkés wrap
Ahogy Jánostól megtudtuk, több étterem is tartozik hozzájuk (nem csak Szombathelyről), melyek szorosan együttműködnek egymással. A wrapek közül például a pulled porkos verzióhoz a hús a felsőcsatári Pinka Smoke BBQ étteremből érkezik. A Komló wrapjei között egyébként csirkés, tonhalas és vega változat is szerepel. Mivel mi már kezdtünk jóllakni, a lightosabb csirkés wrapet kóstoltuk meg. Adagra ez sem volt kicsi: a tortillában a panko morzsás csirkecsíkok mellett jégsaláta, paradicsom, uborka és házi koktélszósz volt. De e mellé is járt pluszban a fokhagymás mártogatós és a sült krumpli. Ez utóbbit szerintem nem is igényelte a fogás, a tortilla önmagában elég nagy volt adagra, amit akár egyben is mártogathattok a fokhagymás szószba. Kipróbáltuk, jól működik!

Egy klasszikus Komló-desszert: brownie vaníliafagyival, sós karamellel és mogyoróval
A menüt egy csokis brownie-val zártuk, ami ízléses tálalásban került elénk, így szinte már látványra is etette magát. A brownie-t tejszínhab és vaníliafagyi dobta fel, de a sós karamell és a mogyoró megunhatatlan párosa is szerepet kapott benne. A desszert tele volt játékossággal: szuperül passzolt egymáshoz a meleg és a hideg, a lágy és a roppanós, illetve a sós és édes ízek találkozása. Szóval összességében tökéletes zárása volt az ebédünknek, amit én személy szerint bármikor újra kikérnék.

Ha csak egy ebédre ugranál be a Komló Étterembe
A Komló a vendégekhez igazodva minden hétköznap kétfogásos ebédajánlattal is készül, ami 2290 forintba kerül. De akár egy kávéra vagy limonádéra is kiülhetsz a teraszra, ez utóbbi János szerint a környék egyik legjobbja, szuper gyümölcsös és frissítő! Ha pedig este érkezel, érdemes végignézni a koktélkínálatot is!
Bevallom őszintén, bennem mindig van egy kis félelem az olyan éttermekkel kapcsolatban, amelyek a turisták által gyakran látogatott helyeken, például egy város főterén találhatók. A Komló azonban rácáfolt a sztereotípiára, hiszen az utcáról betérve nemcsak finom street food ételekkel, hanem igazán kedves kiszolgálással is találkoztunk.

Cím: 9700 Szombathely, Fő tér 16.